Mai mulţi ambasadori acreditaţi la Chişinău, dar şi reprezentanţi ai Băncii Mondiale şi ONU au venit astăzi la Guvern pentru a-i înmâna premierului Gaburici un document ce conţine opinii despre situaţia actuală a ţării şi propuneri privind modernizarea Moldovei în spirit european.

Documentul prezentat de oficialii străini conţine 30 de capitole în care sunt formulate puncte de vedere ale partenerilor străini privind problemele-cheie din Moldova, precum şi un set de recomandări pentru depăşirea acestora.

De exemplu, în sectorul bancar, oficialii propun tragerea la răspundere a celor responsabili de situaţia creată la BEM, Unibank şi Banca Socială, securizarea tuturor calculatoarelor şi registrelor de la aceste instituţii şi desemnarea unei structuri pentru realizarea unei evaluări a stabilităţii financiare din întregul sistem.

În sectorul judiciar, experţii propun stabilirea unui grup de lucru la nivel înalt, cu participarea inclusiv a Delegaţiei UE, SUA şi societatea civilă care să lucreze asupra reformei sectorului judiciar. Iar la combaterea corupţiei, este recomandată aducerea în faţa justiţiei a funcţionarilor de rang înalt şi anularea imunităţii parlamentarilor pentru cazurile de urmărire penală.

„Vrem să vedem progres în implementarea reformelor, în mod special a celei din justiţie, în lupta împotriva corupţiei. Situaţia din sistemul bancar a devenit din ce în ce mai acută, aşa că şi piaţa financiară e un domeniu-cheie. Vorbim şi despre Transnistria şi importanţa de a readuce procesul de negocieri pe drumul cel bun”, a declarat şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola.

„Majoritatea provocărilor şi recomandărilor pe care le prezentăm sunt centrate pe fenomenul corupţiei şi lupta cu acest flagel. Un element-cheie pentru a obţine succes în acest domeniu este de a avea o reformă reală în sectorul justiţiei. Un pas esenţial este recunoaşterea faptului că această problemă afectează fiecare cetăţean moldovean. Practicile corupte trebuie să fie oprite acum”, a accentuat ambasadorul SUA în RM, James D. Pettit.

„Nu este un secret că flagelul corupţiei în Moldova continuă să fie o mare durere de cap pentru noi toţi. De exemplu, în domeniul conflictelor de interese, achiziţiilor publice şi serviciilor. Cred că ar fi înţelept de inclus experţi internaţionali pentru controlul ofertelor şi a privatizărilor”, a adăugat şeful-adjunct al Misiunii Germaniei în RM, Thomas Weithoner.

„Cred că moldovenii vor judeca succesul colaborării noastre în funcţie de rezultatele vizibile pentru oamenii simpli, cum ar fi reducerea sărăciei, creşterea veniturilor, îmbunătăţiri în domenii precum sănătate şi educaţie, dovezi concrete că fenomenul corupţiei este pe cale de dispariţie”, a menţionat directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer.

„Există aşteptări de la noi toţi şi de la cetăţenii voştri. Ei vor stabilitate, creştere economică, transparenţă, acţiuni ferme în combaterea corupţiei, o justiţie funcţională şi un mediu de afaceri care va atrage investiţii. Este timpul pentru acţiuni dure”, a spus şi ambasadorul Suediei în RM, Ingrid Tersman.

Prim-ministrul le-a dat asigurări partenerilor externi că va ţine cont de aceste recomandări.

Setul de recomandări a fost elaborat de Naţiunile Unite, Banca Mondială, Delegaţia Uniunii Europene, USAID, Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, Agenţia de Dezvoltare Austriacă, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, în coordonare cu reprezentanţele diplomatice ale SUA, Suediei, Elveţiei, Germaniei şi Austriei.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.