Declaraţiile au fost făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă de reprezentanţii Platformei DA. La eveniment au participat mai mulţi membri ai organizaţiilor de fermieri, veterani şi foşti colaboratori ai instituţiilor de forţă, profesori şi studenţi, care au îndemnat cetăţenii să participe în mod activ la manifestaţia din 6 septembrie.

 „Am avut nevoie de trei mitinguri pentru a demonstra că intenţiile noastre sunt nobile: scoatere statului din captivitate oligarhatului. Credem că după cele trei manifestaţii  am depăşit sindromul 7 aprilie – frica de proteste civice. Acel sindrom ne-a împiedicat să oprim oligarhii să ia statul în captivitate. Ei sunt anume cei pe care i-am aclamat pe 7 aprilie, care apoi s-au oligarhizat. Dovada este şi declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale care consimte cele declarat de secretarul general al Consiliului European, că Moldova este un stat capturat. El a dezvăluit şi metoda prin care statul a fost capturat: prin partide corupte care decid ce trebuie de privatizat. Dacă această structură nu va fi înlăturată, nu avem viitor. Platforma politică pe care o doriţi ca alternativă la această guvernare va fi un rezultat al unei evoluţii naturale. Vor fi identificaţi oameni  care deja se pot angaja într-un demers politic, care să ofere o alternativă pentru cei care se autodefinesc europeni, dar nu vor putea să satisfacă criteriile de la Copenhaga pentru aderare la UE. Criteriile celor care vor fi în frunte vor fi de cea mai înaltă speţă. Aşa ne asigurăm că, înlăturând o clasă politică coruptă, să aducem oameni oneşti, dedicaţi şi care se vor afla sub presiunea unei mişcări civice, care va avea o misiunea să nu admită alunecarea clasei politice spre oligarhat”, a declarat Igor Boţan.

„Marea Adunare Naţională din 6 septembrie dă frisoane guvernării corupte. Tot arsenalul resurselor mediatice al oligarhilor, cu tot cu comentatori, analişti, bloggeri, a fost mobilizat într-un efort furibund pentru a discredita organizatorii şi a descuraja cetăţenii să participe la protest. Adevărul este simplu şi la suprafaţă - corupţia endemică, jaful secolului, miliardul furat, aeroportul concesionat motivează şi alimentează mişcarea protestatară. Ne desolidarizăm de acele elemente ale societăţii care urmăresc cu totul alte scopuri ale acestor proteste. Să nu lăsăm să ne învăluie frica şi să ne dezbine ura”, a adăugat Andrei Năstase.

„Pe 6 septembrie trebuie să punem începutul sfârşitului acestei clase politice de bandiţi care ne-au minţit ani de zile.  Am înlocuit dictatura cu democraţii europeni, dar am văzut că au folosit paravanul UE pentru a fura, nu pentru a ne duce în lumea democraţiilor civilizate. Ne desolidarizăm  de cei care urmăresc alte scopuri ale protestului, de Dodon, Petrenco, care au participat în alte timpuri la acapararea RM, fiind alături de Voronin Plahotniuc”, a menţionat Valentin Dolganiuc.

„Nişte oameni au uzurpat puterea în stat. Ministerele sunt repartizate între diferite structuri politico-comerciale pe baza unor înţelegeri clandestine. Găsiţi în Constituţie că primele funcţii de stat să fie repartizate între nişte partide? Nişte partide-stat, aşa cu a fost Partidul Naţional Socialist din Germania nazistă şi Partidul Comunist din Uniunea Sovietic. Acum sunt partide-stat în China, Coreea de Nord. În Republica Moldova avem acelaşi lucru. Deciziile se iau fie între structurile oligarhice, fie între centrele politice care nu sunt prevăzute în Constituţie. Iar de la Procuratura care este sub călcâiul oamenilor care au acaparat puterea putem oare să ne aşteptăm să investigheze acest fapt. Ar fi o mare naivitate să sperăm”, a accentuat Stanislav Pavlovschi.

Reprezentanţii Platformei DA au făcut apel către toate segmentele sociale să vină la protestul din 6 septembrie pentru a protesta împotriva sistemului corupt şi oligarhic, care a uzurpat puterea în stat.

„Vreau să mă adresez către profesori – sunteţi extrem de importanţi pentru că puneţi bazele viitorului. Veţi suporta pe propria piele consecinţele jafului. Medicilor vreau să le spun că înţelegem că vă este foarte greu, că efortul pe care îl depuneţi merită altă remunerare. Depăşiţi frica şi veniţi în piaţă. Mă adresez către reprezentanţii instituţiilor de drept şi funcţionarilor publici, depăşiţi frica, de atitudinea dvs. depinde cum se va dezvolta ţara. Dacă veţi sta cu frica să vă pierdeţi joburile, ne vom transforma în şoricei care stau ascunşi în vizuini. Avem motiv serios să ieşim la protest: am fost jefuiţi”, a menţionat Igor Boţan.

„Să nu aşteptăm stând acasă că cineva să ne aducă victoria să ne-o pună pe masa. De noi depinde să ne ridicăm sau nu, acceptăm să rămânem în genunchi sau ridicăm capul cu demnitate şi să ne facem dreptate”, a îndemnat Chiril Moţpan.

