Deşi aceste alegeri au fost percepute iniţial ca o oportunitate de a începe demontarea instituţională a regimului criminal al lui Plahotniuc, în acest moment devine tot mai real pericolul ratării acestei şanse istorice. Republica Moldova s-a pomenit într-un context dramatic fără precedent, iar Plahotniuc este tot mai aproape de a prelua puterea absolută, de această dată în mod legitim şi democratic.

Decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016 a aplicat o lovitură tactică extraordinară opoziţiei reale proeuropene, reprezentată de partidele Dumneavoastră, lovitură după care nu v-aţi revenit nici acum. Până la acest moment, după 4 luni de la decizia Curţii, mişcările politice reprezentate de Dumneavoastră aşa şi nu s-au decis definitiv cum vor proceda în cadrul acestui scrutin. În acelaşi timp, spre deosebire de Dumneavoastră, Plahotniuc se pregăteşte intens şi eficient de alegeri. „Readucerea” lui Iurie Ciocan în Comisia Electorală Centrală, invalidarea Recensământului din 2014, ultimele modificări ale Codului Electoral şi multe alte acţiuni pe care nici nu le intuim, creează toate premizele pentru ca acest scrutin să fie fraudat şi manipulat în favoarea puterii. Obiectivul principal al lui Plahotniuc în cadrul acestui scrutin este de a nu admite pe nici unul dintre Dumneavoastră în turul doi şi respectiv să-şi califice propriul candidat, oricare ar fi acesta, alături de Igor Dodon. Pentru implementarea acestui obiectiv va fi mobilizată întreaga maşinărie instituţională, politică şi mediatică controlată de oligarh.

Ultimele modificări ale Codului Electoral facilitează atingerea acestui obiectiv, în special prin cele două prevederi abuzive ce ţin de colectarea a 15 000 de semnături pentru candidaţi şi stabilirea termenului de doar 30 de zile pentru desfăşurarea campaniei prezidenţiale. Aceste prevederi urmăresc îndepărtarea dumneavoastră din rândul candidaţilor cu şanse de a ajunge în turul II.

Însă cel mai grav lucru care afectează şansele Dumneavoastră, este dezorientarea care s-a instaurat în rândul susţinătorilor voştri, dezorientare generată în primul rând de neclaritatea acţiunilor şi strategiilor Dumneavoastră în raport cu acest scrutin. Trăim momente de o imensă decepţie şi confuzie din partea alegătorilor cu viziuni proeuropene asupra a ceea ce se întâmplă în această perioadă în lupta împotriva regimului, stări generate în primul rând de neînţelegerea poziţiei şi strategiei Dumneavoastră. 

În timp ce Plahotniuc îşi consolidează puterea politică, influenţa în ţară şi în afara ţării, persecută oponenţii politici, organizează linşaj mediatic împotriva opoziţiei, Dumneavoastră v-aţi cramponat în discuţii interminabile cu tot felul de delegaţii străine, forţe politice irelevante, dar şi cu „infiltratul” Iurie Leancă despre ideea frumoasă dar utopică privind „candidatul comun” şi alte discuţii politologice. Nici nu vă imaginaţi ce stare de dezamăgire transmiteţi alegătorilor cu viziuni proeuropene prin această lipsă de claritate elementară referitor la strategia de luptă cu Plahotniuc prin intermediul acestor alegeri. Dumneavoastră aveţi un potenţial enorm de a atrage sute de mii de alegători în acest scrutin, dar dacă îi întrebaţi pe susţinătorii voştri ce cred ei despre strategia dumneavoastră politică pentru alegerile din toamnă, vă asigur că nu vor şti ce să răspundă…

În acest context, îmi permit, cu toată modestia, să vă sugerez câteva idei pentru a ieşi din acest impas. Prima opţiune este să ajungeţi la o înţelegere privind formarea unui front comun în aceste alegeri. Una din formule ar putea fi crearea unui „tandem electoral”: un singur candidat pentru funcţia de preşedinte, iar celălalt candidat pentru funcţia de prim-ministru, cu care împreună să mergeţi în campanie, iar în cazul câştigării alegerilor de către candidatul înaintat în acest format, constituirea în perspectiva alegerilor parlamentare a unui bloc electoral sau unei alianţe neformale, după modelul AIE, nucleul fiind format din partidele Dumneavoastră.

