Pentru majoritatea covârşitoare a cetăţenilor din ţară, acest domn Sorin Moisă a fost, până sâmbătă, un personaj absolut necunoscut, iar începând de sâmbătă, instituţiile de presă ale Binomului au început să ne explice ce om minunat este acest politician. Ce nu se ştie în ţară e faptul că domnul Moisă era liderul grupului PSD în problematica Republica Moldova.

Individul Sorin Moisă este omul care, vara aceasta, l-a luat de mână pe oligarhul Plahotniuc şi l-a plimbat prin holurile Parlamentului European. Mai mult, atunci când popularii europeni puneau problema sancţionării guvernului de la Chişinău pentru promovarea noii legi electorale cu încălcarea gravă a Raportului Comisiei de la Veneţia, domnul Moisă a iniţiat un grup de sprijin pentru Plahotniuc în rândul europarlamentarilor socialişti.

Apare întrebarea pentru noul europarlamentar popular Sorin Moisă dacă aceeaşi conştiinţă care l-a făcut să demisioneze din PSD a fost cea care l-a mânat să „îngroape“ Republica Moldova în momentul când opoziţia de peste Prut aştepta implicarea Parlamentului European în blocarea legii votului uninominal.

Băsescu nu mai face două parale

A apărut un prim sondaj de opinie care măsoară intenţiile de vot ale moldovenilor după promovarea noii legi electorale de către parlamentul moldovean. Partidul Socia­list din Moldova, PSRM, PAS-ul Maiei Sandu şi Partidul Democrat al lui Plahotniuc sunt singurele formaţiuni politice care ar trece pragul parlamentar dacă s-ar organiza alegeri acum. Asta arată un sondaj efectuat de NDI în această toamnă şi care a fost făcut la comanda lui Plahotniuc şi este foarte suspect de a fi trucat în punctele esenţiale. Moldovenilor le-a fost servit un sondaj menit să arate că PD-ul stă bine (9%), dar, cel mai important, că PAS-ul stă mult mai bine decât Platforma lui Andrei Năstase (PAS cu 21% şi Platforma DA cu 4%).

Exact ca în vara anului 2016, Plahotniuc scoate din joben un sondaj menit să strice negocierile dintre Năstase şi Maia Sandu, pentru că, zilele acestea, cele două formaţiuni, PAS şi PPDA, tocmai negociază o participare comună pe liste, la viitoarele alegeri parlamentare.

Plahotniuc l-a coborât pe Năstase la 4% şi-a urcat-o pe Maia la 21%, pentru a amplifica diferenţa dintre cei doi, în contextul în care, în cadrul negocierii, nu e stabilită ponderea fiecărui partid în viitoarea construcţie electorală. Cercetarea sociologică, cu toate imperfecţiunile ei, arată că, la viitoarele alegeri, PSRM-ul va avea o majoritate absolută, pentru că este evident că toate cele 48 de colegii uninominale din ţară vor fi câştigate de socialişti. Tot în acest sondaj am văzut un lucru foarte interesant.

După mai bine de jumătate de an de când şi-a făcut partid în Republica Moldova, fostul preşedinte Traian Băsescu nu reuşeşte să adune nici măcar un procent şi să iasă din categoria „şi alţii“. Băsescu nu mai este convingător nici pentru moldoveni şi, mai mult, electoratul unionist nu se identifică cu fostul preşedinte al României.

Iohannis, în capcana lui Dodon

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a dat o mare lovitură de imagine, invitându-l, oficial, pe Klaus Iohannis să viziteze Republica Moldova. După ce, toată vara, Iulian Chifu s-a chinuit să le explice moldovenilor cât de nefrecventabil este Igor Dodon în Europa, preşedintele moldovean i-a răspuns făuritorului Proiectul de ţară, invitându-l pe preşedintele României la Chişinău, iar această mişcare îl pune pe prorusul Dodon în poziţie de câştigător, pe de o parte, diplomatic, şi, mai important, Dodon a făcut o mişcare electorală foarte abilă.

Anul 2018 va fi un an cu o intensă campanie electorală (alegerile vor fi la sfârşitul anului), iar singura problemă a lui Igor Dodon este suspiciunea că acesta nu ar avea o poziţie corectă faţă de România, viziune care ar împiedica câţiva statalişti să voteze PSRM-ul.

În primăvara-vara anului 2018, Klaus Iohannis este nevoit să dea curs invitaţiei lui Dodon, astfel că, la toate televizoarele şi pe tot Internetul, moldovenii vor vedea că nefrecventabilul în Europa Igor Dodon stă la masă şi discută cu Iohannis. Un eventual refuz al preşedintelui României de a da curs invitaţiei moldoveanului (lucru foarte puţin probabil) ar fi la fel de câştigător pentru Dodon, deoarece acesta gestul de prietenie faţă de România l-a făcut. Prin urmare, acuzaţia că, în eventualitatea în care PSRM câştigă alegerile parlamentare, guvernul socialist al lui Dodon nu va avea relaţii diplomatice cu România nu mai e valabilă.

Cristian Cobuz,
Cotidianul