Peste două zile, sâmbătă, 14 ianuarie, se împlinesc doi ani de la primul atac masiv şi făţiş asupra Jurnal TV întreprins de Il Coordonatore şi interlopii lui. Postul nostru a fost eliminat din grilele de program ale celor mai importanţi cablişti. Lumea a ieşit imediat în stradă, a protestat vehement şi regimul a cedat. Jurnal TV a revenit pe ecranele televizoarelor. Dar, mă întreb, ce n-a văzut marele public şi ce nu ştie despre hărţuiala la care a fost supus Jurnalul în aceşti şapte ani de existenţă? Să ne amintim doar de câteva crime ale regimului coordonat de mafiotul Plahotniuc.

Moldtelecom a coborât poziţia JTV, plasând în faţă posturile holdingului Goebbels TV. Dar astea sunt floricele! Instrumentul de măsurare a audienţelor, fiind în mâna lui Il Coordonatore, diminua de zeci de ori (!) audienţa JTV, favorizând, bineînţeles, televiziunile docile şi obediente. În felul acesta, Jurnal TV, care, în mod real, se plasează la egalitate cu Prime TV sau chiar de multe ori îl surclasează, nu poate beneficia de publicitate de la clienţi străini, fiindcă aceştia se conduc doar de datele măsurătorului lui Il Coordonatore. Partenerii noştri care plasează publicitate la JTV sunt avertizaţi şi ameninţaţi. Mulţi dintre ei nu rezistă şi-şi retrag publicitatea. Credeam că aceste vremuri au apus odată cu moartea politică a lui Voronin care făcea asemenea lucruri în raport cu ziarul Jurnal de Chişinău. Ei, iată, nu! Aşa-zişii democraţi, conduşi de Il Coordonatore, procedează la fel de bestial ca şi comuniştii.

Un alt instrument al lui Il Coordonatore – CCA – a aplicat postului nostru cele mai drastice pedepse din motivul că în electorală, ştirile JTV au favorizat-o pe Maia Sandu, acordându-i spaţiu cu şapte minute mai mare în raport cu Dodon. Următoarea pedeapsă în ierarhia CCA este anularea licenţei. Presupun că acest lucru se va întâmpla la viitoarea şedinţă a acestei structuri. Cam peste două săptămâni, membrii CCA vor lichida Jurnal TV. Când vorbesc de membrii CCA nu mă gândesc la lacheul Dragoş Vicol, ci la Iurie Colesnic care se consideră scriitor. Scriitor cu coloana vertebrală ruptă. De povara dolarilor.

Cel mai recent atac: proprietarul clădirii Sky Tower, unde JTV îşi are sediul de şapte ani, a hotărât, tam-nisam, să rezilieze contractul şi ne-a somat să eliberăm sediul timp de o lună. E imposibil, va spune oricine cunoaşte cât de cât specificul televiziunilor. Imposibil, dar cui îi pasă? Noi trebuie să suportăm şi nedreptatea asta.

Ca să fie clar: între a sista definitiv emisia şi a găsi soluţii, JTV a ales să rămână alături de spectatorii săi, chiar dacă va fi nevoit să-şi reducă drastic emisiunile originale. Nu am cedat în faţa greutăţilor. Nu. Pur şi simplu, cei cu topoarele pe umăr vor câştiga întotdeauna meciurile de fotbal. Şi asta fără a ţine seama de arbitrii care ne sancţionează pentru offside.

Val BUTNARU