În cazul în care opţiunea prezentată nu este potrivită pentru Dumneavoastră, atunci cea mai onestă soluţie ar fi participarea separată a fiecăruia dintre Dumneavoastră la acest scrutin. Însă această opţiune ar trebui vociferată foarte clar şi nu prin declaraţii ambigue, care pe de o parte înaintează un candidat concret, iar pe de altă parte pledează în continuare pentru identificarea unui candidat comun.

Pentru a evita orice discuţie cu privire la „ambiţiile” şi „pofta de putere” a fiecăruia, vă propun să organizaţi o conferinţă de presă comună, în care să explicaţi şi să anunţaţi deschis ambii că cele două partide au decis participarea separată la alegeri, însă în baza următoarelor înţelegeri: „pact de neagresiune” în campanie; front comun împotriva candidatului lui Plahotniuc, coordonarea activităţilor comune privind monitorizarea alegerilor în vederea neadmiterii fraudelor; organizarea comună a protestelor în cazul fraudării alegerilor, şi cel mai important: susţinerea candidatului care se va califica în turul doi. Un alt element de strategie ar fi, ca în cazul câştigării alegerilor de către unul din candidaţi să se formeze o coaliţie din aceste două partide sub forma unui bloc sau alianţe neformale şi pregătirea în comun pentru alegerile parlamentare. Această apariţie publică în comun ar putea atenua într-un fel dezamăgirea mai multor cetăţeni care au avut aşteptări sincere în ceea ce priveşte „unificarea forţelor de dreapta”.

În acest fel, explicând împreună, în mod onest motivele acestei decizii, veţi depăşi dificultatea privind scuzele interminabile şi justificările inutile în ceea ce priveşte „nereuşita” identificării unui candidat comun. Până la urmă, nu este nimic jenant în faptul de a avea intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale, cu atât mai mult, cu cât cetăţenii şi susţinătorii Dumneavoastră aşteaptă acest lucru. Logica politică dictează ca lupta pentru putere să se desfăşoare prin participarea la alegeri. Cu toate acestea, anunţarea deciziei trebuie să fie declarată deschis şi explicată foarte clar miza acestor alegeri.

Ultimul lucru pe care îndrăznesc să vi-l sugerez este să treceţi peste această barieră psihologică de anunţare deschisă a deciziei de participare în campanie şi să vă ancoraţi în mod real în aceste alegeri, în scopul obţinerii susţinerii din partea alegătorilor. Dacă veţi permite ca această stare de incertitudine să mai dureze, puneţi în pericol însăşi rezultatul atât de aşteptat al acestor alegeri. Cu cât mai târziu veţi anunţa decizia de implicare în campanie, cu atât mai mari sunt şansele pe care le oferiţi candidatului puterii să acceadă în turul doi şi favorizaţi şansele lui Dodon să câştige chiar din primul tur.

Este de înţeles caracterul inegal al confruntării dintre opoziţie şi putere. Echipa şi clanul lui Plahotniuc au deja experienţă în fraudarea şi manipularea alegerilor, pe când Dumneavoastră nici nu aveţi experienţa participării la un scrutin electoral în calitate de lideri. Vă asigur, că alegătorii Dumneavoastră vor trece uşor peste toate stângăciile tactice, dacă vor vedea în mesajul Dumneavoastră determinare, dar şi o minimă coerenţă a acţiunilor. În acest moment crucial, aveţi o responsabilitate istorică de a-i aplica regimului o lovitură politică mortală. Cetăţenii pot ierta orice, nu însă lipsa de curaj politic şi ezitare..Poate pentru prima dată în cei 25 de ani de la independenţă, moldovenii nu mai au dreptul la eroare.

Vă urez determinare, sinceritate în faţa alegătorilor şi curaj!

Vlad Surcov