„Am văzut mesajul adus de domnul Rogozin aici, la Chişinău. A fost un mesaj mult mai împăciuitor. Probabil, înţelege cât de mare este forţa NATO şi cât de determinată este Alianţa Nord-Atlantică să menţină, cel puţin, rămăşiţele arhitecturii de securitate în Europa. Iar mesajul pentru Rusia a fost foarte clar: menţinem loc pentru dialog, dar nu mai avem încredere şi trebuie să luăm măsurile de rigoare pentru a nu admite aceste acţiuni iredentiste pe care Rusia le-a demonstrat, începând din 2014. În cazul Moldovei am văzut care sunt abordările Rusiei, vine cu foaia de parcurs. Adică, după ce a folosit „biciul”, încearcă să vină cu „covrigei”. Dar cerinţele Rusiei sunt, probabil, inacceptabile pentru actuala guvernare. Moldova trebuie să revadă prevederile Acordului de Asociere în ceea ce priveşte comerţul cu Uniunea Europeană, trebuie să facă cedări unilaterale Transnistriei. Şi abia după aceasta Rusia va decide dacă Moldova satisface rigorilor şi criteriilor Federaţiei Ruse pentru admiterea producţiei agricole moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse”, a menţionat Igor Boţan.

Întrebat dacă Chişinăul va profita de „competiţia” în care Rusia tipăreşte pe umăr guvernarea, iar preşedintele român Klaus Iohannis spune că va ratifica, fără îndoială, acordul de împrumut pentru RM, Igor Boţan a spus: „Nu se ştie cum va profita. Este adevărat că Rogozin a încercat să-l flateze, aduleze pe Filip. Sunt tehnici de comunicare. Iar mesajul lui Iohannis, sigur, este foarte important, dar România şi Occidentul trebuie să înţeleagă ce fel de partener este Republica Moldova. Noi vedem că lucrurile nu se prea mişcă în ceea ce priveşte clarificarea situaţiei din sistemul bancar. Deci, cei care au comis frauda cu miliardul nu vor să cedeze poziţiile. Iar România, dacă începe să crediteze Republica Moldova, cade în capcană.”

„Încă nu se ştie dacă va profita pentru că, să creditezi Moldova, ştiind că alegerile pot fi câştigate de socialişti, care vor schimba strategia, este un mare risc. Lucrurile încă trebuie cântărite foarte bine. De aceea, guvernarea de la Chişinău este într-o situaţie destul de dificilă. Nu trebuie să se îmbete cu apă rece nici partenerii occidentali în privinţa actualei guvernări, nici guvernarea noastră, că poate fi finanţată de România, de Occident, iar de situaţie să profite forţele euroasiatice”, a mai spus Boţan.