Mega-trustul lui Plahotniuc l-a luat din nou în seamă şi-şi începea buletinele de ştiri cu fostul premier, interpretând în stilul deja caracteristic declaraţiile acestuia şi menţionând că, vezi Doamne!, Platforma Demnitate şi Adevăr l-ar denigra.

Poate-ar fi fost mai de Doamne-ajută reportajele propagandistice ale lui Plahotniuc dacă Leancă chiar spunea asta, dar cum omul ăsta n-a spus nimic niciodată, iarăşi a ieşit ceva supt din deget. Întrebarea care apare e de ce Leancă a reapărut atât de activ în prim-plan acum, după declaraţiile lui Mihail Gofman, fost angajat CNA care a făcut parte şi din acea comisie secretă privind elucidarea situaţiei din sistemul bancar. Pentru că nici pe departe nu a fost Leancă ţinta directă a declaraţiilor lui Gofman. El a fost aşa, la şi „printre alţii”, aşa cum îi stă bine unui „fost simplu premier”.

Gofman a vorbit despre lucruri extrem de grave. Despre oameni care au făcut parte din comisie şi au murit subit. Despre Plahotniuc şi creierul din spatele său, care a coordonat furtul miliardului. Despre faptul că s-au făcut presiuni enorme asupra oamenilor care cunosc ce s-a întâmplat în sistemul bancar, aceştia fiind nevoiţi să părăsească ţara sau să ia apă în gură. A mai spus şi că Filat, deşi are o parte din vină, nu este decât utilizat pe post de ţap ispăşitor. Iar la un moment dat a menţionat ceva şi de Leancă, spunând că el e următorul ce ar putea ajunge la puşcărie.

Şi uite că din toţi cei vizaţi, iese a doua zi, cel mai ţanţoş şi mai înfoiat unul Leancă. Care începe să abereze în jurul a tot felul de teorii ale conspiraţiei, îndreptate împotriva sa. Lucrurile sunt însă mult mai simple, mai simple chiar decât Leancă premierul. Leancă, cel mai probabil utilizat de Plahotniuc, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori până acum, este folosit în aceste zile pe post de „nebun” sacrificat în jocul de şah. Pentru a mai atenua din gravitatea celor spuse de Gofman, Leancă şi-a băgat pieptul la înaintare, invocând o fantasmagorică campanie împotriva sa în contextul alegerilor prezidenţiale. Subiectul a fost imediat preluat şi „înflorit” de mega-trustul lui Plahotniuc, încercându-se devierea de la subiectul principal.

Iurie Leancă ar mai avea acum o şansă de a ieşi relativ cu faţa curată din toată această schemă care a lăsat Moldova fără zeci de miliarde, aruncând-o într-o criză fără precedent. Şansa lui ar fi să iasă şi să spună la indicaţiile cui a acţionat aşa cum a acţionat atâta timp cât s-a aflat la cârma Guvernului. Din păcate, servilismul faţă de Plahotniuc şi relaţiile excelente pe care le-a avut anterior cu Shor nu-i permit să facă asta.

Articol publicat pe Blogul lui Valentin

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.