Este dovada clară că plecarea lui Plahotniuc din legislativ NU a schimbat nimic în ecuaţia puterii, sforile fiind trase în continuare, din umbră, de controversatul oligarh, afirmă unii analişti politici. 

Serghei Iaralov a fost delegat de PD să ducă tratative cu reprezentanţii PLDM şi PL, alături de parlamentarii Sergiu Sîrbu şi Dumitru Diacov. La ieşire, omul de afaceri nu a făcut declaraţii de presă, iar ceilalţi negociatori din partea PD au refuzat să dea explicaţii în acest sens.

Serghei Iaralov figurează cu numărul 129 în lista Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat. Pe vremea când controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc era deputat, Iaralov îl însoţea frecvent la Parlament, alături de Constantin Botnari, secretarul general al formaţiunii politice. Iaralov este unul dintre milionarii ţării. El deţine acţiuni în valoare de 3,4 milioane de dolari la compania "Propos" şi mai este manager pentru dezvoltare la firma "Boston Soft Design" din Statele Unite.

Analiştii politici susţin că apariţia lui Iaralov la consultările cu fracţiunile parlamentare demonstrează o dată în plus că oligarhul Vladimir Plahotniuc controlează, din umbră, procesul de negocieri.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, nu vede însă o problemă în faptul că Serghei Iaralov a participat la discuţii.

Amintim că în urma discuţiilor de sâmbătă cu privire la formarea unei noi coaliţii de guvernare, reprezentanţii PL, PLDM şi PD au declarat că nu au ajuns la un numitor comun. În următoarele zile, PLDM va convoca o nouă şedinţă a Consiliului Politic Naţional al formaţiunii, pentru a decide dacă mai rămâne la masa de negocieri sau se retrage în opoziţie.

Asta după ce condiţiile puse anterior de liberal-democraţi nu au fost agreate de cei din PD, PL şi nici de către neafiliaţii din grupul Leancă. Ei au solicitat demiterea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, depolitizarea instituţiilor statului şi numirea unui premier apolitic.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.