Pe 24 aprilie este planificat un nou protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Protestul este o modalitate absolut democratică de a ne manifesta, împreună, nemulţumirea. Eu nu merg la protest ca susţinător al vreunui partid politic, ci în calitatea mea de cetăţean căruia îi pasă de ţara.

Este alegerea fiecăruia să vină sau să nu vină la proteste. Însă fiecare trebuie să fie liber în această alegere. Ceea ce este inacceptabil sunt eforturile guvernării de a sabota protestele. În mai multe localităţi din ţară, poliţia intimidează cetăţenii mai activi, să nu meargă la proteste. Da, o invitaţie la poliţie pentru o simplă ”discuţie” deja este intimidare şi abuz.

Primari democraţi şi liberali organizează festivaluri şi concerte sau adunări a localităţii cu prezenţa obligatorie, ca să ţină lumea acasă. Autobuze sunt închiriate astfel încât lumea să nu se poată transporta la Chişinău.

În paralel are loc discreditarea protestelor prin holdingul media – că protestele nu au sens şi nu aduc rezultate. Ba aduc! De nu ar aduce, nu ar lovi în ele atât de disperat prin diferite metode. Astea sunt doar câteva dintre instrumente aplicate de guvernare pentru a sabota protestele de duminica asta. Scopul este să sperie cât mai multă lume, pentru a avea o prezenţă cât mai mica. Aşa o fi fost indicaţia şefului. Totuşi, mulţi oameni nu se mai tem. Mai mult, ei sunt gata să povestească ce se întâmplă în localitatea lor.

Am făcut o hartă aici. Vă încurajez să comentaţi ce „operaţiune anti-protest” se planifică în satul/orăşelul/oraşul vostru pentru ziua de 24 aprilie 2016. De asemenea, vă încurajez să transmiteţi acest articol mai departe.

Dacă aţi fost vizitaţi de poliţie, sau intimidaţi de primar, sau intimidaţi oricum altfel, vă rog să lăsaţi un comentariu la postarea asta indicând numele localităţii, ce s-a întâmplat anume, numele primarului, partidul din care face parte. Dacă aveţi poză, transmiteţi şi poza. Puteţi să lăsaţi şi numele propriu, sau să faceţi o postare anonimă. Puteţi comenta aici, sau pe pagina NuPlaha. Cu cât mai multe detalii ne daţi, cu atât mai bine.

Daţi să încercăm să vedem cât de amploare este acest proces de sabotare a unui proteste democratic şi, de altfel, necesar. De asemenea, puteţi explora informaţia deja existentă. În special dacă sunteţi angajat al Procuraturii Generale, stimate cititor.

Daţi să le arătăm că nu ne mai temem. Puterea lor e anume în frica noastră. Ei alt fel de popor nu ar putea guverna decât un popor disperat şi speriat. Daţi să ne facem mai multe griji unde vom fi peste zece ani, nu unde vom fi peste două săptămâni.

Reacţia guvernării este, totuşi, previzibilă.

Ei ştiu că şi-au pierdut orice credibilitate. Ei ştiu că nu au câştigat alegeri, ci au luat un 16% pentru ca acum cu ele să conducă tot ce mişcă în această ţară. Ei ştiu cât anume din acele 16% au fost furate şi cumpărate. Ei ştiu şi singuri că ei reprezintă o guvernare nelegitimă. Nu poţi conduce o ţară cu deputaţi cumpăraţi şi să te numeşti democraţie. Este o minciună.

Ei ştiu bine că în alegeri deschise şi libere, ar pierde guvernarea. Ei de asta se tem şi fac tot posibilul ca ele niciodată să nu fie cu adevărat libere şi deschise şi să aibă loc cât mai târziu, poate noi vom uita cine sunt ei până atunci, poate vor distruge sau bloca orice alternativă.

Din acest motiv, instrumentul folosit tot mai de zor de guvernare este intimidarea. Iar asta este un reflex periculos. Trebuie să ne facem griji în ce regim alunecăm încet dar sigur, până când nu este târziu.

Fiecare poliţist trebuie să fie conştient că, posibil, primeşte şi execută ordine ilegale, pentru executarea cărora poate fi tras la răspundere personal.

alaiba.wordpress.com

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.