„În ceea ce priveşte demiterea procurorului general, aceasta poate fi iniţiată doar de preşedintele Parlamentului. Întrucât nu este demersul în acest sens, nu se pune la vot”, a declarat Candu.

Socialiştii, cei care au înregistrat proiectul, i-au explicat însă că acesta nu se referă la procedura propriu-zisă de demitere a lui Gurin. „Acest proiect nu prevede eliberarea din funcţie a procurorului general, dar propune preşedintelui Parlamentului să iniţieze procedura de demisie”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea.

„Unicul motiv pe care l-aţi invocat de ce nu poate fi demis este că demersul privind revocarea imunităţii unui deputat poate fi făcut doar de procurorul general. Nu este aşa, în absenţa procurorului general, funcţiile sale sunt preluate de procurorul general adjunct. Deci acest motiv este absolut fals. Atunci când s-a discutat despre ridicarea imunităţii lui Filat, l-am întrebat pe Gurin dacă dosarul are legătură cu furtul miliardului. El a spus că este un dosar de corupţie, dar nu este legat de furtul miliardului. Deci în ceea ce ţine de jaful din sistemul bancar, nu este clar, de aceea cerem demisia”, a intervenit şi deputatul PSRM Vladimir Ţurcanu.

Preşedintele Parlamentului nu s-a lăsat înduplecat şi le-a ţinut socialiştilor lecţii despre regulamentul parlamentului. Întrucât nu a fost de acord nici în ruptul capului să pună la vot această chestiune, deputaţii socialişti au părăsit şedinţa în semn de protest şi l-au ameninţat pe Candu cu demisia.

„Revenim la proiectul de hotărâre cu privire la demiterea lui Candu. Moldova este un stat capturat. Nu avem un guvern funcţional, iar unica soluţie sunt alegerile anticipate”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea. 

Astăzi a scăpat de demisie şi şeful Centrului Naţional Anticorupţie, după ce socialiştii şi-au retras solicitarea în acest sens. „Întrucât vineri au intrat în vigoare noile prevederi, vom reveni la acest proiect sau poate cu altul cu privire la revocarea directorului CNA”, a spus Vasile Bolea.

Precizăm că preşedintele Nicolae Timofti a promulgat deja legea prin care CNA trece din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului. Astfel, şeful statului s-a absolvit de responsabilitatea de a accepta sau respinge demersul înaintat de ex-premierul Valeriu Streleţ privind demiterea şefului CNA. Potrivit noii legi, directorul Centrului Anticorupţie va putea fi demis doar de către deputaţi.

În ziua în care trecerea CNA-ului din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului a fost votată în legislativ de către deputaţii PD, PCRM şi PSRM, Nicolae Timofti a fost vizitat la preşedinţie de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele autosuspendat al PD.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.