După ce au blocat vama ca să-i împiedice pe militarii americani să vină în Moldova, pentru a participa la un exerciţiu militar de rutină „Dragon Pioneer 2016”, împreună cu militarii moldoveni, socialiştii pro-ruşi au ameninţat că vor arunca cu ouă în blindatele americane dacă acestea vor fi expuse, aşa cum s-a anunţat, în centrul Chişinăului, pe 9 mai. În Duma de Stat a Rusiei, deputatul originar din regiunea transnistreană, Roman Hudeakov, a numit guvernanţii de la Chişinău „fascişti neexterminaţi”, deoarece „au admis ca tehnică militară a NATO să meargă în marş pe teritoriul ţării”. Deputatul rus s-a arătat nemulţumit de faptul că tehnica şi militarii americani vor participa la festivităţile dedicate zilei de 9 mai. Pe 9 mai, o parte dintre moldoveni sărbătoresc Ziua Victoriei asupra fascismului, iar cealaltă parte – Ziua Europei.

„Armele” electorale ale lui Dodon scindează societatea

Peste 100 de maşini şi unităţi de tehnică militară din SUA şi aproape 200 de militari americani au intrat la 3 mai pe teritoriul Moldovei, pentru a participa, în premieră, împreună cu 165 de soldaţi moldoveni, la exerciţiul „Dragon Pioneer 2016”. Exerciţiul are ca scop instruirea comună a subunităţilor de geniu şi creşterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate. Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean al Apărării, „în Republica Moldova, pericolul muniţiilor neexplodate rămase în sol din perioada celui de-al doilea război mondial persistă. Numai în primele trei luni ale anului curent, echipele de genişti ai Armatei Naţionale au distrus 112 obiecte explozive. Împreună, ne vom îmbunătăţi abilităţile profesionale şi vom consolida parteneriatul moldo-american”, a menţionat locotenent-colonelul Alexander Deraney, comandantul Batalionului geniu din cadrul Regimentului 2 Cavalerie al SUA.

Anunţul conducerii Ministerului Apărării al Republicii Moldova, potrivit căruia militarii americani care participă la această operaţiune şi echipamentele pe care le folosesc ar urma să fie expuse de 9 mai în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, i-a iritat pe socialişti. Liderul acestora, Igor Dodon, a anunţat că la 9 mai va scoate în stradă mii de oameni pentru a nu permite ca tehnica militară a SUA să ajungă în centrul Chişinăului. Dodon a cerut convocarea unei şedinţe extraordinare a Legislativului la care să fie audiat ministrul Apărării, Anatol Şalaru. „Domnul Şalaru va fi închis pentru sfidarea intereselor naţionale! Veţi vedea ce soartă va avea acest ministru!”, a menţionat liderul PSRM. Potrivit lui, prezenţa militarilor americani în Moldova „accentuează tendinţele separatiste în zona Autonomiei Găgăuze şi a Transnistriei”.

„Vom apăra neutralitatea şi statalitatea Moldovei pe toate căile legitime şi nu vom admite ca pe pământul moldovenesc să se afle trupele NATO şi jandarmii români”, a menţionat Igor Dodon. „Vin cu un mesaj către militarii americani: nu încercaţi să intraţi pe 9 mai în Chişinău! Nu riscaţi! Vreţi ca tot globul pământesc să vadă tancuri americane aruncate cu ouă şi cu alte lucruri care sunt pregătite? Eu vreau să vă spun că noi foarte serios ne vom pregăti pentru ziua de 9 mai”, a ameninţat liderul socialiştilor.

Vladimir Voronin: „Am fost într-o coaliţie cu americanii, englezii, francezii”

În replică, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, i-a comunicat lui Dodon că războiul s-a terminat în 1945 şi l-a invitat să „iasă din tranşee”. Iar liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a reamintit că victoria asupra fascismului a fost posibilă inclusiv datorită americanilor: „Noi (sovieticii – n.n.) am fost cu americanii, englezii şi francezii într-o coaliţie antihitleristă şi împreună cu ei am învins în acel război. Şi americanii au avut de suferit şi au pierdut multe în acel război”, a menţionat liderul comuniştilor.

