„În zilele următoare vom avea un răspuns clar. Nu mă interesează acum instituţiile, funcţiile. Nu avem nicio condiţie, dar pentru PLDM nu este negociabilă integrarea europeană”, a spus Filat.

În schimb, liderul PD Marian Lupu condiţionează formarea unei noi majorităţi parlamentare. Lupu a precizat că nu negociază neutralitatea Republicii Moldova, fapt care face dificil procesul de formare a unei noi coaliţii, întrucât PL pledează pentru integrarea RM în NATO.

Update 15:17 // „Am avut discuţii telefonice cu domnul Lupu şi domnul Filat. În campanie fiecare a venit cu programul său. Ei vor ca RM să fie stat neutru, noi propunem aderarea la NATO. Cert este că RM nu este capabilă nici politic, nici militar, nici economic de a-şi apăra independenţa. (...) Noi vom rămâne consecvenţi în politica noastră. Ştim că multe reforme au rămas doar pe hârtie. Avem ce discuta. Important este ca cetăţenii să simtă că au o guvernare proeuropeană”, a declarat Ghimpu.

Liderii celor trei partide au comentat şi rezultatul obţinut de PSRM. În timp ce Lupu l-a calificat drept un miracol, Filat a menţionat că aceasta nu este victoria lui Dodon, ci a lui Putin.

„Rezultatul acesta nu este un miracol. Nu este al lui Dodon, nici a steluţei lui Dodon. Este rezultatul lui Vladimir Vladimirovici Putin. Nu cred că trebuie să aduc argumente sau explicaţii”, a mai spus liderul PLDM.

„În primul rând - aşa s-a guvernat. În rândul doi - votul preconizat pentru Usatîi a venit aici. În cel de-al treilea rând - Putin este cel mai iubit preşedinte în Republica Moldova. Aşa suntem noi, moldovenii. Vrem fericire din braţele străine, ale ocupantului”, a comentat şi Mihai Ghimpu.

Precizăm că potrivit datelor preliminare, cele trei formaţiuni ar acumula împreună 55 de mandate.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.