Aflaţi în vizită la Bruxelles, premierul Republicii Moldova Pavel Filip, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, dar şi liderul Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc au avut, marţi, întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni. Potrivit comunicatelor Guvernului dar şi ale PDM, implementarea Acordului de Asociere UE-RM, mersul reformelor, asistenţa macrofinanciară din partea UE şi proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral sunt principalele subiecte care urmau a fi discutate în perioada 20-21 iunie.

În cadrul întrevederii de marţi cu Donald Tusk, şeful Executivului de la Chişinău a relevat importanţa asistenţei macrofinanciare din partea UE, a continuării sprijinului bugetar şi a relaţiilor cu FMI solicitând să nu fie făcută o legătură directă între acordarea asistenţei macrofinanciare şi modificarea sistemului electoral. La rândul său, Donald Tusk i-a sugerat lui Pavel Filip să ia în considerare pe deplin sfaturile Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte schimbarea sistemului de vot din Moldova.

Notabil este faptul că marţi, Comisia pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European a aprobat recenta înţelegere între instituţiile puterii din UE privind ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru R. Moldova şi condiţiile acordării lui. „Comisia Europeană va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plăţi dacă nu sunt îndeplinite condiţiile”, anunţă serviciul de presă al Parlamentului European. În context, Pavel Filip a salutat aprobarea asistenţei macrofinanciare în cadrul Comisiei menţionate şi şi-a exprimat încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens şi de către plenul Legislativului european.

Potrivit unui comunicat PDM şi Vlad Plahotniuc a avut, marţi, discuţii în Parlamentul European, inclusiv despre reforma electorală, discuţii ce vor continua şi miercuri. Preşedintele PDM le-ar fi prezentat partenerilor europeni şi proiectul privind interzicerea propagandei ruseşti, evidenţiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spaţiului informaţional al Moldovei”, totodată liderul PDM a cerut suportul Parlamentului European în promovarea legii menţionate.

„Vlad Plahotniuc s-a mai întâlnit cu deputaţi europeni, care contestă intenţia de modificare a sistemului electoral în Moldova, manifestând dorinţa să aibă un dialog şi cu aceştia. În discuţiile cu deputatul Cristian Preda, din grupul Popularilor Europeni, Vlad Plahotniuc a amintit că sistemul electoral mixt a fost anterior promovat de către Partidul Liberal-Democrat, iar PDM şi-a asumat să ducă la bun sfârşit această schimbare. La rândul său, Cristian Preda a declarat că nu crede oportună modificarea sistemului electoral în Moldova, precizând că aceasta ar putea fi un pericol pentru sistemul pluripartidist din ţara noastră”, se menţionează în comunicatul PDM.

În perioada 20-21 iunie la Bruxelles se află şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu care anunţă pe pagina sa de Facebook că va participa la Summitul Partidului Popular European, dar va folosi această ocazie şi pentru a se întâlni cu membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai Consiliului Uniunii Europene şi Comisiei Europene pentru a le vorbi despre situaţia din R. Moldova, dar şi pentru ca împreună cu oficialii europeni să ceară guvernării de la Chişinău renunţarea la proiectul de schimbare a sistemului electoral. Ambasada Statelor Unite ale Americii la fel a cerut Chişinăului să se conformeze opiniei Comisiei de la Veneţia. Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a solicitat acelaşi lucru.

Menţionăm că experţii Comisiei de la Veneţia constată că schimbarea sistemului de vot nu este recomandabilă pentru R. Moldova. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă secretarul Comisiei, Thomas Markert afirmă că „în această regiune, un sistem electoral mixt duce către o influenţă crescută a importanţei banilor în politică. Oamenii politici care au bani pot cumpăra, într-un fel sau altul voturi, şi abia apoi pot intra într-un partid, în politică”. Cu toate acestea, atât Andrian Candu, cât şi Igor Dodon susţin că proiectul va fi votat în următoarele câteva săptămâni.

Potrivit directorului de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor, citat de IPN, dacă iniţiativa schimbării sistemului electoral va fi adoptată în a doua lectură, riscurile sunt majore pentru Republica Moldova. „Aceasta va fi o reformă care va arunca Republica Moldova înapoi cu mulţi ani în termeni de democraţie, de stat de drept şi vom pierde respectul partenerilor externi.”

Epoch Times România