Reprezentanţii Platformei afirmă că protestul care va începe la ora 12:00 în centrul capitalei va fi unul paşnic, iar în cadrul acestuia vor fi abordate mai multe subiecte vitale pentru societate:

- Demascarea întregii clase politice, care a participat, direct sau indirect, la furtul miliardului, denumit „jaful secolului”;

- Cererea, în forma ultimului avertisment, de demisie a principalilor factori de decizie, care au asistat sau favorizat beneficiarii jafului, şi anume Procurorul General, Guvernatorul Băncii Naţionale, şeful CNA;

- Tragerea la răspundere penală a tuturor celor care nemijlocit au semnat documentele ce au condus la devalizarea celor trei bănci;

- Constituirea consiliilor civice locale de către susţinătorii şi simpatizanţii Platformei DA, ca structuri informale asociate, care împărtăşesc valorile Manifestului Platformei DA din 24 februarie 2015;

- Aprobarea Rezoluţiei cu privire la alegerile locale din 14 iunie, care va conţine recomandări privind opţiunile alegătorilor.

 Reprezentanţii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” spun că autorităţile încearcă să obstrucţioneze organizarea protestului faţă de guvernare coruptă şi că folosesc în acest scop instituţiile de stat.

„De la ultimul protest, Platforma a continuat discuţiile cu diverse segmente sociale, cu asociaţiile obşteşti, cu diferite bresle, cu minorităţile naţionale, artişti, sportivi, etc. În toată această perioadă, am sesizat o anumită intenţie a autorităţilor, de obstrucţionare a acestui protest, dar şi a partidelor politice şi a concurenţilor electorali de a strânge roade de pe urma protestelor civice, fără caracter electoral. Este regretabil, pentru că Platforma nu are pretenţii de ordin politic. Cei care încearcă să facă acest lucru sunt de rea credinţă. Mizăm pe caracterul civilizat şi paşnic al protestului”, a declarat avocatul Andrei Năstase, membru al Platformei DA.

 „Am expediat scrisori prin care am solicitat primarilor să ajute oamenii care doresc să participe manifestare. Avem confirmări că aceste scrisori au fost blocate de Poşta Moldovei, despre care ştim că a fost partajată PD. Ştim şi că vicedirectorul aceste instituţii este sora ex-deputatului PD, Valeriu Guma, condamnată în România. Această instituţie de stat nu funcţionează şi blochează acţiunea noastră. Reiterăm astăzi demersul nostru către primari, să organizeze oamenii care doresc să vină la protest. Ne adresăm şi reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ să participe masiv la miting. De la protestul din 3 mai, instituţiile captive nu au făcut nimic decât să mimeze nişte încercări de a vorbi despre miliardele furate. Aţi văzut acest show ambulant cu Shor care, în loc să stea pe banca acuzaţilor, candidează pentru primăria Orhei. La ora actuală nimic nu există mai important decât această presiune pe care vrem să o punem pe clanurile oligarhice, pe această putere coruptă care trebuie să plece”, a adăugat jurnalistul Vasile Năstase, un alt membru al Platformei DA.

„Actuala guvernare totalmente a pierdut încrederea populaţiei. Ratingul instituţiilor de stat este la nivelul zero. Guvernarea şi-a pierdut legitimitatea. Orice acţiune a acestei guvernări ar provoca doar dubii din partea puterii. Ea trebuie să plece şi trebuie să lase loc pentru alte forţe care se bucură de această încredere. Toţi am fost martorii explicaţiilor lui Donciu care a refuzat să-i verifice pe Plahotniuc şi Candu. Au fost nişte bâlbâieli. Omul a primit indicaţii şi el le-a îndeplinit. Le fel, CSM a anulat sancţiunea aplicată lui Druţă care a făcut o încălcare absolute vădită. Şi aici, Micu probabil a primit indicaţii şi el le-a îndeplinit. Aceste exemple arată cu legea în Moldova nu lucrează. S-au furat bani atât de mulţi pentru o ţară atât de mică. Poate această guvernare să schimbe situaţia? Nu cred. Poporul RM poate schimba situaţia, numai atunci vom întoarce ţara în albia normalităţii şi pe calea integrării europene. Din păcate încrederea oamenilor a fost utilizată pentru ca guvernanţii corupţi să se îmbogăţească. Unica posibilitate de a-i înlătura de la guvernare sunt acţiunile paşnice de protest”, a menţionat avocatul şi fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi, la fel membru al Platformei DA.

