Finita la Omerta! Mai întâi, au apărut declaraţiile lui Gofman.Care e în SUA şi are statut de martor principal. Mai apoi, a fost publicată lista lui Sagaidac. Care e în Marea Britanie. Au urmat declaraţiile lui Usatîi. Care e (încă) în Moldova. Acum ale lui Platon. Care e reţinut la Kiev. Au mai fost şi alţii. Practic, toţi într-un glas au declarat una şi aceeaşi - beneficiarul principal al furtului miliardului este Plahotniuc.

Deocamdată, tace Şor. Care e în arest. Tace şi Yaralov. Care nu mai este în SUA. Dar nici în R. Moldova. Mai sunt mulţi care tac. Încă. Important e că omerta a fost spartă. Şi deja e o chestie de timp când vor începe să vorbească ceilalţi. Chiar se vor lua la întrecere – cine va turna primul. Ca să-şi scape propria piele. Se zice că şobolanii sunt inteligenţi. Când fură ceva, cooperează. Dar când sunt închişi, se mănâncă unul pe altul…

E vreo conspiraţie anti-palhotniuchistă la mijloc? Cu siguranţă nu. Indiferent ce schemuliţe desenate cu carioci ne-ar arăta zoiniţele. Prea diferiţi sunt actorii şi conexiunile. Şi dacă declaraţiile precedenţilor au fost deja comentate/conectate, atunci cele ale lui Platon merită o atenţie deosebită. Mai întâi, pentru că e un personaj foarte informat. Asta o confirmă chiar Departamentul Justiţiei din SUA şi FBI care vor să-l audieze înainte ca acesta să ajungă pe mâna beţişoarelor. Unde va fi redus la tăcere/negociere. Apoi, a confirmat chiar el că a avut afaceri cu Plahotniuc. Câte şi de care e o altă poveste. Acum ne interesează afacerea miliardului.

Iată ce zice Platon: „Este adevărat, eu şi partenerii mei am achiziţionat acţiuni de la BEM. Am cumpărat aceste acţiuni de la Vlad Plahotniuc, inclusiv acţiunile pe care el le-a furat de la Ţopi (Victor şi Viorel Ţopa - n.r.), iar eu le-am vândut apoi lui Şor, în 2013. Le-am vândut pentru că asupra mea, dar mai ales asupra partenerilor mei, erau exercitate presiuni din partea guvernării, din partea organelor de drept. Noi am fost nevoiţi să le vindem”.

Citeşte continuarea pe Ziarul Naţional.