Afirmaţia a fost făcută în cadrul „Cabinetului din Umbră”, la Jurnal TV, în replică avocatului Andrei Năstase, care a declarat că, în opinia sa, Iurie Leancă nu ar trebui să mai poată candida la funcţia de premier al RM.

 „Din punctul meu de vedere, dle Leancă, am spus-o şi îmi menţin opinia, dvs. n-ar trebui să mai puteţi candida la funcţia de prim-ministru din simplu motiv că aţi acceptat umilinţa în faţa acestor trei indivizi, Plahotniuc, Filat şi Voronin, care vor răul acestei ţări”, a declarat avocatul Andrei Năstase.

„Nu m-am simţit niciodată aservit unor interese oculte. Că am fost poate tras în ţeapă, aş putea califica aşa. Dar am mers conştient la această tentativă şi chiar nu am ce să-mi reproşez. Nu am cerut, n-am solicitat votul comuniştilor. Mi-am dorit altceva şi cred că au fost şanse ca să clădim această alianţă proeuropeană. N-ar fi fost neapărat o garanţie pentru succes, dar, cel puţin, ar fi clădit condiţiile necesare pentru a avansa acolo unde ne dorim noi – un stat puternic, un stat unde există ceea ce numim noi supremaţia legii”, a răspuns Leancă.

Fostul premier a declarat, în context, că şi-a dorit până în ultima clipă o coaliţie de guvernare cu PL şi a spus că toate partidele (PLDM, PD, PL) sunt de vină că aceasta nu a fost constituită.

„Toate cele trei partide sunt de vină că nu s-a găsit un consens. Mi-am pus şi eu întrebarea cine a deturnat sensul înţelegerii după întâlnirea de la aeroport cu reprezentanţii partenerilor noştri europeni, când eram convins că formula magică a fost găsită. Nu-mi cereţi acum să acuz pe cineva, o formaţiune sau alta. Din păcate, nu ne-a ajuns raţiune, nici înţelepciune să creăm această majoritate parlamentară funcţională şi stabilă”, a spus Iurie Leancă.

Cât despre viitorul său politic, deputatul PLDM a reiterat că va lua o decizie în câteva zile. „Am zis că iau o pauză pentru a reflecta nu doar cum văd eu viitorul meu politic, ci şi oamenii. Analizez. În şase-şapte zile discut cu oameni de afaceri, societatea, colegii. Săptămâna trecută chiar credeam că am şanse să fiu prim-ministru, dar au avut loc schimbări radicale în viaţa mea. Pentru mine cel mai important este să fiu util. Altfel, mai bine mă retrag şi mă ocup de altceva”, a precizat ex-prim-ministrul RM.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.