Astfel, după ce a fost agresat chiar la locul de muncă, vestitul chirurg-oncolog, care a salvat mii de vieţi, este înlăturat de la viaţa academică şi ştiinţifică. În perioada de două luni în care s-a tratat în urma traumei provocate de soţul directorului actual al institutului, Larisa Catrinici, sub pretextul  unor aşa-zise reforme, a fost închis laboratorul ştiinţific de oncologie generală şi ATI, laborator acreditat de Academia de Ştiinţe a Moldovei, pe care îl  conducea Ion Mereuţă.

„Vânătoarea de vrăjitoare” pusă la cale de conducerea institutului nu s-a oprit aici, ci a continuat în cel mai cinic mod: acum, comanda diabolică a mers mai departe, administraţia USMF „Nicolae Testimiţanu” fiind determinată că reorganizeze Catedra Oncologie, Hematologie şi Radioterapie, condusă de profesorul Mereuţă.

Culmea, într-o perioadă în care bolile oncologice fac ravagii şi e nevoie de specialişti care să poată gestiona cazurile tot mai frecvente de boală,  catedra a fost separată în disciplina Hematologie, atribuită Departamentului de  medicină internă şi catedra Oncologie. Totul pentru a-l lovi cât mai dureros pe profesorul Ion Mereuţă, care nu doar a fost destituit din funcţia de şef de catedră, deşi, conform contractului de muncă, trebuia s-o exercite până în anul 2019, dar a rămas fără ceea în ce credea şi crede: viitorul medicinii.

Rectorul Ion Ababii nu a numit deocamdată un interimar al catedrei „reorganizate” şi doar a declarat că aşteaptă bilanţul şedinţei de pe data de 28 septembrie. Asta după ce profesorul Ion Mereuţă a acţionat în judecată Ministerul Sănătăţii vizând controversatul concurs pentru ocuparea funcţiei de director al Institutului Oncologic şi la care au fost comise grave erori: schimbarea regulilor de joc în timpul concursului, dar şi calificarea profesională  a candidaţilor.

Aşadar, campania urâtă de persecuţie şi denigrare în adresa profesorului Ion Mereuţă continuă. Şi dacă în cazul miilor de pacienţi pe care i-a salvat profesorul luminiţa la capătul tunelului sunt mâinile şi inima lui Ion Mereuţă, reputatul chirurg-oncolog spune că nu mai speră la un proces echitabil.

Galina Ţurcanu
glasul.md