Cred că e o întrebare pe care trebuie să ne-o punem fiecare dintre noi – pentru că fiecare judecă ceea ce se întâmplă în spaţiul public. Şi trebuie să ne-o punem mai ales atunci când se terfeleşte onoarea cuiva, aşa cum se încearcă, de luni în şir, cu colegul meu Andrei Năstase, dar şi cu alţi membri ai Platformei „Demnitate şi Adevăr”.

Dar acum s-a ajuns la proporţii pe care nu le-am fi anticipat niciodată – o veritabilă investigaţie în stil KGB-ist, cu amestecul specific – un dram de adevăr, o căldare de minciuni, o retorică agresivă, însoţită de insinuări şi de invadarea vieţii private.

Aşa că să ne întrebăm.

Cui îi foloseşte să facă zeci de fotografii şi să inventeze scenarii în spatele lor – scenarii pe care nu le poate verifica nimeni?

Cui îi foloseşte să distragă atenţia de la corupţia puterii?

Cui îi foloseşte ca oamenii să vorbească despre scenarii apocaliptice şi să se teamă unii de alţii, în loc de simpla constatare că actuala guvernare se simte în criză de legitimitate – şi încearcă să obţină această legitimitate prin răstălmăcirea declaraţiilor oficialilor europeni, care, diplomaţi cum sunt, evită să spună albului alb şi negrului negru?

Cui îi foloseşte să dezbine oamenii nemulţumiţi?

Cui îi foloseşte să invite zeci de pseudo-analişti la câteva emisiuni televizate, pentru a spăla imaginea aceleiaşi persoane?

Cui îi foloseşte să încarce de comentarii incitatoare la ură fiecare nouă postare pe vreun blog, site de ştiri sau Facebook?

Pe de altă parte, putem să ne mai întrebăm şi altceva.

Putem să ne întrebăm cui îi foloseşte ca oamenii să se adune împreună şi să-şi spună, de la tribună, unul altuia, păsurile cu care empatizăm cu toţii.

Putem să ne întrebăm cui îi foloseşte ca Moldova să scape de clasa coruptă şi oligarhică, să nu ne temem să spunem asta, termenul are o semnificaţie clară încă de la Platon – ce o ţine în captivitate.

Putem să ne întrebăm cui îi foloseşte ca oamenii să aibă încredere că lucrurile se pot schimba.

Putem să ne întrebăm cine are de câştigat dacă oamenii vor încerca să facă aşa încât ţara să arate cum li se pare lor că trebuie să arate.

Răspunsurile la aceste două serii de întrebări sunt simple: într-un caz, are de câştigat o singură persoană şi aliaţii lui, cei cărora le dă un os de ros sub forma teancurilor de bancnote din miliardele furate. În celălalt caz avem de câştigat noi, oamenii ca mine şi ca dumneavoastră, cei care vrem să trăim într-o societate demnă şi dreaptă.

Şi recomand să ne punem întrebarea asta de fiecare dată când auzim sau citim o luare de poziţie publică – vom înţelege, probabil, în sfârşit, că aşa nu se mai poate. Şi ne vom mobiliza cu toţii împotriva grupului de profitori al cărui simbol şi faţă e acum Plahotniuc.

Chiril Moţpan