​„Înaintăm moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleţ pentru suspiciuni de corupţie care planează asupra prim-ministrului Valeriu Streleţ şi a membrilor Guvernului. În virtutea funcţiei deţinute, Streleţ  s-a detaşat de la funcţia sa, expunându-se în favoarea lui Vladimir Filat. Anteior, lui Valeriu Streleţ i s-a cerut să iniţieze procedura de demitere a şefului CNA, însă premierul nu a dat curs, şi doar după reţinerea lui Vladimir Filat a venit cu un asemenea demers, fapt pe care îl calificăm drept abuz de putere. Guvernul Republicii Moldova, în frunte cu Valeriu Streleţ, se poziţionează în fruntea unor scandaluri mari de corupţie, premierul este implicat în scheme coruptibile, iar în aceste circumstanţe şi-a pierdut dreptul de a administra treburile statului şi urmează a fi demis prin vot de neîncredere”, se spune în moţiunea de cenzură.

După citirea moţiunii de cenzură, socialiştii, în mod neaşteptat, au anunţat că părăsesc şedinţa, deoarece pe ordinea de zi nu au fost incluse solicitările de demisii înaintate de PSRM în privinţa mai multor şefi de instituţii, printre care ANRE şi CEC.

​Gestul deputaţilor PSRM l-a băgat în ceaţă pe liderul comuniştilor. Vladimir Voronin a încercat minute în şir să afle ce tocmai s-a întâmplat în Parlament.

„Da eu n-am înţeles ce s-a întâmplat. S-o dus să informeze sau... Eu, de exemplu, am aşa o informaţie că dacă dvs aţi citit amu moţiunea (către speakerul Candu, n.r.), „palatocinîi gorodoc” se ridică şi pleacă. La Bălţi ori nu ştiu unde. Da eu n-am înţeles: de ce au plecat totuşi socialiştii?! Noi doar am votat împreună legea CNA, noi am semnat primii moţiunea de cenzură... Care-i problema, băietu?”, a insistat, vădit confuz, Vladimir Voronin.

Acesta însă aşa şi nu a primit un răspuns, deoarece „colegii de moţiune” erau plecaţi deja.

În situaţia în care anterior şi fracţiunea PLDM a părăsit şedinţa Parlamentului, după ce PL şi PD nu le-a susţinut propunerea privind amânarea şedinţei pe săptămâna viitoare, Parlamentul a rămas fără cvorum, în sală fiind prezenţi doar 50 de deputaţi.

Preşedintele Parlamentului a anunţat că şedinţa se încheie din lipsă de cvorum, iar audierea şefului Comisiei Electorale Centrale a fost amânată şi ea pentru săptămâna viitoare. „Ţin să-i mulţumesc domnului Iurie Ciocan că a fost alături de noi astăzi”, s-a adresat Candu către Ciocan, care a stat cuminte în loja invitaţilor pe parcursul a aproape şase ore, cât a durat şedinţa.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.