Nu ştiu dacă promotorii schimbării sistemului electoral s-au gândit (atunci când au solicitat avizul Comisiei de la Veneţia), că acesta poate fi unul negativ. Probabil, s-a mizat, dacă nu pe un răspuns pozitiv, atunci, cel puţin, pe un răspuns evaziv, care de facto i-ar fi redus la tăcere pe cei ce contestă preconizata modificare a sistemului electoral şi ar fi dezlegat mâinile guvernării. Dar, dacă verdictul Comisiei de la Veneţia va fi cel despre care scrie presa, atunci guvernarea va trebui să cântărească bine acţiunile sale din continuare.

Pe de o parte, dacă renunţă la preconizata schimbare a sistemului electoral, guvernarea practic se lipseşte singură pe sine de orice perspectivă de a mai rămânea la putere. Chiar dacă unele sondaje de opinie (contestate, apropo, de opoziţie şi nu numai de aceasta) indică poziţii nesperat de bune pentru guvernare, totuşi, nici acestea nu-i dau careva şanse de a se menţine la putere, dacă sistemul electoral rămâne neschimbat. Iar o eventuală trecere în opoziţie, chiar şi în condiţiile în care ar avea o apreciabilă prezenţă parlamentară după următorul scrutin, pentru actuala putere ar însemna începutul sfârşitului. Nu voi intra în detalii pentru că nu aceasta este tema prezentului material, dar istoria ne arată care este calitatea reală a potenţialului uman pe care-l au forţele de guvernare şi ce se întâmplă cu ele („graţie” acestui potenţial) după ce pleacă de la putere.

Din alt punct de vedere, dacă nu renunţă la intenţia sa şi modifică sistemul electoral în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, guvernarea poate să se confrunte cu serioase probleme atât în plan extern, cât şi intern. UE deja „a făcut din deget” puterii de la Chişinău, anunţând cu ceva timp în urmă sistarea unui important ajutor financiar pentru RM, iar în noile condiţii ar putea urma şi alte acţiuni de acest fel din partea partenerilor europeni. Cel puţin, din punct de vedere teoretic, acest scenariu nu poate fi exclus.

În plan intern, situaţia s-ar putea complica pentru guvernare, deoarece, la sigur, opoziţia va folosi avizul negativ al Comisiei de la Veneţia pentru a-şi consolida poziţiile şi pentru a mobiliza cetăţenii la noi proteste împotriva puterii. Care ar putea fi amploarea acestor eventuale proteste, dar şi posibilele lor consecinţe, cel puţin la această etapă, e greu de spus. Dar, cu certitudine, noi tensiuni politice în aceste condiţii vor avea loc.

De aceea, acum guvernarea trebuie să spere că informaţia apărută în presă nu se va adeveri şi că avizul Comisiei de la Veneţia va fi altul decât cel despre care s-a scris. În caz contrar, firul de care atârnă Sabia lui Damocles se va subţia şi mai mult, dacă nu chiar se va rupe.


Igor Volniţchi