Îţi scriu la per tu căci te consider (consideram) parte a aceleiaşi "noi generaţii". Prima dată ne-am intersectat la protestele pentru apararea limbii si istoriei din 2001. Eu un puşti de 12 ani, tu un tânăr care cânta pe scenă cântece patriotice. Piesa "Nu mă las de limba noastră" şi acum o fredonez în gând.

Am auzit că ai revenit prin Chişinău. Ai şi cântat la un concert şi încă ce concert... Să fie oare aceasta dijmă pentru că şeful SIS-ului nu a fost schimbat odată cu guvernarea? Sau poate a revenit criza în America? Nu ştiu, dar te încadrezi perfect în lista artiştilor care în ultimele luni şi-au vândut demnitatea pe 30 de arginţi.

O ipocrizie şi mai mare a fost să declari de pe scenă: "Chişinău, ştiu că vă este greu, dar haideţi să ne bucurăm de viaţă".

Mă întreb cât de informat eşti despre situaţia din Moldova. Ştii tu oare:
- că peste 6000 de oameni trăiesc cu o pensie socială de 160 lei?
- că in jur de 300 000 de adolescenţi nu frecventează şcoala?
- că 2 ani în urmă a fost furat un miliard de dolari din rezerva de stat? Apropo cei pentru care ai cântat sunt principalii beneficiari ai furtului, iar onorariul care l-ai luat ieri este din această schemă criminală.
- că suntem obligaţi 25 ani să întoarcem prin impozite banii furaţi. Onorariul tău poţi considera că l-ai luat din buzunarele noastre în avans.
- că din  cauza acestui furt, leul s-a devalorizat, iar preţurile la toate alimentele au crescut aproape dublu?
- că ajunşi în pragul disperării în jur de 106 cetăţeni emigrează ZILNIC?
- că în lipsa părinţilor care sunt nevoiţi să plece peste hotare, unii adolescenţi îşi pun capăt zilelor?
- că satele noastre rămân pustii? Dacă mai eşti prin zonă pot să îţi organizez o excursie.

Şi toate astea datorită "stabilităţii" de cimitir oferită de către bandiţii de pe a căror scenă ai cântat.

Ştii, Dan Balan, mai este un lucru care mă făcea să cred că am avut parte de aceeaşi educaţie patriotică. E vorba de cartea bunelului tău "Stalin mi-a furat copilăria". Unde este scris despre crimele odioase ale regimului stalinist de după "marea victorie" din al doilea Război Mondial, despre faptul că "sate întregi au fost deportate în Siberia, clase cu tot cu profesorii lor - trimise în taiga. Zeci de mii de basarabeni au fost asasinaţi, torturaţi, maltrataţi, îngropaţi de vii" (fragment din preambul).

Exact aceste lucruri de mic copil îmi erau povestite şi mie de către bunica. Dacă ar fi scris şi ea o carte, cred că avea să semene leit cu cea a bunelului tău.

De trei ani mi-au rămas doar povestirile şi îndemnul ei să îmi iubesc patria şi băştinaşii ei. (paradoxul este că în timp ce tu cântai pe scenă eu eram la mormântul ei.

Dar revenind la cartea bunelului, cred că ştii în contextul cărei ceremonii ai cântat la Chişinău. Nu am ascultat toată prestaţia. Ai strigat şi Victorie?

Ceea ce se întâmplă acum în Moldova e asemeni relatărilor din cartea bunelului tău:
-bătrâni înfometaţi;
- injustiţie;
- intimidări;
- NKVD care monitorizează, interceptează şi acumulează dosare pe toţi (aici ma refer la MAI, dar in special la cei din SIS);
- funcţionari publici obligaţi în mod stalinist să mărşăluiască şi să participe la concerte (inclusiv la cel la care ai cântat tu);
- cultul personalităţii;
- "spălare de creieri".

Dacă bunelul tău spunea că "Stalin i-a furat copilaria", cei pentru care tu ai cântat ieri fac acelaşi lucru, în aceeaşi manieră cinică - ne fură viitorul.

Ziceai că "Ştii că ne este greu"? Mulţumesc că susţii instaurarea unei noi dictaturi şi că ai mai aruncat o lopată de ţărână peste noi.

Liviu Vovc