„Manifestaţie împotriva miliardului de dolari furat din Moldova”, este titlul unui articol al cotidianului francez Le Monde. Publicaţia scrie că „un miliard de dolari a dispărut din trei bănci din RM, cea mai săracă ţară din Europa. „Beneficiarii nu sunt identificaţi şi, se pare, banii pur şi simplu au dispărut”, scrie Le Monde.

Al Jazeera titrează „Moldova cere reforme şi întoarcerea fondurilor pierdute”. „Protest faţă de guvernarea RM şi eşuarea în implementarea reformelor pentru a apropia ţara de Uniunea Europeană. Protestatarii mai cer guvernului să investigheze dispariţia a 1,5 miliarde de dolari din trei bănci. Banii au dispărut în noiembrie, înainte de alegerile parlamentare”, transmite cunoscutul post de televiziune.

Şi agenţia Stratfor a scris despre protestul de amploare de la Chişinău.

„Mii de moldoveni protestează pentru reforme şi investigarea dispariţiei a 1,5 miliarde de dolari din bănci”, transmite şi Fox News.

RFE/RL scrie că „un scandal bancar masiv zguduie Chişinăul”. „Nu este foarte clar ce s-a întâmplat în timpul unei serii de operaţiuni bancare dubioase care au avut loc în Republica Moldova în luna noiembrie, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare din ţară. Ceea ce se ştie este că bani în sumă de aproape o cincime din produsul intern brut al ţării, peste 1 miliard de dolari în total, pur şi simplu s-au dizolvat în aer”, se spune în articolul de pe Radio Free Europe/Radio Liberty.

Şi The Economic Times scrie despre miliardul furat: „Mii de oameni protestează în Moldova din cauza dispariţiei unui miliard de dolari”.

Presa din Germania scrie că scandalul bancar din Republica Moldova, ţară care este considerată cea mai săracă din Europa, a provocat proteste în masă. Aici se spune că mii de oameni au demonstrat împotriva corupţiei şi a relaţiilor dubioase de la cele trei bănci implicate în furtul miliardelor. Protestul de ieri a devenit subiect şi pentru un blog politic din Germania, în care se menţionează despre cei peste 40 de mii de cetăţeni care eu ieşit pe străzi şi şi-au eliberat furia. În articol se scrie că organizatorii protestului au solicitat o luptă consecventă împotriva corupţiei agresive, dar şi a grupurilor criminale care se infiltrează în structurile de stat. 

Portalul de ştiri francez Nouvelles-aujourdhui scrie că mii de oameni au demonstrat în centrul Chişinăului, scandând „Jos cu hoţii!” şi „Vrem miliardele înapoi!”, precizând că manifestaţia nu s-a soldat cu violenţe. 

În presa din ţara vecină Ucraina, jurnaliştii de la Kyivpost au relatat că zeci de mii de moldoveni au ieşit pe străzi în cadrul unui miting organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. În articol scrie că manifestaţia a adunat o mulţime de moldoveni furioşi de corupţia politică şi sărăcia din ţară. Presa ucraineană relatează că oamenii au apelat la unitate şi au cerut demisia bandiţilor şi oligarhilor de la putere, care au capturat statul şi au eşuat să lucreze în interesul poporului. Totodată, în articol se menţionează şi despre solicitarea moldovenilor să se facă dreptate în cazul furtului de miliarde de la cele trei bănci.

Printre mass-media internaţională care a reflectat protestul de la Chişinău se numără şi business-standard.comcapebretonpost.com, tuoitre.vnwinnipegfreepress.com, newsr.injaringnews.comhirado.hu etc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.