Update 13:53 // Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat să supună votului propunerea liderul PL, Mihai Ghimpu.

Update 13:43 // Şi liderul PLDM, Vlad Filat, a solicitat deputaţilor să voteze, vorbind de valori europene, dar şi criticând politicienii „patrioţi”. „Bătălia politică este un proces firesc. Avem o societate divizată, nu din cauza că avem mai multe partide în parlament, dar pentru că aceste partide sunt diferite”, a spus Filat. Liderul PLDM a mai spus că negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare au fost tergiversate de „o situaţie impusă”.

Update 13:38 // Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a îndemnat deputaţii să voteze noul Guvern. Ulterior, deputatul PCRM, Oleg Reidman, şi-a susţinut discursul, dar nu a precizat dacă comuniştii vor vota Guvernul.

Update 13:15 //  Liderul PL, Mihai Ghimpu, propune amânarea acordării votului noului Guvern până săptămâna viitoare şi îndeamnă PLDM şi PD să negocieze formarea unei coaliţii parlamentare majoritare. În caz contrar, Ghimpu a dat de înţeles că liberalii nu vor susţine acest Guvern, întrucât partidele care s-au declarat pro-europene nu acceptă un expert european în funcţia de procuror pentru RM.

 „Republica Moldova nu are viitor şi nu poate depăşi criza decât prin reforme. Ceea ce a fost în mandatul 2009-2014 n-o să mai fie din partea celor care au sprijinit financiar RM, decât dacă facem reforma justiţiei. Reforma justiţiei nu va reuşi decât dacă aducem un procuror din Europa. Propun să luăm o pauză până marţi. Să nu fie supus votului programul şi lista de candidaţi, iar foştii colegi de alianţă din PLDM şi PD să se aşeze la masă cu PL şi să semnăm un acord pentru a scoate RM din acest impas”, a declarat Mihai Ghimpu.

Update 13:07 // Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat că socialiştii nu votează pentru noul Guvern.

Update 12:55 // Sesiunea de întrebări s-a încheiat. În acest moment, preşedintele Comisiei Juridice, numiri şi imunităţi, Raisa Apolschii, prezintă raportul asupra Programului de activitate al noului Guvern. „Comisia consideră că Programul de activitate al noului Guvern pentru perioada 2015-2018 are un conţinut echilibrat, raţional şi oportun. Persoanele incluse în listă corespund cerinţelor legale. Se propune Parlamentului acordarea votului de încredere Guvernului”, a spus Raisa Apolschii.

Înainte de procedura de votare a noului Guvern, liderii fracţiunilor parlamentare susţin câte un discurs.

Update 12:43 // Discuţiile s-au cam abătut de la Programul noului Guvern. Iurie Leancă l-a acuzat pe liderul socialiştilor că activează împotriva Republicii Moldova, iar de fiecare dată când acesta pleacă la Moscova, Chişinăul se pomeneşte cu restricţii de la Moscova.

„Pe 26 iunie 2014, Dodon ne-a comunicat că pleacă în vizită la Moscova pentru interesul Moldovei, iar peste o lună Rusia ne-a impus embargo la fructe. În octombrie, la fel, pleacă Dodon la Moscova, peste o lună  - embargo. Ulterior, a afăcut declaraţii absolute iresponsabile, spunând că cetăţenii RM din Rusia pot veni acasă în vacanţă şi nu vor avea probleme. Din contra, aceşti cetăţeni au avut mari probleme”, a spus Leancă.

Replica lui Dodon nu a întârziat să apară. „Nu am vrut să vă atac şi nici nu o voi face fără argumente. Acum un an şi jumătate, înainte de embargo, ministrul Agriculturii  a spus că semnarea Acordului de Asociere va avea consecinţe. Deci aţi ştiut cu un an înainte despre asta. În ceea ce priveşte migranţii, cei care au venit între 5 noiembrie şi 30, cu excepţia celor care au încălcat legislaţia alta decât cea migraţională, nu ai avut probleme”, a spus Dodon.

