Şi cum ar putea să se simtă oamenii care tind spre democraţie, libertate, prosperitate, şi care văd toate aceste idealuri în dezvoltarea occidentală, în special în SUA? SUA care, prin persoana Victoriei Nuland, unul dintre cei mai reprezentativi diplomaţi ai ţării, s-a afişat cu Plahotniuc, permiţându-i chiar acestuia să se laude public cu o poză de la întâlnire.

„Coordonatorul coaliţiei”, aşa cum s-a prezentat Plahotniuc, este acelaşi individ, iar Nuland o ştie bine, urât de 95% din cetăţeni. Cetăţeni pe care i-a jefuit de miliarde şi i-a umilit în ultimul hal, transformându-i în nişte sclavi ai săi. Este acelaşi individ împotriva căruia s-au concentrat practic toate protestele de amploare din ultimul an.

Să-l primeşti la Washington, să-ţi faci poze cu el, înseamnă o sfidare directă a Moldovei şi a cetăţenilor săi. Dar şi mai grav e că mai aplici o lovitură directă adepţilor integrării europene şi euroatlantice, care şi aşa sunt tot mai puţini şi mai puţini de la an la an. De la 73% în 2009 la 35% astăzi.

Aceste poze au trezit dezamăgire, greaţă, furie chiar. Iar cei care au spus că au un motiv în plus de a-şi face bagajele şi a căuta bilete sunt oamenii buni care au mai rămas aici.

Mă îndoiesc foarte mult că nişte exerciţii militare care vor dura o lună de zile şi care vor fi urmate de plecarea la baştină a militarilor americani, cu tot cu cele 58 de unităţi de tehnică militară cu care au venit, merită această umilinţă la care au fost supuşi ieri moldovenii. Umilinţă care nu va fi uitată uşor şi care se va reflecta în următoarele sondaje. Unele în care încrederea în SUA, Occident şi UE va fi tot mai scăzută.

SUA ieri nu şi-au făcut rău doar lor. Au făcut un mare rău şi deserviciu Republicii Moldova. Pentru că Plahotniuc, rusul, românul, moldoveanul (şi Dumnezeu ştie câte cetăţenii o mai fi având) poate mâine, la fel de uşor, dacă va fi chemat, să facă acelaşi aport şi la Moscova. Iar între timp, în Moldova dezamăgirea va fi tot mai mare, iar cetăţeni tot mai puţini.

Alex Cozer