Sandu califică această decizie drept una „proastă pentru sistemul educaţional”, catalogându-l pe Ghenciu drept un personaj „toxic” pentru sistem.

„Judecătoarea nu a fost de acord cu evaluarea fostei conduceri a ministerului; probabil că ea ştie mai bine cum s-a descurcat acesta în funcţie. Despre acest personaj sunt multe de povestit: a fost demis de trei ori de către trei miniştri şi restabilit tot de atâtea ori, a reuşit să tergiverseze timp de ani de zile examinarea proceselor în instanţă ca să-şi prelungească „concediul” şi să încaseze sume enorme de la bugetul de stat şi altele de acest fel”, a declarat Maia Sandu.

Fosta ministră a Educaţiei subliniază că după plecarea lui Nicolae Ghenciu, în documentele sale personale au fost descoperite zeci de dosare ale funcţionarilor publici din alte ministere demişi şi, respectiv, repuşi în funcţie prin judecată.

„Avea omul un hobby serios din cauza căruia nu reuşea să-şi îndeplinească responsabilităţile conform fişei postului. Să sperăm că actuala conducere a Ministerului Educaţiei va ataca decizia la Curtea de Apel. Echipa Ministerului Educaţiei care, până de curând, a fost cea mai puternică dintre toate instituţiile, a suferit o lovitură puternică după întoarcerea lui Crudu şi a lui Ghenciu. A mai rămas să revină I. Mocanu şi putem să uităm de reforma în educaţie”, a menţionat fostul ministru al Educaţiei.

La finalul adresării, Sandu a subliniat că reformarea anumitor structuri ale statului sunt eminente. „Avem mare nevoie de un nou Cod al Muncii, de reforma administraţiei publice centrale şi, bineînţeles, de reforma justiţiei”, a conchis Maia Sandu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.