„El nu a stat să aştepte decizii „de compromis”, gen: „Nu candida tu şi nu voi candida nici eu, dar hai să susţinem o persoană dintr-o parte”. O persoană dintr-o parte nu are cum să câştige Primăria capitalei, iar eşecul dreptei pro-europene în acest scrutin ar însemna şi un start prost pentru alegerile parlamentare. La moment, este absolut clar că doar doi eventuali candidaţi ai dreptei pro-europene pot câştiga lupta pentru Primărie – Andrei Năstase sau Maia Sandu. Iar în condiţiile în care Maia Sandu şovăie, Andrei Năstase a preluat iniţiativa şi încearcă să salveze Primăria capitalei, înţelegând cât de gravă ar fi pierderea ei pentru dreapta pro-europeană”, notează sursa.

Potrivit acesteia, „nu e exclus că Andrei Năstase se gândeşte deja şi la cât de gravă ar fi decapitarea dreptei pro-europene în plină campanie electorală a alegerilor parlamentare”. „Despre „informaţii compromiţătoare” despre Maia Sandu circulă diverse zvonuri. Nu ştim în ce măsură corespund ele realităţii, dar, totuşi, dacă se adeveresc, ce se va alege din dreapta pro-europeană? Participând la alegerile Primarului capitalei, Andrei Năstase poate pretinde la o revenire în forţă în politica moldovenească şi se poate dovedi o altă miză a dreptei pro-europene în alegerile parlamentare. E prea puţin probabil că guvernarea va reuşi să distrugă în aceste alegeri ambele mize ale dreptei pro-europene. Deci, şansele acesteia cresc considerabil”, se spune în materialul citat.

Sursa mai notează că, „de asemenea, nu e exclus că revenirea lui Andrei Năstase în prim planul vieţii politice va reanima şi poziţiile electorale ale dreptei pro-europene, care au degradat continuu în 2017 şi la începutul lui 2018 ca urmare a poziţionării incorecte şi a lipsei de acţiune a Maiei Sandu, care deseori a dat impresia că e mai preocupată de anihilarea politică a lui Andrei Năstase decât de lupta cu puterea”.

„Toate acestea arată că pasul făcut de Andrei Năstase, probabil, nu ţine doar de dorinţa lui de a lupta pentru Primăria capitalei şi, eventual, de a o câştiga. Situaţia e mult mai complexă, iar lucrurile trebuiesc privite mult mai profund şi din diferite puncte de vedere”, se spune în material.