„Până unde eşti dispus să mergi cu discursul critic împotriva unei guvernări corupte, dacă nu mai e vorba doar de siguranţa ta pers­o­nală, ci îţi este ameninţată familia?“ Este întrebarea-cheie pe care le-a pus-o Val Butnaru, mode­ra­torul emisiunii Cabinetul din umbră de la postul basa­ra­bean Jurnal TV, joi, 4 august, Nataliei Morari şi lui Cons­tantin Cheianu. Sunt doi jur­nalişti de la Chişinău care au primit avertismente „ami­cale“ la telefon din partea unor anonimi. „Nu vom re­nunţa, a fost răspunsul celor întrebaţi, pentru că ei asta vor: să ne sperie, să ne reducă la tăcere... Dar dacă te şan­tajează cu oamenii la care ţii, cu rudele apro­piate, alegerea e mult mai dificilă.“ Natalia Morari a recunoscut că a decis să se oprească pe când lucra pentru New Times, o publicaţie de opoziţie faţă de Putin, după ce i-a fost ameninţată mama. În Moldova, unde s-a în­tors de câţiva ani, Morari este autoarea unui popular talk-show, intitulat Interpol, ai cărui invitaţi au făcut dezvăluiri incendiare pe tema miliardului de dolari furat din băncile mol­do­veneşti, dezvăluiri care îl indică drept prin­cipal beneficiar al acestui megatun pe oligar­hul Vladimir Plahotniuc –„stăpânul din umbră al Moldovei“, coordonatorul coaliţiei de guvernare de la Chişinău.
 
Şi Constantin Cheianu şi-a făcut din Plahot­niuc o ţintă predilectă în cadrul emisiunilor sale de la Jurnal TV: Mai pe scurt (o „pastilă“ publicistică, difuzată în fiecare zi) şi, res­pec­tiv, Ora de ras (program săptămânal de satiră politică, realizat împreună cu actorul Anatol Durbală). După episodul din noaptea de 1 august spre 2 august, când nişte necunoscuţi au tras cu o puşcă pneumatică în geamul apar­tamentului fiicei sale din Chişinău, trăieşte şi el dilema: „Te opreşti, mergi mai de­parte? Şi dacă mâine vor fo­losi o armă de foc?“.
 
Nu ştim ce spune poliţia, ce versiune de lucru ex­am­i­nea­ză: un atentat indirect la adre­sa jurnalistului sau un act de huliganism, fie şi unul mai „elaborat“ (s-a tras asu­pra ferestrelor unui apar­ta­ment de la etajul 5 al unui bloc de 9 etaje). Avem doar interpretarea lui Constantin Che­ianu, care pune în legătură incidentul de la casa fiicei sale cu telefoanele de ameninţare anonime pe care le-a primit mai devreme.
 
Guvernarea de la Chişinău are de făcut şi ea o alegere: va urma modelul rusesc al re­pri­mă­rii presei independente, va proceda aidoma fostului regim Voronin, care sechestra jurn­a­lişti în plină stradă în timpul violenţelor din aprilie 2009, sau va încerca, măcar de ochii cre­ditorilor externi, inclusiv de ochii Guver­nului României, să se comporte decent?
 
Deocamdată, puterea a ratat testul justiţiei. Principalul acuzat în chestiunea miliardului de dolari furat, Ilan Shor, primarul „răzeşilor“ de la Orhei, a fost eliberat din izolatorul poliţiei şi plasat în arest la domiciliu, şi asta după ce fostul premier Vlad Filat a fost condamnat, în­tr-un proces închis, la 9 ani de închisoare pen­tru trafic de influenţă şi luare de mită. Doar că mita de 250 de milioane de dolari (!), „oferită“ lui Filat de acelaşi Shor n-a mai fost dovedită...
 
În ciuda manierei mai mult decât discutabile prin care s-a instalat în ianuarie 2016, actuala guvernare a reuşit să obţină bunăvoinţa rezer­vată a Occidentului: e în discuţii avansate cu FMI şi exploatează cu succes şantajul geo­politic: dacă nu ne susţineţi pe noi, vor veni pro-ruşii lui Dodon la putere (avem scrutin prezidenţial pe 30 octombrie în Basarabia şi nu se exclud nici alegeri parlamentare an­ticipate în 2017).
 
Rusia chiar ne suflă în ceafă: la 3 august s-au încheiat manevrele militare ale trupelor mos­covite dislocate ilegal în Transnistria: tancuri ale separatiştilor au trecut Nistrul în Republica Moldova, mimând o acţiune antitero. Nu s-a cerut, bineînţeles, nici un fel de acord al Chişi­năului pentru această operaţiune, în schimb, există, potrivit unor investigaţii independente, o foarte profitabilă înţelegere între Vladimir Plahotniuc şi şeful separatist Evgheni Şevciuk, de livrare, la un preţ supraevaluat, a energiei electrice către Moldova prin firma Energo­kapital, înregistrată la Tiraspol. De ce s-ar grăbi guvernul de la Chişinău să realizeze interconexiuni energetice cu România, spre binele consumatorilor de rând şi în conso­nanţă cu interesul naţional, dacă din Est poţi fura oricât pentru buzunarul tău?!
 
O altă sursă mănoasă de venit o constituie spălarea banilor mafiei ruseşti prin sistemul bancar moldovean: 18 miliarde de dolari, des­pre care vuieşte şi media de peste Ocean. Re­vista Forbes în două articole din luna iulie şi postul american de televiziune One American News Network în 4 august s-au referit la „statul captiv“ al oligarhului Plahotniuc. Şi încă nu s-a deschis subiectul Aeroportului Internaţional Chişinău, concesionat în 2014 tot de guvernanţii „pro-europeni“ unor fir­me-fantomă ruseşti, o lovitură care a umplut puşculiţa cleptocraţiei locale.
 
Pe 13 august, în ziua când va fi înmormântată Regina Ana a României, în Republica Moldova se va ţine doliu naţional. Din păcate, con­tex­tul politic mâzgos, duplicitatea, lipsa de reac­ţie a instituţiilor statului faţă de mons­tru­oasele scandaluri de corupţie aruncă în ridicol ceea ce ar fi trebuit să fie – şi este de fapt! – un gest firesc de pietate, o declaraţie sim­bolică de apartenenţă a basarabenilor la na­ţiunea română. Să compromiţi valorile fun­damentale – e cel mai mare „tun“ pe care îl putea da „Republica Plahotniuc“.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.