Update 12:25 // Iurie Leancă se referă în continuare la delimitarea competenţelor care revin CNA şi Procuraturii Anticorupţie, prevăzută în Programul de activitate al noului Guvern.

„Vom avea o instituţie specializată pe categorii. De corupţia cea mai mică să se ocupe alte instituţii. E mult mai uşor de pedepsit pe cineva care a furat o găină, decât pe cineva care a delapidat bunurile de stat. Asta implică relaţii şi protecţie. Ne-am uitat şi peste experienţa altor state, inclusiv Ucraina. La fel şi-au pus acest obiectiv de delimitare. Şi noi urmează să delimităm competenţele să fie clar cine vor fi cei pe care ar trebui să-i investigheze CNA”, a spus Leancă.

Update 12:00 // Deputaţii au solicitat explicaţii cu privire la implicarea lui Stephane Bride, candidatul PD la funcţia de ministru al Economiei, în cadrul unor controale anterioare la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Totodată, în perioada în care viitorul ministru al Economiei s-a ocupat de auditul de la Moldindconbank, prin intermediul băncii s-ar fi spălat peste 18 miliarde de dolari.

„Sunt auditor de 23 de ani, nu doar în Republica Moldova. Când aţi menţionat că în 2013 a fost un aviz  favorabil – vă spun că nu este.  Opinia auditului este plasată pe site-ul băncilor. Am raportat probleme legate de credite şi transparenţă în relaţiile dintre acţionari”, a declarat Stephane Bride, un cetăţean francez stabilit în Republica Moldova. Precizăm că în prezent, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sunt suspectate că ar fi acordat credite neperformante de aproape 30 de miliarde de lei. 

Update 11:55 // A început sesiunea de întrebări din partea deputaţilor. Prima întrebare adresată către Iurie Leancă ţine de situaţia din sectorul bancar, în special la cele trei bănci aflate sub administraţie specială din partea BNM: Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială.

Iurie Leancă a evitat să spună dacă şi-a pus semnătura pe vreun document privind alocarea de mijloace financiare către aceste instituţii, dar a declarat că dacă va fi votat în funcţia de premier, va iniţia discuţii în acest sens chiar de mâine. „Tot ce s-a întâmplat urmează să fie discutat în alt context. Dacă voi fi premier, voi iniţia discuţii cu toate elementele acestui dosar complicat”, a spus Leancă.

De asemenea, Leancă a mai cerut deputaţilor să nu speculeze cu cifre. „Să nu operăm cu astfel de cifre. Sistemul bancar este vulnerabil. De la 10 la 28 de miliarde, aveţi imaginaţie bogată. Astfel de declaraţii doar contribuie la agravarea situaţiei. Propun ca din ziua de mâine să începem o discuţie serioasă aici în Parlament şi vedem care sunt soluţiile”, a mai spus Leancă.

Update 11:47 // Iurie Leancă a prezentat componenţa nominală a noului Guvern. Astfel, candidaţii pentru fotoliile de miniştri sunt:

Vicepremier, ministrul Economiei – Stephane Christophe Bride
Ministrul de Externe şi Integrării Europene – Natalia Gherman
Vicepremier pentru Reintegrare – Victor Osipov
Ministrul Finanţelor – Anatol Arapu
Ministrul Justiţiei – Vladimir Grosu
Ministrul Afacerilor Interne – Oleg Balan
Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – Vasile Bâtcă
Ministrul Agriculturii – Ion Sula
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor – Vasile Botnari
Ministrul Mediului – Sergiu Palihovici
Ministrul Educaţiei – Maia Sandu
Ministrul Culturii – Monica Babuc
Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei  – Ruxanda Glavan
Ministrul Tineretului şi Sportului – Serghei Afanasenco
Ministrul Sănătăţii – Mircea Buga
Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor – Pavel Filip

Update 11:44 // Iurie Leancă susţine că Programul de activitate al noului Guvern îşi propune creşterea bunăstării, a siguranţei şi calităţii vieţii, în special prin dezvoltarea economiei şi facilitarea creării locurilor de muncă bine plătite, majorarea graduală a salariilor, sporirea controlului public asupra cheltuielilor, reforma justiţiei, eradicarea corupţiei şi garantarea supremaţiei legii şi a securităţii personale etc.

