Balega şi gunoaiele din politica moldovenească

Balega şi gunoaiele din politica moldovenească
Sursa: tribuna.md Foto: tribuna.md 02.02.2017 23:18
Eram odată cu un prieten la pescuit şi, în cel mai nepotrivit moment, în locul în care pescuiam noi, pe suprafaţa apei a apărut o balegă de vacă, iar în jurul ei s-au îngrămădit, aduse de apă, mai multe gunoaie. Evident, această „surpriză” ne-a indispus, or nu doar că a distrus priveliştea unei fermecătoare dimineţi de vară, ci şi ne punea în pericol pescuitul, existând riscul ca uneltele noastre să se încâlcească în acele gunoaie la prima încercare de a scoate peştele. Cu tot disconfortul, dar prietenul meu s-a dezbrăcat, a intrat în apă şi a înlăturat balega şi gunoaiele. Apropo, în acea zi am avut un pescuit pe cinste.

Urmărind evenimentele ce au loc în ultima perioadă în politica moldovenească, dar şi răsfoind în aceste zile cele două ediţii ale „Istoriei partidelor din Republica Moldova”, mi-am dat seama că acel caz de la pescuit caracterizează perfect situaţia actuală, dar şi multe situaţii ce au avut loc în trecut în politica moldovenească. Din păcate, politica moldovenească e plină de gunoaie, care, nu se ştie de ce, îşi închipuie că sunt mari eroi şi, iarăşi, nu se ştie de ce, sunt ridicaţi în slăvi de o parte a presei, de unii politicieni şi analişti politici, deşi, într-un stat normal, ar trebui minimum ignoraţi, dacă nu ţintuiţi la stâlpul infamiei.

Ce e balega, în cazul nostru? Orice guvernare care a fost vreodată la putere în Republica Moldova. Cu riscul de a supăra pe cineva, voi spune că, din păcate, Republica Moldova nu a avut nicio guvernare responsabilă, care să se gândească la cetăţeni, iar toate încercările de a demonstra contrariul au fost nişte iluzii, care s-au risipit la fel de rapid cum au şi apărut. Ce sunt gunoaiele ce se adună periodic lângă fiecare balegă? Traseiştii, acei pretinşi politicieni care au făcut un fel de sens al existenţei lor din umblatul prin partide. Căutându-şi propriul interes, aceşti oameni au făcut ca politica moldovenească să degradeze continuu, să ajungă să fie percepută de oameni ca cea mai murdară dintre toate îndeletnicirile posibile în Moldova.

A plutit pe apele politicii moldoveneşti balega agrariană, gunoaiele (sau, cum li se mai spune, „elitele politice locale”) s-au grupat în jurul acesteia; a plutit pe apele politicii moldoveneşti balega ADR-istă (melanjul politic creat după alegerile din 1998), gunoaiele s-au grupat în jurul ei; a plutit pe apele politicii moldoveneşti balega comunistă şi gunoaiele din nou s-au grupat în jurul ei; a plutit pe apele politicii moldoveneşti balega AIE-istă (sau PLDM-istă) şi gunoaiele şi-au făcut un rost în jurul ei; acum pe apele politicii moldoveneşti pluteşte balega PD-istă şi aceleaşi gunoaie (regrupate în repetate rânduri din 1990 şi până în prezent) strâng tot mai mult rândurile în jurul ei.

Ştiţi care e diferenţa între balegă şi gunoaiele politice? La un moment dat, balega va fi distrusă/înlăturată, dar gunoaiele vor rămânea şi vor căuta un nou centru în jurul căruia să se adune. Snegur, Matei, Roşca şi Diacov au înlăturat, în 1998, balega agrariană; Voronin a înlăturat, în 2001, balega ADR-istă; Filat, Lupu, Ghimpu şi Urechean au înlăturat, în 2009, balega comunistă; Plahotniuc a înlăturat, în 2015-2016, balega AIE-iestă (PLDM-istă). Şi balega PD-istă va fi înlăturată la un moment dat, pentru că nimic nu e veşnic. Dar gunoaiele vor rămânea…

Stau acum şi mă gândesc: Care dintre aceste două probleme e mai mare în Republica Moldova – balega sau gunoaiele politice?

Dumitru Spătaru

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI