1. Europenii ştiu exact ce se întâmplă în Moldova. Toate mesajele noastre, ale mişcării protestatare, ale oamenilor simpli, ale Platformei DA şi susţinătorilor ei privind derapajele antidemocratice comise de Plahotniuc şi complicii săi, au ajuns intacte la europeni. Ele constituie adevărul verificat pe care se bazează declaraţiile şi, mai presus de toate, deciziile europenilor. Asta înseamnă că Europa ne aude, că europenii dau prioritate oamenilor de rând, nu companiilor de lobby, că lupta noastră de aproape 3 ani de zile, din momentul în care am ieşit în stradă în iarna lui 2015, nu a fost în zadar.

2. Plahotniuc mizează pe familia socialistă (şi) în Europa şi oameni asociaţi PSD-ului din România. Dar curios este că multora din ei le este incomod să se asocieze cu Plahotniuc sau PDM, iar când i-am confruntat cu întrebări provocatoare, au dat vina pe tancurile ruseşti vs guvernarea „pro-europeană”. Când i-am întrebat de falşi europeni, de semnul egalităţii dintre Dodon şi Plahotniuc, au luat apă în gură. A fost amuzant. E clar că nici ei nu ştiu cum să se „spele” de Plahotniuc. As they say, the end is nigh.

3. Când Dodon declară că a refuzat invitaţia la cel de-al V-lea Summitul privind Parteneriat Estic din 24 noiembrie, de fapt, vrea să spună că el nici măcar nu fusese invitat.

4. Sondajele în Republica Moldova nu mai constituie o sursă de încredere pentru europeni.

5. Unica şansă a Republicii Moldova pentru un viitor european este consolidarea matură, responsabilă şi rapidă a forţelor de opoziţie pro-europene în vederea formării unei noi guvernări după alegerile parlamentare din 2018 (sau mai devreme..).

6. Fiind unionistă, am întrebat în linii generale care e sentimentul oficialilor europeni referitor la reunirea Basarabiei cu România. Răspunsul unuia dintre oficiali a fost „Eu nu am auzit niciodată nici un fel de discuţii despre acest subiect.”... Concluzia vă aparţine.

7. Lupta cu fabricile de troli şi fake news este foarte sus pe agenda europenilor. Se lucrează atât la nivel instituţional, cât şi la cel al reţelelor de socializare (mai puţin clară este poziţia internet providerilor). Instrumentele de monitorizare a celor ce fabrică ştiri false sunt în dezvoltare, IRI, de exemplu, urmând să lanseze în curând un mecanism disponibil ONG-urilor şi jurnaliştilor pentru a cerceta mai exact acest fenomen cu repercusiuni politice şi... legale. Aşadar, trolli, pseudojurnalişti, e timpul să vă ştergeţi toate urmele. Azi. Sau poate aţi întârziat deja.

8. Brexitul pare imposibil fără urmări economice grave pentru UK cel puţin pe termen mediu. Europenii sunt extrem de duri.

9. Marian Lupu e co-preşedintele Euronest. L-am zărit pe holurile Parlamentului European. Lumea râde pe sub mustaţă când se pomeneşte de el. Similar, în rândul europenilor, Leancă e catalogat fie ca (citez) „o dezamăgire”, fie o glumă.

10. Din discuţii private, am înţeles că dacă guvernarea de la Chişinău continuă rebeliunea faţă de Uniunea Europeană, în special în ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral care a fost avizată categoric negativ de către europeni, şi având în vedere că Acordul de Asociere este un angajament oficial, nu o declaraţie interpretabilă, există şansa ca anumiţi actori internaţionali (...) să nu recunoască alegerile parlamentare din 2018 din Republica Moldova.

Mulţumesc Institutului Robert Schuman, familiei Partidului Popular European, cât şi oficialilor europeni cu care am discutat pentru deschidere, susţinere şi oportunitate.