Articolul cu pricina a fost publicat pe pagina lacris.ro şi este plin de afirmaţii incorecte. În primul rând, profesorul Dungaciu trebuie să ştie că „blocul“ ce se opune binomului Plahotniuc - Dodon există în Republica Moldova încă din toamna trecută şi, mai mult, acest bloc a participat în alegerile prezidenţiale având candidat comun pe Maia Sandu. Bineînţeles, profesorul Dungaciu nu vedea atunci, la data alegerilor, existenţa blocului, şi nici a binomului, deoarece domnia sa era consultantul politic al lui Mihai Ghimpu, implicit, era parte din binom, întrucât Partidul Liberal era la guvernare. În analiza intens promovată de liberalii moldoveni, expertul Dan Dungaciu îi dă sfaturi Maiei Sandu, şi o invită pe aceasta să coopteze în acest „bloc“ şi pe unioniştii din Moldova. Cu alte cuvinte, îi cere fostei candidate la preşedinţie să îl salveze de la dispariţie pe Mihai Ghimpu şi-al lui Partid Liberal, uitând că aceşti liberali au jucat împotriva Maiei Sandu la alegerile din 2016.

Precizări între cunoscători

Trebuie să fii un necunoscător în problemele interne ale Republicii Moldova pentru a formula o astfel de teorie, în care să ceri ca Ghimpu să se unească cu Maia Sandu, Şalaru să se ia în braţe cu Andrei Năstase în lupta cu Dodon şi Plahotniuc, ştiind foarte bine că Şalaru şi Ghimpu sunt conectaţi la aparatul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Pentru a nu-l lăsa singur pe Dungaciu, Iulian Chifu, în editorialul de săptămâna aceasta pe deschide.md, vine să corecteze un pic cele spuse acum o săptămână, când lăuda uninominalul şi îi vedea numai avantaje, găsind acum singura problemă a uninominalului: că a fost adoptat fără largul consens al societăţii moldoveneşti. Nu vorbeşte de problemele de fond ale acestei legi, de faptul că această lege are un singur câştigător, şi acesta este PSRM-ul.

Primarul etern cerşeşte îndurare

La începutul acestei săptămâni, preşedintele partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, i-a adresat primarului arestat la domiciliu, Dorin Chirtoacă, o scrisoare deschisă în care îi cere edilului capitalei să îşi dea demisia. Năstase face apel la Chirtoacă să nu lase primăria Chişinăului în mâna lui Plahotniuc, deoarece Parchetul General Moldovenesc a început procedura de suspendare a primarului, iar în această eventualitate, Chişinăul va fi condus de interimari până în anul 2019, când vor avea loc alegeri. Primarul Chişinăului i-a răspuns lui Năstase pe pagina sa de Facebook. Dorin Chirtoacă rămâne agăţat de scaunul primăriei, în condiţiile în care oraşul este o ruină cu foarte multe probleme nerezolvate şi care încet, încet capătă o nuanţă de gri sovietic, iar vicepreşedintele liberal se află la o cotă foarte mică de încredere. O eventuală demisie a lui Chirtoacă ar declanşa alegeri anticipate la primăria Chişinăului, alegeri extrem de necesare pentru democraţia din Moldova, pentru că ar arăta Europei şi României că, în realitate, oligarhul Plahotniuc nu este reprezentativ în ceea ce priveşte voinţa politică a Moldovei, iar guvernarea Filip este una de conjunctură parlamentară, netransparentă şi care nu are sprijin în rândul populaţiei din Moldova.

„Nu-nvie morţii - e-n zadar, copile!. După ce în 2013 am scris editorialul «A murit politic Vlad Filat», acum pot spune acelaşi lucru: «A murit politic Dorin Chirtoacă». A avut şansa să încerce, barem, să se reabiliteze pentru demolarea Chişinăului. Să dea oamenilor înapoi un mandat pe care l-a călcat în picioare, dănţuind ca un smintit prin garaje, lăsând oraşul de izbelişte. Nu înţeleg de ce demolatorul capitalei s-a avântat să critice vehement, cu spume, o propunere decentă (de a-şi da demisia - nn), oportună şi în beneficiul locuitorilor capitalei. E un mod perfid de a cerşi clemenţă de la călău.“ (Vasile Năstase, pe Facebook, lăsând sa se înţeleagă că Chirtoacă ar avea o înţelegere cu Plahotniuc, sperând ca va scăpa cu suspendare).

Putin, invitat la Chişinău

Igor Dodon a anunţat miercuri seară că îl va invita pe preşedintele Federaţiei Ruse în Moldova în anul 2018. Probabil, Putin va da curs invitaţiei. El ar urma să sosească în Moldova în anul Centenarului.