Clădirea, dotată cu mai multe camere de supraveghere, se află în centrul capitalei, la doar câţiva paşi de locuinţa liderului formaţiunii, Vlad Plahotniuc, dar şi de cea a speakerului Andrian Candu. RISE Moldova a scris că imobilul, care a fost şi sediul comuniştilor, a fost vândut unei firme din paradisul fiscal din Belize, controlată de un personaj-cheie din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Potrivit sursei, edificiul cu patru niveluri, de 1.500 de metri pătraţi, ar avea şi un mini-hotel, un restaurant şi o parcare subterană. Iar toată istoria acestui edificiu este strâns încorsetată în procese de judecată şi ilegalităţi care mai de care.

În 2006, în timp ce liderul comunist Vladimir Voronin se afla la cel de-al doilea mandat de preşedinte al Republicii Moldova, PCRM a obţinut în folosinţă un teren de peste două sute de ari pe str. Armenească şi, ulterior, l-a privatizat în schimbul a mai puţin de jumătate de milion de lei, în baza unei decizii a Consiliului municipal Chişinău. În 2007, partidul a contractat şi un credit de 22 de milioane de lei de la Banca de Economii, pentru care a garantat cu terenul şi clădirea aflată în proces de construcţie. După schimbarea puterii, în 2009, Cancelaria de Stat a contestat în instanţă deciziile Consiliului municipal Chişinău prin care terenul a fost atribuit PCRM-ului. În plus, autorităţile au pus sechestru atât pe lotul de pământ, cât şi pe clădirea partidului. Aplicarea sechestrului i-a împiedicat pe comunişti să vândă imobilul, dar, la 22 decembrie 2016, executorii au ridicat sechestrul. Peste două săptămâni, clădirea PCRM-ului a fost trecută în proprietatea unei firme cu capital strain.

Reprezentantul Guvernului susţinea, după debarcarea comuniştilor în 2009, că PCRM a devenit ilegal proprietar: „La atribuirea în folosinţă gratuită a terenului, CMC s-a condus de prevederile legislaţiei privind asociaţiile obşteşti, însă PCRM nu cade sub incidenţa acestora, fiind o formaţiune politică, nu un ONG”. Potrivit acestuia, lotul putea fi atribuit exclusiv în bază de licitaţie publică. Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a iniţiat o acţiune civilă la Curtea de Apel împotriva Consiliului municipal Chişinău, cerând anularea deciziei din 16.03.2006 (adoptată cu votul consilierilor comunişti şi PPC-dişti), prin care PCRM i-a fost dat în folosinţă gratuită un teren de aproape 28 de ari pe str. Armenească, unde a fost construit noul sediu, precum şi a deciziei din 22.01.2009, prin care s-a acceptat vânzarea terenului aferent construcţiei la preţul normativ de 407.557 lei. În paralel, Oficiul teritorial a trimis o notificare CMC prin care îi cere acelaşi lucru, iar anterior, în luna februarie, a solicitat Procuraturii municipale Chişinău să investigheze legalitatea atribuirii în proprietate privată a PCRM a terenului-proprietate publică, care anterior a fost teren de sport al unei şcoli.

Juristul PCRM la acea vreme, acum deputat democrat, Sergiu Sârbu, spunea atunci că intenţia guvernului nu este decât o „comandă curat politică, o răfuială a noii guvernări împotriva PCRM”. Astăzi, observăm că nu doar foştii comunişti trec la PDM, dar până şi fostele proprietăţi ale PCRM ajung în buzunarul actualului partid de la guvernare.  La cât este de scump noul sediu al PDM, putem presupune că măsurile de securitate vor fi suplimentate. Pentru aceasta, edificiul urmează să fie înconjurat cu ziduri de piatră şi buncăre, oaspeţii nepoftiţi fiind întâmpinaţi cu rafale de mitralieră şi stropiţi cu pucioasă. Pentru liniştea deplină a conducerii PDM, este cazul ca perimetrul să fie înconjurat cu şanţuri pline cu apă, populate cu crocodili, care pot fi recrutaţi din transfugii de la alte partide. Nici membrii de rând ai PDM nu este bine să aibă acces nestingherit, căci pot roade parchetul cu opincile lor. Dacă e securitate sporită, atunci securitate să fie!

Cotidianul.md