„Este un program ambiţios, dar realist. Propun o echipă de profesionişti, capabilă să îndeplinească aceste obiective. În ceea ce mă priveşte, sunt gata să conduc doar un Guvern pro-european. Conceptul de integrare europeană nu se negociază”, a mai spus Leancă.

Update 11:35 // Programul noului Guvern se referă şi la transparentizarea drepturilor de proprietate în sectorul financiar. „Pentru a preveni formarea cartelurilor, trebuie să ştim cine sunt proprietarii reali ai băncilor. Parlamentul trebuie să instituie cadrul necesar pentru agenţiile independente de stat cu privire la reglementarea acestui domeniu. Sectorul bancar este vulnerabil, iar acest domeniu necesită o reglementare mai strictă”, a declarat Iurie Leancă.

Update 11:33 //  Iurie Leancă susţine că Programul de activitate al noului Executiv prevede implementarea unui mecanism care să permită identificarea celor care jefuiesc statul, dar şi recuperarea acestor prejudicii. Candidatul desemnat la funcţia de premier dă asigurări că o misiune de experţi din UE urmează să vină la Chişinău pentru a acorda sprijin în acest sens instituţiilor de stat.

„Vom avea grijă ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Totodată, este important ca cetăţenii să vadă că banii furaţi sunt recuperaţi. Puteţi fi sigur că votând pentru acest Program, o misiune a UE urmează să vină cât mai curând la Chişinău pentru a oferi sprijin în acest sens. Sprijin, dar şi presiune”, a accentuat Leancă.

Update 11:23 // Candidatul desemnat la funcţia de premier, Iurie Leancă, prezintă în acest moment Programul de activitate pentru anii 2015-2018 al viitorului Guvern.

Urmează apoi sesiunea de întrebări din partea deputaţilor. Ulterior, înainte de acordarea votului de încredere pentru noul Guvern, liderii fracţiunilor vor susţine din nou câte un discurs.

Pentru votarea Guvernului sunt necesare cel puţin 51 de voturi.

Update 11:01 //  Deputaţii au luat o pauză tehnică de zece minute.

Update 10:52 // Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Republica Moldova are nevoie de o majoritate parlamentară. „Pe 30 noiembrie a fost adevărata democraţie, dar după 30 noiembrie - „tiu, tiu democraţia”. Ori cu PL, ori cu PCRM, faceţi o majoritate parlamentară. Lumea trebuie să ştie că faceţi o majoritate parlamentară”, a declarat Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL a mai spus că Republica Moldova se află într-un pericol fără precedent, iar aderarea la NATO este imperioasă. „RM este în pericol ca în anii 40. Războiul din Ucraina şi o armată rusă pe teritoriul nostru - oare nu e clar că nu putem apăra fără NATO?”, a adăugat Ghimpu.

Liderul PL a mai spus că prin semnarea Acordului de Asociere, RM şi-a asumat să combată fenomenul corupţiei. „Sărăcia este mama corupţiei. Corupţia depinde de Procuratură, CNA şi de majoritatea parlamentară, care îşi asumă să continue parcursul european”, a adăugat Ghimpu. „A face politică nu înseamnă a minţi şi a fura. Succes, majorităţii parlamentare”, şi-a încheiat discursul liderul PL.

