Fără a avea informaţii suplimentare, oricare, indiferent de nivelul de educaţie, poate concluziona care este tangenţa şi afilierea acestor firme între ele şi cu personajul implicat. Sunt firme destul de cunoscute în mediul de afaceri cu reputaţia foarte rea şi alterată, de fapt, care pentru organele şi structurile de drept din Moldova sunt nişte exemple ale businessului.

Dacă observăm, valoarea totală a creditelor acordate acestor firme în toate tipurile de valută, se echivalează cu 3 200 647 229,0 MDL din care credite în sumă de 1 893 874 239,5 în MDL,
55 559 650,0 USD (1 111 193 000,0 MDL) şi 8 890 000,0 EUR (195580000,0 MDL)

Este şocant faptul când vezi sume mai mari de 50,0 de milioane lei acordate credite, iar când în registre apar sume mai mari de 100,0 milioane, 200,0 milioane sau chiar 300,0 milioane lei, atunci fiecare cetăţean abia îşi reţine răsuflarea.

De fapt sumele din tabelul de mai jos nici pe departe nu reflectă imaginea reală şi totală a situaţiei. Sumele sunt mult mai mari şi mai fabuloase. Aici este numai un mic segment, care am reuşit să-l analizez.

Apropo, în anul 2015 s-a continuat în aceiaşi manieră la alte bănci de a acorda credite de sume fantastice unor firme. Valoarea acestor credite însumează câteva zeci de miliarde MDL numai la cele 3 bănci, care sunt sub monitorizare specială de către autoritatea monetară centrală (BNM) şi în prezent aşteaptă să fie declarate insolvabile. Credite cu rata dobânzii de 26%, nu este în stare nicio firmă din Moldova astăzi să achite, nemaivorbind despre rambursarea lor. Multe credite din cele acordate sunt contractate de către bugetul de stat (Ministerul finanţelor) tot la rata dobânzii de 23-26%.

Întrebarea timpului

Este foarte clar că se urmăreşte falimentarea statului şi a mediului de afaceri. Cum de oprit acest dezmăţ, este întrebarea timpului, însă există multe întrebări faţă de conducerea statului şi organelor abilitate cu funcţii.

Întrebare ordinară:

Oare organele de anchetă observă aceste sume creditate sau nu?

Au fost aceste sume controlate la obiectul de asigurare sau garantare de rambursare?

Au fost aceste credite supuse expertizelor de către experţii internaţionali?

Au fost ele coordonate cu Banca Naţională a Moldovei, or creditele mai mari de 10,0 milioane sunt în mod obligatoriu coordonate cu BNM şi se acordă numai cu acordul acesteia?

De ce Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF), Centrul naţional Anticorupţie (CNA), Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), BNM, Ministerul Finanţelor, Asociaţia Băncilor, celelalte organe nu au reacţionat nici într-un fel.

Bine, să admitem, că la momentul acordării creditelor, din start compromise şi fraudate, toate aceste organe dubioase şi alterate poate nu aveau informaţii. Însă au trecut deja aproape 2 ani de când BEM, BS şi Unibank au devenit falite. În acest timp organele de anchetă puteau să întreprindă anumite acţiuni, care să câştige din timp pentru ca să recupereze măcar ce se putea de salvat, însă nu au acţionat. Aceste inacţiuni au caracter pur de crimă organizată la nivel de stat, ce ne vorbeşte despre faptul ca Republica Moldova este stat captiv cu conducere de natură criminală.

Organele de urmărire penală pentru un furt de 100,0 lei arestează oameni, care merg la aşa infracţiuni din cauza nevoii, care sunt înfometaţi şi nu mai au nicio speranţă. Oamenii vor să mănânce şi să supravieţuiască măcar cumva. Iar în condiţiile când vedem ce sume colosale-fantastice se fură, stăpânii acestor firme, foştii şefi ai acestor bănci sunt achitaţi de către organele de anchetă.

Ce se întâmplă cu ţara aceasta?

Ce trebuie să întreprindă populaţia pentru ca să-şi recupereze drepturile fundamentale?

În continuare las pe seama tuturor să analizeze acest tabel şi să facă concluziile fiecare cum doreşte.

Datele din tabel au fost clasificate şi analizate din surse cunoscute şi reflectă exact datele bancare, conform operaţiunilor care au fost înregistrate în registrele bancare.

Creditele haşurate cu diferite colori sunt cele mai mari. Vezi aici tabelul.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.