„Urmare a multiplelor scandaluri de corupţie din ultimii ani în toate cele trei puteri de stat, populaţia Republicii Moldova a pierdut încrederea în capacitatea autorităţilor de a guverna ţara în interesul naţional şi nu în interesele personale sau de grup. Inabilitatea Parlamentului de a învesti un guvern funcţional a adâncit criza politică, tărăgănând reformele aşteptate de societate şi spulberând speranţele la o investigare imparţială a furtului din sectorul bancar. Este regretabil faptul că participanţii la negocierile cu şeful statului nu au condamnat încercarea de a influenţa Preşedintele în luarea deciziei de desemnare a candidatului la funcţia de Prim-ministru, iar instituţiile de drept nu au luat atitudinea corespunzătoare faţă de acest caz”, se arată într-o declaraţie semnată de peste 20 de ONG-uri.

Societatea civilă îndeamnă deputaţii să se convoace pentru a se expune prin vot asupra Programului de activitate şi a listei Guvernului Sturza, iar Preşedintele Republicii să demareze consultările pentru desemnarea unui alt candidat la funcţia de Prim-ministru doar după primirea hotărârii Parlamentului de neacordare a votului de încredere.

„Dacă totuşi, Preşedintele Republicii Moldova decide să desemneze un candidat propus de majoritatea parlamentară, atunci solicitam să-şi utilizeze toate drepturile atribuite legal pentru a desemna doar un candidat integru şi asupra căruia nu planează suspiciuni de corupţie, şi cerem:

- asigurarea unui proces transparent al dezbaterilor privind desemnarea candidatului la funcţia de Prim-ministru;
- verificarea prealabilă a candidatului la funcţia de Prim-ministru şi a tuturor candidaţilor la funcţiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova privind corespunderea criteriilor de integritate;
- asumarea de către candidatul la funcţia de Prim-ministru şi toţi candidaţii la funcţiile de membri ai Guvernului Republicii Moldova a obligaţiunii de a semna, pe propria răspundere, Declaraţia de integritate după modelul anexat cu ulterioara instituţionalizare a Declaraţiei de integritate, prin propunerea amendamentelor la Legea Nr.199 din 16.07.2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică”.

Precizăm că preşedintele Nicolae Timofti le-a solicitat partidelor ca în procesul de creare a unei coaliţii parlamentare să ţină cont de opţiunea majoritar proeuropeană a cetăţenilor, iar potenţialii candidaţi la funcţia de prim-ministru să fie integri şi asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupţie.

Amintim că prima tentativă de învestire a Executivului a fost declarată eşuată, din cauza lipsei cvorumului la şedinţa specială a Parlamentului în care urma să fie dezbătut programul de guvernare prezentat de candidatul pentru funcţia de premier Ion Sturza. Termenul limită pentru formarea unui noi Guvern este 29 ianuarie. În caz contrar, Legislativul urmează să fie dizolvat. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.