Deputaţii acuzaţi că au asigurat acoperire politică în Parlament „furtului colectiv” de la BEM sunt: liderul PLDM, Vlad Filat, liderul de facto al PD, Vladimir Plahotniuc, liderul PCRM Vladimir Voronin, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, liderul PSRM Igor Dodon, liderul PD, Marian Lupu, preşedintele comisiei de anchetă la BEM, deputatul PCRM, Oleg Reidman, dar şi liderul PL, Mihai Ghimpu.

„Dodon este inclus în listă pentru că a fost ministru al Economiei în perioada comuniştilor şi a avut direct responsabilitatea pentru activitatea BEM prin reprezentantul statului în Consiliul de Administrare. Lupu a fost preşedinte al parlamentului şi era obligat să ceară raportul BNM la timp, iar Ghimpu este cel care l-a propus personal pe guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu”, a declarat liderul PSP, Marin Livădaru.

Lista acuzaţilor continuă cu cei care ar fi asigurat acoperirea furtului de la Banca de Economii prin intermediul Guvernului. Aceştia sunt foştii premieri Zinaida Greceanîi şi Iurie Leancă, dar şi actualul - Chiril Gaburici. În listă sunt prezenţi şi foştii miniştri ai Economiei, Valeriu Lazăr şi Andrian Candu.

„Raportul Kroll acoperă doar perioada 2012-2014, acest lucru s-a făcut intenţionat. Delapidările de la BEM au început încă din 2005. Greceanîi şi Dodon au început aceste scheme de delapidări, împreună cu Gacikevici. Ulterior, Leancă a preluat aceste datorii istorice şi le-a transformat în obligaţiuni de plată pentru 10 ani. Deci nu doar noi, dar şi copiii noştri vor avea de plătit miliardul dispărut. Gaburici figurează în listă pentru că are acces la toate informaţiile, dar se ascunde de responsabilitate. Candu poartă dubla responsabilitate pentru că a fost şi ministru al Economiei, iar acum este preşedinte al Parlamentului. Toate aceste persoane au acoperit furtul la nivelul Guvernului”, a adăugat liderul PSP.

A treia categorie de acuzaţi includ funcţionarii care ţin direct de sistemul financiar şi care au beneficiat şi beneficiază de acoperire parlamentară şi guvernamentală, spun reprezentanţii PSP.

Este vorba de principalul învinuit Ilan Shor, fostul preşedinte al BEM, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, Viorel Bârcă, fost preşedinte al BEM, Grigori Gacikevici, fost preşedinte al BEM în perioada comunistă, Victor Bodiu, fost ministru de stat şi ex-preşedinte al Consiliului de Administraţie al BEM, dar şi fostul vice-guvernator al BNM, Emma Tăbârţă, care a fost demisă. „Aceste persoane au executat şi ascund furtul acestui miliard”, a comentat Livădaru.

Lista acuzaţilor se încheie cu procurorul general Corneliu Gurin şi şeful CNA Viorel Chetraru. „Aceste persoane au şansa de a deveni eroi de stat. Chetraru are acces la baza de date BEM şi BNM. Ştie despre toate circuitele financiare. Procurorul general Gurin aude zilnic acuzaţiile lansate de societatea revoltată şi la protestele din PMAN, dar nu întreprinde măsuri pentru a deschide dosare penale. Aceste două persoane îi acoperă pe ceilalţi 20”, a adăugat liderul PSP.

Nu a scăpat de acuzaţii nici şeful statului Nicolae Timofti. „Este şeful Consiliului Suprem de Securitate. Timofti este prima persoană care trebuie să iasă în faţa societăţii şi personal să ia în gestiune această situaţie şi să demită aceste persoane”, au spus reprezentanţii PSP.

Precizăm că Partidul Societăţii Progresiste nu participă la alegerile locale, iar membrii acestuia au îndemnat oamenii să nu susţină candidaţii partidelor de la guvernare. „Votând partidele de la guvernare agravăm şi mai mult situaţia”, au spus ei.