Anchetatorii care s-au lăudat că lucrează la acest dosar „24 din 24 de ore”, confirmă faptul că, în urma autodenunţului, primarul de Orhei, controversatul om de afaceri Ilan Shor, scapă de orice răspundere penală în legătură cu faptele expuse în mărturiile făcute. 

La sediul PLDM, dar şi acasă la Vlad Filat, procurorii spun că au găsit probe care ar confirma autodenunţul făcut de Ilan Shor şi care ar face legătură cu ilegalităţile comise la cele trei bănci. 

„Este vorba de nişte înscrisuri cu „persoane-cheie şi companii-cheie”, care au tangenţă cu această schemă privind fraudele de la Banca de Economii. Au fost găsite şi acte cu parafa „Secret” de la diferite instituţii publice. Nu dau nume, pentru că încă nu am reuşit să examinăm aceste plicuri sigilate. Este o procedură mai deocheată, trebuie să obţinem autorizare pentru aceasta. Totodată, au fost depistate alte note informative ce ţin de protestele din piaţă, din care rezultă filarea unor persoane, inclusiv a unor politicieni. Nu dau detalii cine, ce şi cum”, a declarat procurorul Adriana Beţişor.

Procurorul a evitat să spună dacă acasă la liderul PLDM au fost găsiţi bani. „Nu pot să spun o anumită sumă. Au fost găsite multe bunuri. Urmează să antrenăm specialiştii care să le evalueze. Când vom fi pregătiţi, vom veni cu o sumă”, a adăugat Adriana Beţişor.

Procurorul a precizat că şeful Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a fost audiat astăzi în calitate de martor în acest dosar. Întrebaţi dacă, în cazul dosarului, va fi audiat şi oligarhul Vladimir Plahotniuc, întrucât acesta este menţionat în autodenunţul lui Shor, anchetatorii dau asigurări că vor fi chemate la audieri toate persoanele pomenite de primarul de Orhei.

Referindu-se la plângerea depusă de Filat în care acesta îl acuză pe Shor de depoziţii false şi mincinoase, procurorul Adriana Beţişor a precizat că este în curs de examinare. 

În cadrul conferinţei de presă, anchetatorii au ţinut să facă şi unele precizări privind reţinerea lui Vlad Filat, respingând acuzaţiile aduse de avocaţii fostului premier precum că procedura ar fi fost admisă cu încălcări.

„Reţinerea a avut loc numai după ce Parlamentul a votat. După ce am obţinut decizia, personal am intrat în biroul liderului PLDM. I-am adus-o la cunoştinţă, apoi a fost reţinut. Acuzaţiile că nu i s-a prezentat decizia nu sunt fondate, avem înregistrări video şi audio”, a spus procurorii Vitalie Galeru, cel care l-a reţinut pe Vlad Filat.

Precizăm că liderul PLDM, Vladimir Filat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate ieri de către Judecătoria sectorului Buiucani, care a acceptat demersul procurorului în acest sens. Şedinţa a durat aproape şapte ore, iar Filat nu s-a prezentat invocând motive de sănătate. Avocaţii lui Vladimir Filat au declarat că vor contesta încheierea judecătorului la Curtea de Apel Chişinău.