În situaţia în care multe voci prevesteau plecarea lui Leancă din PLDM, fostul candidat desemnat la funcţia de premier a declarat, în urmă cu puţin timp, că în viitorul apropiat va lua o decizie în acest sens. 

„În noiembrie, după alegerile parlamentare, am fost sfătuit să părăsesc PLDM, dar am hotărât să nu trădez partidul în aceste momente grele. Am insistat până în ultima clipă pentru formarea unei coaliţii majoritare. În ceea ce priveşte viitorul meu politic, decizia o voi lua în viitorul apropiat. Voi discuta cu cetăţenii, să văd ce-şi doresc ei de la mine. Voi consulta cetăţenii şi în funcţie de ce voi auzi voi lua o decizie care să fie în folosul majorităţii cetăţenilor RM”, a spus Leancă, la câteva clipe după învestirea Guvernului Gaburici.

În cazul în care ar fi fost creată o majoritate parlamentară, afirmă Iurie Leancă, Republica Moldova ar fi avut parte de o susţinere considerabilă din partea UE şi ar fi putut obţine în termenii prevăzuţi statutul de ţară candidat la integrare europeană.

„Toate aceste şanse au fost plasate în zona incertitudinii, iar RM îşi pierde credibilitatea. Ziua de astăzi înseamnă un pas înapoi în parcursul nostru european, după două luni de negocieri dubioase în care situaţia din ţară a degradat. În aceste vremuri de criză un guvern minoritar este o dovadă de iresponsabilitate, mai ales că nu este  o necesitate, ci o alegere. Astăzi avem un guvern minoritar pentru că nu s-a dorit unul majoritar.  Acest guvern nu va vota nimic fără comunişti. Nu cred că PCRM să se fi schimbat cu adevărat. Nu am văzut niciun angajament în scris al PCRM privind susţinerea guvernului. Astăzi, prin coalizarea de facto cu PCRM, PLDM s-a pomenit într-o capcană. PCRM se răzbună. Voronin conduce parada în RM şi acest lucru a fost văzut altul. La capriciul lui a fost schimbat un ministru cu altul”, a mai spus Iurie Leancă.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.