„În marile cancelarii europene se ştie că această ţară este prizonier a unui om. Sigur că la Bruxelles comisarii ştiu foarte bine, cu nume şi prenume, cine este această persoană. Problema e că această persoană nu are absolut nicio credibilitate. Problema e că nimeni nu va negocia din Occident cu el, nimeni nu va semna acorduri cu FMI, Banca Mondială, nimeni nu va accepta ca bani de la Bruxelles, tranşe de la Bruxelles să vină spre Chişinău cu Plahotniuc la putere”, a declarat Armand Goşu la Europa Liberă.

Expertul a adăugat că PD nu are niciun interes ca Republica Moldova să menţină parcursul european. „Interesul PD şi al altor partide în acest moment este ca liderii acestor partide să nu cumva să apuce pe mâna procurorilor anticorupţie”, a adăugat acesta. Din contra, după demiterea Guvernului Streleţ, urmează o perioadă tulbure pentru Republica Moldova, întrucât partidele de la guvernare nu vor implementa nicio reformă, având drept prioritate doar să se menţină la putere, consideră Armand Goşu.

„Vor fi nişte guverne cârpite în următoarele luni, până la alegerea preşedintelui. Probabil nu se va alege preşedintele după 22 martie şi se va intra într-o logică de campanie electorală şi de alegeri parlamentare anticipate care sigur că dau o nouă majoritate. Va fi o perioadă tulbure, foarte tulbure în viaţa politică din Republica Moldova, în care nu se vor face reforme. Deci, uitaţi de reforme, de integrarea europeană. Priorităţile vor fi cu totul altele. Din punct de vedere al elitei politice, prioritatea va fi să supravieţuiască la putere cât mai mult. Din punct de vedere al opiniei publice, prioritatea va fi prima pe agendă – anticorupţia. Cele două agende, liste de priorităţi nu se împacă deloc în momentul acesta şi nici în următoarele luni sau chiar ani nu se vor împăca”, a declarat Armand Goşu.

Guvernul Streleţ nu a mai avut în spate o coaliţie majoritară de o săptămână, din 22 octombrie, din momentul în care o coaliţie ad-hoc, Plahotniuc, Ghimpu, Dodon şi Voronin au votat pentru mutarea CNA sub autoritatea Parlamentului Republicii Moldova, susţine expertul.

„Ceea ce, din orice punct de vedere, este cu totul şi cu totul aberant. Procuratura nu poate fi subordonată Parlamentului. Procuratura Anticorupţie este cea care trebuie să îi ancheteze pe parlamentari şi pe politicienii corupţi. Dar, trecând peste aceasta, din acel moment, practic, Republica Moldova are o altă coaliţie la putere. Acest lucru a fost confirmat miercuri, prin promulgarea de către preşedintele Timofti a noii legi care trece CNA în subordinea Parlamentului. Ce avem în acest moment în Parlament, votul împotriva guvernului Streleţ, nu este decât confirmarea a ceea ce s-a întâmplat acum o săptămână”, a spus analistul.

Acesta a adăugat că Plahotniuc îi are în buzunar şi pe Leancă, Dodon, dar şi pe Ghimpu, iar aceştia vor face tot ce le spune oligarhul.

„Dacă Plahotniuc vrea să-i bage în guvern, vor fi în guvern, vor căpăta şi posturi de miniştri. Dacă Plahotniuc decide să facă coaliţie cu Dodon, va face cu Dodon. Deci, nu sunt personaje autonome pe scena politică din Republica Moldova. PL al domnului Ghimpu face exact ce vrea domnul Plahotniuc. Cât despre PLDM, câţiva deputaţi îmi spuneau că se fac presiuni asupra lor, se încearcă cumpărarea lor. Unii vor rezista, alţii nu vor rezista”, a menţionat Armand Goşu.

Expertul de la Bucureşti a mai spus că în Republica Moldova nu există partide de dreapta sau de stânga, ci doar grupuri de interes, de mafii politico-economice.

„Forţe de stânga, forţe de dreapta, cred că exagerăm puţin utilizarea acestor termeni – stânga, dreapta. Ce stângă reprezintă Voronin? Ce stângă reprezintă Plahotniuc? Ce stângă reprezintă de la înălţimea Mercedes-ului cu care circulă Marian Lupu? Ar trebui să privim lucrurile, în analizele noastre să vorbim de grupuri de interes, de mafii politico-economice. În felul acesta analizând lucrurile din Moldova, putem înţelege ceva”, a accentuat specialistul.

Armand Goşu s-a referit şi la protestele de amploare organizate de Platforma DA, criticând guvernanţii că nu au luat nicio atitudine. „Au fost 60 de mii de oameni în stradă şi nu a fost suficient pentru guvernare ca să priceapă că trebuie să schimbe ceva. Ce să aduci mai mult în stradă? La Bucureşti sau în orice altă capitală dacă e un miting de protest de una, două, trei mii de oameni, guvernul îşi ciuleşte urechile, se întâlnesc reprezentanţii guvernului, se caută o soluţie la problemă. La Chişinău cu 100 de mii de oameni în stradă nu s-a întâmplat nimic”, a spus acesta. 

Cu intensificarea presiunilor, Republica Moldova mai are însă şansa să iasă din captivitate, a adăugat expertul de peste Prut.

„Aici ar trebui nişte factori, nişte astre să se regrupeze, e vorba de o presiune. Când e vorba de o presiune, evident, e vorba de totuşi generarea unei reacţii la ce se întâmplă pe scena publică de la Chişinău. Să ştiţi, nici oamenilor din SIS, nici oamenilor din Ministerul de Interne, nici micilor întreprinzători, nici intelectualilor, nici restului oamenilor din politică nu le convine ca toţi să stea sub un singur om. Toată lumea vrea un echilibru în societate, în politică. Şi vedeţi la ce duce când un singur om are controlul: pe Ceauşescu l-au împuşcat; pe Ianukovici l-au alergat, l-au fugărit până la Moscova. În ţările de tipul acesta se termină prost întotdeauna”, a conchis Armand Goşu.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.