„Juridic alegătorul care are şi domiciliu şi reşedinţă, el este în drept să voteze în localitatea în care are reşedinţă. Pe 28 iunie, votarea va avea loc în baza aceloraşi liste electorale. Se păstrează aceeaşi stare din data de 14 iunie pentru că este o continuare a scrutinului. Astfel, în cazul în care un alegător se va prezenta la biroul electoral unde şi-a schimbat reşedinţa în aceste două săptămâni, în aceste condiţii urmează să fie respins”, a precizat Iurie Ciocan.

În urma acestor declaraţii, preşedintele CEC-ului a fost luat la întrebări de către deputaţi. Majoritatea s-au arătat deranjaţi de faptul că listele electorale au fost îngheţate pentru turul II al alegerilor şi că pe acestea figurează sute de persoane înregistrate în baza vizei de reşedinţă temporare, îndeosebi în suburbiile capitalei printre care şi comuna Băcioi.

„Dle Ciocan câte persoane s-au înregistrat în satul Băcioi? Ştim că sunt câte 800 de alegatori într-o singură casă în ultimele două luni”, a întrebat deputatul PL Gheorghe Brega.

„În comuna Băcioi deţin informaţia că în ultimele două luni au fost înregistrate 135 de persoane. La domiciliul lui Ştefan Gorgos, candidat pe listele PD se află 35 de persoane, la cel al lui Donciu Dumitru, candidat pentru funcţia de consilier local din partea PD – 20 de persoane şi la fiul acestuia, Donciu Sergiu – 85 de persoane. Dle Ciocan, de ce nu au fost îngheţate listele înaintea primului scrutin?”, a întrebat deputatul Partidului Liberal Ion Apostol.

„La Băcioi s-a votat şi fără viză temporară. A fost organizat de către primarul de la PL, au fost chiar şi cadouri, coniac. De unde primarul degrevat are toata lista alegatorilor? Mai mult, la verişorul dlui Ghimpu de la Coloniţa sunt puşi la evidenţă 400 de oameni”, a menţionat deputatul PD Constantin Ţuţu.

„Poate o persoană să aibă viză de reşedinţă dacă locuieşte într-un cort? Pe strada Burebista nr. 4 de la Băcioi, 35 de persoane au reşedinţă pe un teren unde nu există casă”, a specificat în context deputatul pe listele PL Lilian Carp.

„Dle Ciocan, într-o localitate din raionul Nisporeni, mai mulţi cetăţeni care locuiesc acolo de o viaţă nu s-au găsit pe listele electorale. Aceştia se aflau pe listele din localitatea vecină şi nu li s-a permis să voteze. Este vorba de oameni în vârstă, bolnavi. Un candidat electoral le-a organizat transport şi au fost duşi să voteze. Asta nu este deja e o fraudă electorală?, a întrebat deputatul Partidului Liberal Democrat Maria Ciobanu.

„La Durleşti au fost găsite zeci de persoane care aveau viză de reşedinţă temporară. Acestea măcar nu aveau idee cum arată casa în care au reşedinţă şi erau aduse în mod organizat la secţiile de votare. Viza de reşedinţă a acestora este fixă din data din 11-12 iunie şi până pe 29 iunie. Dacă între primul tur şi al doilea tur listele vor fi îngheţate, noi aşteptăm la urne aceste persoane şi în turul doi?”, a întrebat deputatul de pe lista Partidului Socialiştilor, Radu Mudreac.

În cele din urmă, Iurie Ciocan a ţinut să precizeze că listele electorale nu vor fi modificate pentru cel de-al doilea tur de scrutin şi că toate acele zeci de persoane înregistrate cu viză de reşedinţă temporară au dreptul să voteze. În cazul acelor alegători, a spus preşedintele CEC, persoanele care îşi vor schimba domiciliul sau reşedinţa în aceste două săptămâni, ele vor putea vota la secţia de votare în care şi-a exercitat dreptul de vot în primul scrutin.

„Procesul electoral nu s-a terminat şi este obligaţia noastră să menţinem pe 28 iunie situaţia din 14 iunie. Pentru mine este indiferent câte persoane au legal reşedinţă şi domiciliu într-o casă atâta timp cât legea le permite. Noi avem Registrul de stat al populaţiei după care ne conducem. Legea de facto nu a fost încălcată. Cât priveşte fraudele înregistrate sunt organe abilitate care trebuie să se sesizeze, noi doar organizăm alegerile”, a subliniat Iurie Ciocan.

Mai mult, preşedinte CEC a menţionat că la Comisie nu au fost înregistrate sesizări din partea cetăţenilor care s-au trezit peste noapte cu zeci de persoane înregistrate la domiciliu, deşi deputatul PL susţine că asemenea cazuri au fost, doar că Iurie Ciocan nu vrea să recunoască. Totuşi, preşedintele CEC a specificat că în situaţia în care asemenea situaţii există, ele pot fi acţionate în judecată şi nu-i exclus ca alegerile din localitatea cu pricina să fie declarate nule.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.