Vorbesc de Turcia şi de puciul de acolo. Cine l-a organizat? Ca să răspunzi la întrebare trebuie să îţi dai seama: cine îşi întăreşte puterea după acest puci?

Dar mulţi dintre cetăţenii moldoveni habar nu au cât de aproape a fost Moldova de situaţia disperată a Turciei. Nu vă închipuiţi cât de mult şi-a dorit Vladimir Plahotniuc să trecem liniile de demarcaţie dintre civilizaţie şi junglă, dintre tărâmul nostru legal şi al lui criminal, să intrăm în jocul lui diabolic, ce ar fi generat nişte violenţe stradale, nişte vieţi omeneşti pierdute, care să-i dezlege complet mâinile.

Mănuşile cu care operează acum, din umbră, îl jenează, îl strâng. Ar fi vrut să aibă puterea deplină să distrugă opoziţia, să închidă presa, să-şi impună complet dictatura.

Duşmanul său de moarte, Platforma DA, i-a dejucat planurile. Nu a permis să transforme protestele paşnice pe care le-am avut şi le avem în Moldova într-un nou 7 aprilie.

Multă lume se mai întreabă cine a organizat 7 aprilie. Cine a fost cel care a stat în spatele acelui pogrom distrugător de vieţi? Pe conştiinţa cui sunt vieţile pierdute şi distruse de acele evenimente? Ca în cazul Turciei ar trebui să ne întrebăm cine a avut de câştigat? Filat, Ghimpu, alţii? Nu! Cum s-a văzut ulterior, aceştia au fost doar marionete. Nişte actoraşi de mâna a doua care au jucat aşa cum le-a cântat trompetistul criminal.

Pe 7 aprilie, dragii mei, Plahotniuc a vrut să-l înlăture de la putere pe Voronin. A vrut să-i demonstreze că se poate descurca fără el şi fără fiul Oleg. Că poate fura Moldova de unul singur. Voronin nu a înţeles ce l-a lovit. Astăzi este prizonierul fostului său trezorier, Plahotniuc, care îi umplea conturile după ce sărăcea ţara.

7 aprilie 2009, prieteni, a fost un joc organizat de Plahotniuc. Naivi au fost cei care au crezut sincer că Moldova ar putea-o lua pe calea Europeană. Cu Plahotniuc – niciodată! În loc să ajungă în UE, Moldova este astăzi în buzunarul său larg. Nu vă faceţi iluzii, nu credeţi în nicio stabilitate. Totul este o perdea de fum subţire.

Moldova este săracă, plină de nevoi şi distrusă. Se vede cu ochiul liber pe stradă, nu contează ce minciuni difuzează propaganda de la Publika şi Prime, Canalele 1 , 2, 3 sau cel public de aşa-zisă televiziune.

Cutreierând Moldova, vorbind cu oamenii, mi-am dat seama de un lucru: din fericire, moldovenii înţeleg bine toate acestea. Moldovenii s-au opus mereu lui Plahotniuc, iar lucrul acesta nu are cum să nu-l scoată din minţi.

Platforma DA a fost vârful de lance al protestelor anti-Plahotniuc. Nu vom înceta să ne opunem regimului criminal, hoţ şi cu tendinţe profund dictatoriale. Am făcut-o pe 24 aprilie, când am protestat în faţa GBC, centrul de coordonare al lui Plahotniuc. Am făcut-o în seara în care hoţul şi-a numit în mare taină şi cu mare frică Guvernul, beneficiind de laşitatea lui Ghimpu, Lupu, Voronin, Leancă.

Plahotniuc este nemulţumit. Şi are motive să o facă. De facto are puterea, de jure - nu. Intră când vrea în Parlament, numai că este obligat să o facă pe uşa din dos. Stă pe fotoliul premierului, însă la televizor nu-l vedem în această postură. Sunt convins că faţa „şestiorcei” sale salvatoare, Filip, îi repugnă tot mai mult şi mai mult.

Nu i-am permis să transforme ţara asta într-o dictatură şi suntem în continuare pe baricade. Ţin minte, că atunci când am ajuns în faţa GBC-ului şi am văzut feţele poliţiştilor tineri care erau în faţă, primul gând care mi-a trecut prin cap a fost: nu, Plahotniuc, nu o să-ţi iasă un nou 7 aprilie. Nu o să permitem să aibă loc noi violenţe.

Mi-era milă de poliţiştii tineri, fără experienţă, puşi acolo, ca şi în 2009 - carne de tun. Poliţiştii au primit de curând nişte bani din bugetul de stat pentru că l-au apărat pe hoţ. Sper că atunci când vor plăti curentul sau factura de telefonie lui Plahotniuc, îşi vor da seama că au fost aruncaţi înspre o prăpastie, iar noi i-am salvat.

Vă ziceam că Plahotniuc a încercat să deturneze protestele noastre şi când Parlamentul a votat hoţeşte aşa-numitul Guvern. Nu i-a ieşit. Oricât de mult au încercat canalele sale de manipulare să arate că Parlamentul a fost distrus, a doua zi, deputaţii fără coloană vertebrală au putut reveni la ”muncă”.

Noi am fost acolo, eu am fost acolo. În prima linie. Colegi de-ai mei au fost loviţi, cineva s-a ales cu capul spart, dar am rămas să apărăm ţara şi democraţia de Plahotniuc. Nu le-am permis provocatorilor să-i asmută pe oamenii care îl urăsc de moarte pe Plahotniuc împotriva unor poliţişti fără vină. Astfel că nu i-am oferit posibilitatea hoţului să transforme Moldova în ceea ce pare a deveni acum Turcia.

Noi, la Platforma DA, credem în valorile democratice şi am fost tot timpul plăcut surprinşi de amploarea protestelor, de puterea pe care o aduceau oamenii cu sine, dar o putere care izvorăşte din democraţie. 

Raportată la evenimentele din Turcia, găsim extrem de periculoasă şi nefondată împărţirea cetăţenilor în „corecţi” şi „incorecţi”. Mai degrabă liderii ar fi trebuit să-şi concentreze eforturile asupra dezvoltării unui model de societate armonioasă, aptă să-şi consolideze forţele pe o singură platformă pentru a reuni turcii islamişti cu cei laici.

Platforma DA consideră că una dintre misiunile sale de bază este integritatea Republicii Moldova, elaborarea unor modele social-politice care vor uni cetăţenii indiferent de etniile acestora sau de alte elemente ce îi divizează. Asigurarea şi menţinerea păcii si bunăstării în Moldova este valoarea supremă pentru noi.

Plahotniuc, apărat de Ţuţi, de Tituşki şi de propria sa armată de interlopi, nu va înţelege niciodată ce înseamnă să stai în mijlocul oamenilor şi să faci alături de ei democraţie. Dar moldovenii ne-au înţeles. Plahotniuc, ne întâlnim la alegeri. Acolo unde e democraţie, tu nu ai nicio şansă!

Andrei Năstase