„Vreau să fac un anunţ fără precedent în Republica Moldova. Vreau să-mi anunţ demisia. Consider că odată cu aceasta nu vor exista suspiciuni că ancheta s-a desfăşurat corect şi subiectul diplomei mele lipsit de importanţă în contextul situaţiei social-economice din Moldova va fi scos de pe ordinea de zi. Toţi cetăţenii sunt egali, iar justiţia este una pentru toţi. Un premier trebuie să sprijine o anchetă obiectivă. Îmi pare rău că am lăsat subiectul cu prezenţa sau absenţa unei diplome să ia conotaţii diferite şi să fie un instrument pentru jocurile politice”, a declarat Chiril Gaburici.

Premierul a dat de înţeles că renunţă la funcţie din cauza scandalului legat de diploma sa de studii. Totuşi, Chiril Gaburici nu a precizat dacă şi-a falsificat sau nu vreun act de studii.

„Am vorbit deja despre situaţia băncilor, sistemului de asigurări, despre situaţia generală din economie şi  ţară. Cred că nu putem mima reforme şi sunt necesare acţiuni urgente şi concrete pentru a redresa lucrurile. În caz contrar devenim complici şi prizonieri ai situaţiei actuale”, a adăugat Gaburici.

Precizăm că acum o săptămână, Chiril Gaburici avertiza că-şi dă demisia dacă într-o lună nu este demisă conducerea Procuraturii Generale, a Băncii Naţionale şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. „Nu vreau să privesc pasiv cum grupuri de interese distrug ţara”, spunea Chiril Gaburici într-o scrisoare adresată şefului statului şi preşedintelui Parlamentului.

Pregătirea profesională a lui Gaburici a fost pusă la îndoială acum trei luni. În urma unei investigaţii jurnalistice Ministerul de Interne a iniţiat o cauză penală şi a constatat că Chiril Gaburici ar fi fost înmatriculat la universitate în baza unui atestat de şcoală medie. Documentul ar fi fost eliberat de Liceul „Ştefan cel Mare” din Chişinău, fostul Gimnaziu nr.8. Suspiciunea de falsificare a apărut însă după ce oamenii legii au constatat că în anul în care a fost eliberată diploma, instituţia nu avea statut de liceu, ci doar de gimnaziu.

Guvernul Gaburici a primit votul de susţinere din partea Parlamentului pe 18 februarie, fiind votat de coaliţia tacită PLDM, PD şi PCRM. Asta după ce pe 12 februarie, a eşuat prima încercare de a învesti guvernul Iurie Leancă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.