„Să ne implicăm într-un protest major cetăţenesc, nu al partidelor politice. Noi suntem obligaţi ca să întoarcem cetăţenilor Republica Moldova. Acest lucru nu-l va face nimeni decât noi. Nici americanii, nici englezii, nici austriecii. Ei ne dau mesaje prin toţi ambasadorii. Ne-au spus deschis: protestaţi, de ce acceptaţi acest statut de jertfă. Oare nu suntem nişte robi ai oligarhilor, oare cât vom accepta această stare de lucruri. Pentru a schimba starea de lucruri este nevoie de o echipă de sacrificiu, aveţi această echipă. Fiecare are responsabilităţi zilnice de activitate personală, dar o oră o dăm celui mai sfânt lucru – lupta pentru adevăr, pentru demnitate, pentru a înlătura oligarhii care au pus mâna pe instituţiile de stat. Nu avem Guvern, Parlament, Procuratură, Justiţie. Ei au tot. De ce să nu ieşim în stradă? Ce putem să mai pierdem. Mă adresez către toate segmentele sociale. Oamenii au fost aduşi în situaţia de aceşti oligarhi să stea cu mâna întinsă. Dacă nu le dau, ei sunt puşi în situaţia să accepte mita, pentru că salariile pe care le primesc sunt o bătaie de joc”, a spus şi Valentin Dolganiuc.

 „Vine ziua demnităţii şi adevărului. Fac îndemn către cei care împărtăşesc această idee – fiind cetăţeni al unui stat liber să ne manifestăm liber să venim toţi ca pe urmă să nu reproşăm că cineva decide în locul nostru. Să nu permitem nimănui. De asta şi organizăm o mare adunare, unde să fie reprezentate toate segmentele poporului”, a enunţat Stanislav Pavlovschi.

Şi reprezentanţii mai multor segmente ale societăţii, la rândul lor, au îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să vină la protest pentru a scăpa de jugul oligarhilor.

Mihai Tomacinschi, veteran al războiului de pe Nistru: Noi, veteranii de război venim ca să obţinem victorie şi noi prin diferite acţiuni paşnice, menţionez paşnice, o să obţinem victorie. Noi cunoaştem situaţia din ministerele de forţă, ei numai nu zic, dar vă asigur că ei sunt gata şi ne susţin.

Valentin Saşcov, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova: Federaţia Naţională a Fermierilor vine cu un pachet de revendicări şi credem că anume în cadrul Platformei Civice "Demnitate şi Adevăr" noi o să găsim dreptatea. Până la urmă, nici fermierilor, care sunt cetăţeni ai Moldovei, nu li-e totuna de soarta Republicii Moldova. 

Victor Leancă, Uniunea pensionarilor: Cei mai umiliţi şi cei mai înşelaţi sunt pensionarii. Noi de acum mai mult de 3 ani de zile ne adresăm la parlamentari, la guvernatori cu problemele noastre pentru a face ceva ca să uşurăm viaţa acestei categorii de oameni. Multe ori am fost luaţi chiar şi în ras. Că ce mai vor şi ăştia? Sunt sigur că participarea noastră va fi activă, multiplă şi cu toată susţinerea.
Ludmila Ignat , membru Uniunea Studenţilor şi Tineretului: În aceşti ani foarte multe nereguli au fost. Venim şi noi cu un apel să iasă toţi studenţii şi profesorii. 

Diana Benchici,  conferenţiar universitar: Mă adresez către concetăţenii noştri ca să nu ne fie ruşine în faţa copiilor noştri de ce nu am fost mai responsabili de viitorul lor acasă. Băştinaşii acestor meleaguri să nu fim caracterizaţi de proverbul capul aplecat sabia nu-l taie, dar să avem o poziţie fermă şi să fim insistenţi. Deci, pe 6 septembrie să fiţi alături de noi.

Igor Grigoriev, conducător ansamblu de dans: Îndemn pe toţi profesorii din ţară, din toate instituţiile de învăţământ: veniţi la protest. Din data de 6 aveţi şansa de a schimba lucrurile în ţara asta. Noi nu avem politicieni, noi avem nişte tâlhari care ne-au furat ţara. Procuratură nu avem, justiţie nu avem, totu-i al hoţilor. Cetăţeanului nu i-a rămas nimic. 

Chiril Moţpan, jurnalist, colonel în rezervă: Actualii guvernanţi , clasa politică coruptă din Republica Moldova ne-a trântit de pământ sau dacă vreţi de asfalt, cum spunea un demnitar. De noi depinde, decizia ne aparţine, să ne ridicăm sau nu. Să nu vă fie frică! 

Inga Grigoriev, activist civic: A fi cetăţean responsabil este una din obligaţiile noastre şi eu cred că prin implicare personală şi prin unitate avem capacitatea, avem puterea să schimbăm ceva în ţara asta. Nu aşteptaţi că cineva o să vă facă, voi sunteţi singuri responsabili de viitorul vostru acasă. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.