Anunţul a fost făcut de premierul Chiril Gaburici, în cadrul unui briefing la Aeroport, la întoarcerea de la Bruxelles, unde a participat la prima reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE. 

„Am avut întâlniri cu preşedintele Comisiei Uniunii Europene, cu secretarul general al NATO, cu prim-ministrul Luxemburgului. Am discutat despre restanţele pe care le avem şi despre următorii paşi ai Guvernului în sensul obligaţiunilor prevăzute în acordul de asociere. Cu secretarul general al NATO am stabilit că o să avem o colaborare mai bună decât a fost până acum, în special pe sectorul securităţii naţionale, reieşind din situaţia geopolitică în care ne aflăm astăzi. Ne-am arătat deschiderea noastră de a-i primi aici, la Chişinău, şi în viitorul apropiat secretarul general al organizaţiei ne va face o vizită. În acelaşi timp am stabilit că se va deschide la Chişinău un oficiu al NATO”, a precizat premierul Gaburici.

Prima reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană a avut loc pe 16 martie, la Bruxelles, unde s-a discutat despre sarcinile pe care trebuie să le urmeze RM conform Acordului de Asociere la Uniunea Europeană. Delegaţia RM a fost formată din mai mulţi membri ai cabinetului de miniştri, printre care ministrul de Externe, Natalia Gherman, ministrul Economiei, Stephane Bride, vicepremierul pentru Reintegrare, Victor Osipov, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, şi ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu. Prima şedinţă a consiliului urma să aibă loc în ianuarie, dar a fost amânată din cauza că noul guvern de la Chişinău nu era învestit.

Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost semnat pe 27 iunie 2014 şi ratificat de către Parlamentul de la Chişinău pe 2 iulie. Documentul va intra deplin în vigoare după ce toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene îl vor ratifica. Până acum, convenţia a fost confirmată de 13 ţări, printre care România, Bulgaria, Lituania, Suedia, Polonia, Danemarca şi Irlanda.