Update 10:45 // Deşi PD a respins cu vehemenţă numirea unui procuror european pentru Republica Moldova, preşedintele fracţiunii PD, Marian Lupu, susţine că autorităţile de la Chişinău trebuie să vadă secretele statelor europene şi să facă la fel. „Din partea PD, vă transmit că am pus la punct mecanismul de dialog şi luare a deciziilor”, a mai spus Lupu. Deşi a vorbit despre drumul european al RM, liderul PD nu a spus niciun cuvânt despre reformele cerute de partenerii europeni. În schimb a acordat o atenţie deosebită comportamentului deputaţilor la şedinţele Parlamentului. „Să nu degradăm imaginea Parlamentului prin agresiune fizică sau verbală”, a spus Lupu.

Update 10:32 // În cadrul discursului său, preşedintele fracţiunii comuniste, Violeta Ivanov, a dat de înţeles că PCRM va vota pentru noul Guvern, dar a menţionat că Republica Moldova este ostaticul unor politicieni care luptă pentru putere şi îşi promovează doar „interesele personale meschine”.

„Astăzi avem o situaţie când populismul, intrigile şi interesele personale meschine ale unor politicieni prevalează asupra intereselor Republicii Moldova”, a declarat deputatul comunist, fără să precizeze despre care politicieni vorbeşte.

Update 10:22 // Preşedintele PLDM Valeriu Streleţ, şi-a început discursul prin critici în adresa socialiştilor care, potrivit lui, profită de „scindarea forţelor pro-europene care au câştigat alegerile” şi execută „cinic şi fără scrupule literă cu literă din manualul de destabilizare pe care l-au primit în cadrul unei excursii la Moscova”.

Streleţ susţine că astăzi forţele care s-au anunţat proeuropene vor trece un test de rezistenţă. „Cotonogeala reciprocă este contraindicată într-o alianţă pro-europeană şi democratică. Am comis şi erori pe care le-am comis şi suntem decişi să le corectăm”, a mai spus Valeriu Streleţ fără să precizeze despre la erori se referă. Liberal-democratul a vorbit despre necesitatea implementării ferme şi prompte a Acordului de Asociere. „Lista temelor de acasă este lungă pentru a implementa agende de asociere”, a adăugat Streleţ.

Deşi PLDM şi PD au refuzat, în cadrul discuţiilor privind coaliţia de guvernare, ideea numirii unui procuror european pentru Republica Moldova, preşedintele fracţiunii liberal-democrate a vorbit şi despre necesitatea unei „reforme profunde a procuraturii”.

Update 10:16 // Zinaida Greceanîi a declarat că o prioritate pentru socialişti rămâne denunţarea Acordului de Asociere semnat cu Uniunea Europeană şi integrarea Republicii Moldova în „structurile euroasiatice”.

„Fracţiunea PSRM va propune unele obiective principiale pentru noi: denunţarea Acordului de Asociere care este o piatră legată de gâtul ţării, organizarea unui referendum naţional pentru vectorul extern al ţării şi păstrarea statului neutru al RM”, a spus preşedintele fracţiunii PSRM.

Zinaida Greceanîi  a mai spus că de astăzi socialiştii anunţă crearea „unui grup interpartinic pentru integrarea Republica Moldova în structurile euroasiatice. „Acest grup va întruni toţi deputaţii care susţin acest vector geopolitic”, a precizat socialista Greceanîi.

Update 10:11 // Şedinţa Parlamentului a început cu onorarea drapelului şi intonarea imnului de stat. La şedinţă participă 98 de deputaţi. În sală sunt prezenţi candidaţii pentru fotoliile de miniştri, preşedinţii instituţiilor administraţiei centrale, dar şi membrii corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Întrucât aceasta este prima şedinţă a sesiunii de primăvară-vară, preşedinţii fracţiunilor susţin câte un discurs de la tribuna centrală Parlamentului. Acum vorbeşte liderul fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanîi.
_____

Şedinţa Parlamentului, în cadrul căreia urmează ca Iurie Leancă să ceară votul de încredere pentru învestirea Guvernului, începe la ora 10:00.

Jurnal.md transmite în direct şedinţa Legislativului.

Candidatul desemnat la funcţia de premier va prezenta Programul de activitate a noului Guvern şi întreaga listă de membri ai executivului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.