Igor Volniţchi scrie că, în unele cercuri, neoficial, s-ar discuta despre o posibilă preluare a funcţiei de premier de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, iar la şefia Primăriei ar putea ajunge Pavel Filip. Asta pentru că, în ultima perioadă, prim-ministrul s-a implicat dubios de mult în treburile municipalităţii.

„Ştiind că în politica moldovenească nimic nu se întâmplă pur şi simplu, nu putem trece cu vederea anumite „coincidenţe”. În primul rând, e vorba de faptul că activismul premierului în soluţionarea problemelor capitalei a „coincis” în mod straniu cu vidul de putere ce s-a creat la cârma Primăriei capitalei după reţinerea primarului, a doi viceprimari, a altor funcţionari de rang înalt din Primărie. În al doilea rând, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că evenimentele de la Primărie au „coincis” cu etapa finală a preconizatei reforme a Guvernului. Puse cap la cap aceste situaţii, ne duc cu gândul la anumite concluzii” susţine Igor Volniţchi. El mai aminteşte de faptul că Plahotniuc declara anterior că Filip îşi va duce mandatul până la capăt. În acest context, editorialistul se întreabă unde ar putea fi acest capăt.

„Vom putea spune că acest capăt va fi atunci când, de exemplu, premierul va declara că vrea să candideze la Primăria capitalei în caz de alegeri anticipate în Chişinău? Posibil. De ce nu? În acest caz, nu Vladimir Plahotniuc i-ar întrerupe mandatul lui Pavel Filip, dorind să-i ia locul în fruntea Guvernului. Pur şi simplu, Pavel Filip va considera că şi-a îndeplinit misiunea în fruntea executivului şi mai departe va decide să se ocupe de problemele capitalei. Să nu uităm că Pavel Filip a condus timp de mai mulţi ani organizaţia municipală Chişinău a PDM, iar faptul că PDM niciodată nu a avut un rezultat bun în alegerile din capitală, ar putea să-l determine să-şi ia acum revanşa”, adaugă Volniţchi. Totodată, schimbarea sistemului electoral ar duce la un scrutin parlamentar anticipat, spune el. Iar dacă acesta ar avea loc odată cu alegerile anticipate ale primarului capitalei, scenariul descris se conturează tot mai mult.

„Astfel, Pavel Filip ar merge spre Primărie, iar Vladimir Plahotniuc – spre Guvern. În acest caz, Vladimir Plahotniuc ar putea spune că şi-a ţinut promisiunea ca Pavel Filip să-şi ducă mandatul până la final, iar Pavel Filip va putea să se declare mulţumit, căci nu va fi pur şi simplu dat într-o parte de la şefia Guvernului, dar singur îşi va alege calea politică”, spune editorialistul.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat respinge un asemenea scenariu. „Nu s-a discutat niciodată despre aşa ceva. Mai mult, vreau să vă spun că cu câteva luni în urmă a fost informaţie clară că preşedintele Partidului Democrat nu pretinde la funcţia de premier. Dar în privinţa lui Pavel Filip care ar putea ajunge la primărie? În acelaşi context încă nu au fost discuţii. Dumnealui este implicat în activităţile Guvernului”, a spus acesta.

Menţionăm că primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut la sfârşitul lunii mai în dosarul parcărilor cu plată. El este cercetat în arest la domiciliu. Totodată, nu ar fi pentru prima dată când Vladimir Plahotniuc ar vrea să ajungă în fotoliul de premier. În decembrie 2015, PD l-a propus pe Plahotniuc pentru şefia Guvernului. Această decizie a formaţiunii a provocat proteste masive, iar în ianuarie 2016, preşedintele de atunci, Nicolae Timofti, a respins candidatura oligarhului, declarând că există suspiciuni rezonabile că Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de premier.