La rândul său, analistul politic Igor Boţan, membru al Platformei, a accentuat că protestul din 7 iunie are trei dimensiuni: de protest, de mobilizare şi de consolidare.

„Protestul nostru este îndreptat împotriva imitării investigării jafului secolului. Acţiunea din 3 mai s-a soldat cu publicarea raportului Kroll. Dezbaterile din parlament ne-au adus la concluzia că instituţiile competente ale statului au ştiut despre situaţia dezastruoasă din această sferă. Am auzit cu toţii că şefii acestor instituţii au informat conducerea despre jaf. Dacă au informat, înseamnă că au cerut acceptul pentru ca acest jaf să fie întrerupt. Ajungem la concluzia că conducerea statului ori este incompetentă, ori a fost complice, iar liderii partidelor de la guvernare sunt arhitecţii acestui dezastru. Nu găsim altă explicaţie”, a spus Igor Boţan.

El a adăugat că este foarte important ca cetăţenii să-şi ia soarta în propriile mâini şi să iasă în piaţă pentru a demonstra cât de mare este nemulţumirea faţă de această guvernare coruptă. Igor Boţan a accentuat de asemenea că societatea trebuie să fie consolidată pentru a combate acest rău comun.

„Guvernanţii vor vedea dispreţul faţă de modul în care îşi tratează propriii cetăţeni, jefuindu-i. S-a încercat ca Platforma să fie învinuită de lucruri pe care niciodată nu le-a avut în vedere. Trebuie să demonstrăm că suntem consolidaţi la nivel cetăţenesc pentru a combate un rău comun -  această guvernare. Toată lumea trebuie să înţeleagă că Platforma nu destabilizează situaţia politică. Dimpotrivă, lucrurile se desfăşoară de o manieră ordonată. Guvernanţii au recunoscut că un miliard a fost furat şi că doar o treime din furtul miliardului poate fi recuperată. Celelalte vor fi transformate în datorie de stat. Acest trei bănci trebuie ori dizolvate, lucru pentru care este necesar cel puţin 1 miliard de dolari, ori trebuie aduse pe linia de plutire. Deci furtul miliardului nu se termină”, a explicat Igor Boţan. 

Reprezentanţii Platformei atenţionează că Republica Moldova este pe margine de prăpastie, în condiţiile în care un ajutor de la FMI ar veni doar cu condiţia ca miliardul furat să fie întors.

„Vedem aceste semnale negative de la cei care ajutau Republica Moldova şi care acum refuză să o mai ajute. Condiţiile FMI sunt clare: să fie întors miliardul, lucru imposibil dacă dăm crezare spuselor guvernatorului BNM. Cele trei dimensiuni de care am vorbit sunt absolut necesare pentru ca situaţia să nu scape de control. Vom avea mesaje clare despre cum e posibil ca RM să iasă într-o manieră paşnică din această criză”, a mai spus Igor Boţan.

Membrii Platformei au avut un mesaj aparte pentru tinerii care sunt îndemnaţi să iasă la protestul din 7 iunie. „Există două tipuri de oameni: oamenii buni şi oamenii răi. La protest, oamenii buni trebuie să iasă în piaţă şi să ceară reîntoarcerea drepturilor, iar cei răi să fie traşi la răspundere. Fac apel către tinerii, lideri ai organizaţiilor de tineret, să vină la protestul din 7 iunie. Tot mai mulţi tineri preferă să plece decât să lupte, dar după protestul din 3 mai mulţi dintre ei se întorc”, a accentuat reprezentantul Platformei DA, Dinu Plângău.

De asemenea, membrii Platformei au venit cu un apel şi faţă de poliţişti. „Sperăm că la protest vom fi de 2-3 ori mai mult faţă de data trecută. Rugăm poliţia să nu pună piedici deplasării oamenilor spre Chişinău. Din contra, îi rugăm să ajute oamenii să ajungă la Chişinău în siguranţă. Să fie aliaţi cu poporul, nu împotriva lui”, a menţionat Vasile Zgardan, un alt membru al Platformei Civice.

Precizăm că la ultimul protest organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr” au ieşit în stradă în jur de 50 de mii de oameni, iar acţiunea a avut mai multe ecouri peste hotare, fiind mediatizată de principalele publicaţii internaţionale.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.