Premierul şi-a prezentat astăzi raportul de activitate pentru primele o sută de zile în parcul din faţa clădirii Executivului. „Am acţionat în forţă, în ciuda tuturor presiunilor şi jocurilor politice şi astfel vom continua să muncim. Am continuat reformele şi am pus integrarea europeană şi cooperarea cu partenerii europeni în capul listei de priorităţi. Am început lupta cu corupţia la toate nivelurile. În primele 100 de zile am iniţiat un şir de reforme de importanţă vitală”, a declarat Chiril Gaburici.

Prima în lista de reforme cu care se mândreşte premierul este aprobarea proiectului legii cu privire la Procuratură. Asta deşi proiectul încă nu este lege, iar până la implementare este cale lungă, întrucât pentru ca principala prevedere, privind numirea procurorului general, să intre în vigoare, este nevoie de modificarea Constituţiei.  Experţii anticorupţie, dar şi forţele de opoziţie, susţin că de fapt reforma Procuraturii este mimată, iar instituţia va fi folosită în continuare drept bâtă politică pentru lupta cu oponenţii.

Premierul Chiril Gaburici a vorbit şi despre jaful de miliarde de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, dar nu a putut explica jurnaliştilor de ce Banca Naţională încă nu a selectat o companie de audit care să continue investigaţiile. Anterior şeful BNM, Dorin Drăguţanu, dădea asigurări că până la începutul lunii iunie va fi semnat chiar şi contractul cu auditorii străini. 

„Sunt de acord că este o tărăgănare şi eu am spus că trebuie să facem tot posibilul ca să avem acest raport cât mai repede. Bat clopotele în fiecare zi. Vreau ca BNM să întreprindă acţiuni mai urgente în acest domeniu”, a spus Gaburici, recunoscând totodată că nici nu a primit explicaţii despre motivele tărăgănării.

„Nu am primit nicio explicaţie. Ştiu că acest proces  trebuia să fie mult mai lung. Dar noi am insistat să fie cât mai scurt, să se aleagă câteva companii şi să se negocieze cu ele”, a adăugat premierul.

Între timp, Chiril Gaburici are planuri mari în ceea ce priveşte lupta contra corupţiei, printre care şi ridicarea imunităţii pentru judecători şi deputaţi. „Corupţia este peste tot. Cred că aceasta este principala problemă a ţării. Mi-aş dori ca, în calitate de Prim-ministru, să am mai multe pârghii pentru lupta cu corupţia, dar trebuie să ţinem cont şi de principiul separării puterilor în stat. Vrem să iniţiem constituirea unei instituţii care va lupta cu confiscarea bunurilor dobândite pe căi ilicite de către cei care lucrează la instituţiile de stat. Când vorbim de corupţie şi birocraţie avem o listă destul de mare de acţiuni”, a spus premierul.

În cadrul prezentării raportului, Chiril Gaburici s-a arătat nemulţumit că în timpul activităţii sale s-a ciocnit de „birocraţie şi rezistenţa sistemului”.
 
„M-am ciocnit de oameni care sunt în funcţii nu ca să facă bine, dar ca să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe. Oameni, care în loc să facă ceea ce este corect, pot să-ţi explice într-un număr foarte mare de pagini – de ce acest lucru nu este posibil. Şi astfel de documente citesc zilnic. Nu voi intra în prea multe detalii, dar vreau să vă spun că nu voi tolera acest lucru. Voi cere demisii. Voi insista”, a adăugat Gaburici, deşi timp ce o sută de zile niciun funcţionar nu a fost demis pentru faptele menţionate de premier.
 
Printre realizările Guvernului, Chiril Gaburici a enumerat şi susţinerea agriculturii, alocarea a 1,5 miliarde de dolari pentru reparaţia drumurilor în acest an, dotarea şcolilor cu blocuri sanitare moderne, toate acestea fiind posibile doar datorită asistenţei financiare acordate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Gaburici s-a mai lăudat cu indexarea pensiilor cu circa 8%; creşterea numărului de medicamente compensate, de la 90 la 200; simplificarea procedurilor la vamă pentru agenţii economici, etc.

La prezentarea raportului, presa i-a solicitat repetat premierului să facă lumină în ceea ce priveşte diplomele de studii. „Nu am putut să pierd timpul pentru chestii de genul acesta. Cei care-şi fac munca o să ducă la bun sfârşit”, a spus Gaburici, suspectat că şi-a falsificat actele de studii.

Amintim că actualul premier Chiril Gaburici a fost propus pentru această funcţie de PLDM. El a primit votul de susţinere din partea Parlamentului pe 18 februarie, fiind votat de coaliţia tacită PLDM, PD şi PCRM. Asta după ce pe 12 februarie, a eşuat prima încercare de a învesti guvernul. Pentru un executiv propus de Iurie Leancă au votat doar 42 de deputaţi, în condiţiile în care erau nevoie de 51 de voturi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.