„În Moldova există un individ care şantajează, iar pe lângă el sunt alţi oligarhi mai mici care pot fi şantajaţi: Filat, Ghimpu, Dodon, etc. Toată clasa politică este formată din indivizi şantajabili. Este un fel de figuraţie pentru Ghimpu, drept avertizare că acelaşi lucru poate să i se întâmple şi lui, şi lui Chirtoacă. Stau dosarele pe masa procurorilor anticorupţie de mult timp, preluate de la procuratura municipală, pe mai multe fapte de corupţie în cadrul Primăriei Chişinău. Toate instituţiile de stat se află în mâinile lui Plahotniuc. Societatea ar trebui să vadă nişte negocieri transparente, constructive, rapide în condiţiile în care Moldova se află pe marginea prăpastiei”, a declarat avocatul Andrei Năstase.

„Graba cu care au fost făcute acest descinderi ne arată faptul că este un scenariu. Aceste negocieri sunt de fapt nişte împărţeli de sectoare de influenţă. Este greu de bănuit ce s-a întâmplat de a intervenit „bâta justiţiei”, în condiţiile în care există o mare secretomanie la noi în ţară. Logic ar fi fost ca aceste dosare să fi fost realizate de mult timp. În Moldova lucrurile „fine” de acest gen sunt păstrate pentru diferite ocazii. Iată o ocazie când cineva este pus la punct. Mâine va apărea o altă ocazie. A arătat încă o dată din deget partenerilor de coaliţie. Asta e arma oamenilor neoneşti. În Moldova s-a instaurat o situaţie dramatică şi criminală, când cetăţeanul nu-şi mai poate găsi dreptatea şi nici nu ştie unde să o mai caute”, a adăugat jurnalistul Chiril Moţpan.

La rândul său, politicianul Valeriu Saharneanu consideră că prin reţinerile de ieri Plahotniuc urmăreşte să-l facă pe Filat să renunţe la fotoliul de premier la care ar aspira.

„Toate aceste acţiuni apar la momentul când Filat prin diferite surse ale lui a promovat ideea că dânsul ar putea fi premier. Iar Curtea Constituţională ar fi dispusă să-şi revadă punctul de vedere. Păpuşarul, cel care face jocurile, acum încearcă să redimensioneze influenţa lui în stat. Este a opta lună când Moldova are un Guvern aproape inexistent, iar el încearcă să redimensioneze puterile, să aibă cât mai mult, să-l pună pe un coleg de furt la punct”, a spus Saharneanu.

Gravitatea situaţiei constă însă în faptul că Republica Moldova este la cheremul lui Plahotniuc, iar după aceste negocieri Plahotniuc ar face încă un pas spre Preşedinţie, accentuează avocatul Andrei Năstase.

„Ne îndreptăm către o dictatură absolută a criminalului nr.1, Plahotniuc. Toată lumea trebuie să înţeleagă că mergem către asta, în loc să ne îndreptăm către o ţară civilizată. Realitatea dură este că ceea ce se întâmplă celor de la firma „Caravita” (n.r. – firma rudelor lui Filat unde s-au făcut percheziţii), că sunt nişte dosare în baza cărora pot ajunge pe banca acuzaţilor. Într-o bună zi, Filat ca funcţionar de stat şi ca ex-premier va fi trimis în judecată şi probabil va ajunge şi în puşcărie. Mai grav este însă că Moldova este acum la cheremul unui criminal, care pe plan politic şantajează. Plahotniuc are nişte indivizi în jurul lui pe care îi şantajează. Noi privim la tot acest spectacol şi aşteptăm ca Plahotniuc să mai urce o treaptă spre Preşedinţie, care înseamnă Consiliul de securitate, Armata, înseamnă tot”, a conchis Andrei Năstase.

Precizăm că în timp ce ieri la Parlament, liderii PLDM, PD şi PL purtau negocieri, la sediul mai multor firme care ar aparţine lui Vlad Filat şi rudelor acestuia aveau loc descinderi în cadrul unui dosar care vizează fraudele de la Banca de Economii.

În rezultat au fost reţinuţi nepotul, dar şi naşul lui Filat, Vladimir Rusu şi Ion Rusu, administratorul companiei, dar şi directorul financiar, Astăzi, CNA a anunţat că cele patru persoane fi puse astăzi sub învinuire pentru spălare de bani, infracţiune pedepsită cu până la 10 ani de închisoare.