1. Segmentul pro-referendum a fost redus şi capturat definitiv de partidul socialiştilor printr-o politică agresivă şi stupidă. Până nici alte partide pro-ruseşti nu au vrut să-şi asume referendumul. Unele pentru a nu avea o poziţie diferită faţă de PD, altele pentru a nu-i face o satisfacţie lui Dodon, care volens nolens le este concurent electoral şi nu acceptă alte partide pe segmentul lui electoral.

2. Dorin Chirtoacă a fost foarte puternic victimizat printr-o campanie mârşavă, de care-ţi era silă. Locuitorii capitalei ,,nu au dat cu piciorul în cel care e la pământ”.

3. Puteai observa foarte clar poziţia perdantă a PSRM-ului încă până a se încheia scrutinul electoral din capitală. Căutarea vinovaţilor pentru eşecul referendumului era pe ordinea de zi. Socialiştii înţelegeau foarte bine că poziţia lor electorală este în descreştere şi fără un suport media şi administrativ din partea aliaţilor din prezidenţiale nu au nici o şansă.

Primăria putea fi eliberată prin două căi:

1. Prin demisia lui Chirtoacă.

2. Dacă referendumul era să fie iniţiat de societatea civilă. Mai ţineţi minte cum tentativa unor activişti civici a fost blocată de instituţiile capturate în favoarea activiştilor PSRM-ului? Doar un front larg putea duce la un rezultat pozitiv al referendumului.

Un singur lucru trebuie să ne bucure după rezultatele referendumului.

1. Locuitorii capitalei nu trebuie să se teamă de alegeri fie anticipate, fie ordinare. Susţinerea partidei pro-europene este cât se poate de clară. Argumentul liberalilor de a-l chinui pe Chirtoacă într-o funcţie care nu-i va mai aparţine niciodată pentru a ne salva de tancurile ruseşti, nu mai ţine.

Nu pot înţelege bucuria sau pe alocuri euforia fie a reprezentanţilor PL-ului, fie a altor partide sau activişti civici care au chemat la boicot, fără însă nicio acţiune.

1. Cei din PL trebuie să înţeleagă că Chirtoacă niciodată nu se va întoarce la primărie şi că rezultatele referendumului nu au depins de ei. Poate doar de lacrimile de copil a lui Chirtoacă. E o prostie sau o naivitate dacă ei cred că acele materiale din presă sunt o creaţie a PSRM-ului, or cine la noi mai face sex-tape-uri dacă nu Plahotniuc.

2. Partidele din opoziţie, cât şi unii activişti civici trebuie să înţeleagă că primăria este în captivitate, cu un primar lipsit de legitimitate, iar euforia este doar de moment.

Chirtoacă poate ajuta vectorul european prin demisia sa. Dacă partidele din opoziţie vor identifica un candidat comun şi vor câştiga capitala până în 2018, asta ne va ajuta enorm să câştigăm parlamentarele.

Dinu Plîngău