Ar fi putut să iasă şi mai rău la summitul G20. Şi nu în ceea ce priveşte violenţele stradale. Brutalitatea, distrugerea, jaful au atins o dimensiune cu greu imaginabilă până acum în Germania. Ar fi putut fi mai rău în ceea ce priveşte rezultatul reuniunii celor 19 ţări plus Uniunea Europeană. Simpla componenţă a acestei runde a produs fiori tuturor celor care aveau ca obiectiv redactarea unui document final unanim: au stat la aceeaşi masă reprezentanţii unor democraţii reale cu autocraţi get-beget şi politicieni care calcă drepturile omului în picioare. Unii au veste albe, alţii au probleme cu justiţia datorită corupţiei, iar altul este Trump, cel care creează tensiuni suplimentare cu sloganul său „America First“.

Sub aceste auspicii, rezultatul summitului ar trebui să fie satisfăcător. În mod surprinzător, toţi au fost de acord cu respingerea protecţionismului. Oricine crede că ar fi tratat incorect şi ar dori să se apere, trebuie să respecte regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului - iată un angajament pentru multilateralism, aşa cum şi l-a dorit cancelara federală Merkel. Succesul îi aparţine în mare măsură, iar laudele au venit dinspre preşedinţii francez şi rus.

Referitor la capitolul climă trebuie să fii un fin cunoscător al declaraţiilor finale pentru a întrezări o brumă de succes. Ieşirea SUA din Tratatul de la Paris este menţionată negru pe alb în document. Pentru prima dată în istoria G20 un dezacord este integrat în textul declaraţiei finale. La urma urmei, celelalte 19 state vor să respecte Tratatul de la Paris. Putea, cum spuneam, să iasă şi mai rău.

Totuşi un eşec

Dar în zilele noastre, aceste rezultate nu sunt suficiente. Ideile bune, cum ar fi consolidarea participării femeilor la viaţa economică, un nou acord cu Africa, planuri de acţiune pentru lanţuri de aprovizionare sau promovarea educaţiei digitale nu sunt suficiente. G20 nu a reuşit să dea globalizării o faţă nouă. Peste tot în lume, mulţi oameni cred că economia mondială nu are în vedere bunăstarea tuturor, ci doar a unui grup restrâns de privilegiaţi.

Angela Merkel a declarat la sfârşitul reuniunii la vârf că acţiunile societăţii civile, înaintea summitului şi în timpul unor demonstraţii paşnice, ar fi adus o contribuţie şi ar fi avut o influenţă asupra G20. O influenţă care nu s-a prea văzut: G20 nu a evoluat, nu s-a apropiat mai mult de oameni. Înainte de summit, Merkel a fost acuzată că ar fi vrut să creeze imagini simbol în pragul alegerilor generale, ca un actor politic de succes pe scena internaţională. Imaginile simbol de la Hamburg sunt însă altele.