Ambasadorul american la Chişinău, James Pettit, s-a declarat dezamăgit de reacţia socialiştilor. Diplomatul american a precizat că militarii SUA nu vor organiza vreo paradă sau altă formă de demonstraţie şi că „este vorba de o acţiune obişnuită”: „Găsesc ca fiind foarte dezamăgitor să mă gândesc că sunt oameni care cred că SUA nu ar trebui să le fie permis să participe la acţiunile organizate de Ziua Victoriei. Am fost aliaţi, mulţi soldaţi americani au murit încercând să îl înfrângă pe Hitler în cel de-al doilea război mondial. Cu respect faţă de tehnica militară şi participarea militarilor americani aici, acţiunile sunt unele de rutină. De mulţi ani militarii americani colaborează cu cei moldoveni în vederea modernizării, instruirii în domeniul operaţiunilor de menţinere a păcii, sunt relaţii bilaterale militare foarte normale, fără o semnificaţie specială. Înţelegem semnificaţia sărbătorii (9 mai), suntem foarte fericiţi să participăm. Nu vom participa la vreo paradă sau la vreo altfel de demonstraţie. Expunem doar o parte din echipamente militare alături de echipamente militare ale Republicii Moldova”, a spus James Pettit.

Nicolae Timofti: „SUA au contribuit masiv la obţinerea victoriei de către coaliţia antihitleristă”

Şi Preşedinţia de la Chişinău a difuzat un comunicat prin care încearcă să combată isteria anti-americană declanşată de opoziţia pro-rusă din Moldova: „Antrenamentele moldo-americane în vederea perfecţionării nivelului de pregătire a geniştilor se fac în scopuri paşnice, nu de sacrificare a vieţilor omeneşti”, se arată în comunicat. (...) „Interoperabilitatea dintre militarii americani şi cei din Armata Naţională se înscrie şi în contextul Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), care are ca obiectiv strategic consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu structurile euroatlantice, în condiţiile statutului de neutralitate a ţării”. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, consideră că prezenţa militarilor americani în Piaţa Marii Adunări Naţionale în ziua de 9 mai constituie „o reconfirmare simbolică a victoriei comune obţinute de puterile Aliaţilor împotriva nazismului, SUA contribuind masiv la obţinerea victoriei de către statele din coaliţia antihitleristă”.

Iurie Leancă: „Din păcate, soldaţii americani vor pleca...”

„Socialiştii, folosind metodele clasice, pline de brutalitate şi în afara legii, au demonstrat încă o dată că nu cunosc alte instrumente civilizate de a protesta. Din păcate, soldaţii americani vor pleca, spre deosebire de cei care de zeci de ani violează neutralitatea şi statalitatea Republicii Moldova”, a comentat, la rândul său, liderul Partidului Popular European din Moldova, ex-premierul Iurie Leancă.

Iar fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, susţine că „ceea ce fac acum socialiştii lui Dodon faţă de prezenţa unor militari SUA în Republica Moldova nu poate fi numit altfel decat „terorism mediatic”. În lumea lor, socialiştii nu-şi pot imagina cum ar explica protectorilor lor de la Moscova că la 9 mai susţinătorii „Russkii Mir” de la Tiraspol vor ţine marşuri prin cei mai loiali patrioţi ai Rusiei („kgb”, „fsb”, „gru” şi alte genuri de „trupe de pacificare”), iar la Chişinău, autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova ar dori să felicite militarii aliaţi (SUA), într-o atmosferă prietenoasă şi tolerantă. Asta este greu de înghiţit pentru drojdia de mercenari, ghiftuiţi pe bani federali (ruseşti, evident!). (...) Deportările, mutilările şi prigoana basarabenilor - acesta este preţul nostru colectiv pentru drama celui de-al II-lea razboi mondial. Astăzi, partidele pro-ruseşti din Parlamentul de la Chişinău şi slugile lor vor să-i salte din morminte pe morţii noştri cu panglicele Sf.Gheorghe în piept. Nici un veteran adevarat din cel de-al II-lea război mondial, inclusiv taică-meu, nu a purtat vreodată bentiţa imperială. Şi nici n-o va purta dintr-o mie de motive - obrăznicia acestei drojdii se explică prin dezbinarea noastră şi moliciunea unui proiect naţional”, susţine Igor Munteanu.


Vitalie Călugăreanu,
Deutsche Welle