Schizofrenia este o boală mintală cronică caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea. Numai această maladie ar putea să explice elogiul spicherului Andrian Candu la adresa fostului guvernator al Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu. Doar pierderea contactului cu realitatea ar putea să explice manifestările şi declaraţiile batjocoritoare ale celor doi din ultimii ani.

Bogdan Ciobanu

Să cânţi ditirambi unui guvernator în mandatul căruia a fost furat un miliard de dolari de care să se mire toată lumea înseamnă să îţi ştergi picioarele de oamenii care trebuie să acopere groapa săpată sub „supravegherea” acestui „wunderkind” şcolit pe malurile Bahluiului. Să ne amintim puţin despre trecutul recent al lui Dorin Drăguţanu, despre creditele sale, despre firmele de succes ale nevestei sale şi, evident, despre cele două maşini ale sale de serviciu.

În cadrul şedinţei de instalare în funcţie a noului guvernator al Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, luni, 11 aprilie, spicherul Andrian Candu a elogiat „profesionalismul desăvârşit” al lui Dorin Drăguţanu: „Vreau să îi mulţumesc pentru că nu a căzut victima celor din politic, care voiau să aibă cât mai multe interferenţe. A ţinut piept tuturor provocărilor, a dat dovadă de profesionalism şi a menţinut nivelul precum i se cuvine unei bănci centrale”.

Mai mult, preşedintele Parlamentului l-a apreciat pe Drăguţanu pentru felul în care a gestionat criza provocată de frauda bancară: „Cineva spunea, legat de frauda bancară, că într-o ţară dacă ar exista o fraudă de 15% din PIB, multe rele s-ar întâmpla: troleibuzele nu ar circula, magazinele s-ar închide. La noi însă, lucrurile au stat puţin altfel şi datorită faptului că oamenii profesionişti din BNM şi guvernatorul au luat cele mai bune decizii”, a spus cu multă siguranţă Andrian Candu.

Client Victoriabank

Dorin Drăguţanu a ajuns în frun­tea Băn­cii Naţio­nale în noiem­brie 2009. A fost învestit cu votul a 53 de depu­taţi pe un ter­men de şapte ani, fiind pre­zen­tat drept mana­ger de suc­ces, care lucrase pen­tru Pri­ceWa­ter­ho­u­se­Co­o­pers. Ei bine, la doar o lună de la instalarea sa în fun­cţie, în decem­brie 2009, potrivit unor anchete jurnalistice, familia Dră­gu­ţanu a devenit pro­pri­e­ta­ra unei case pe str. Rogu­leni din mun. Chi­şi­nău.

Imo­bi­lul a fost con­struit, potrivit presei, pe un teren pri­mit drept moş­te­nire în urma unui con­tract de întreţi­nere pe viaţă. Cu un an mai devreme, în iunie 2008, tere­nul în cauză a fost pus în gaj pen­tru un cre­dit de 705 mii de lei, luat de la Vic­to­ri­a­bank, bancă deţi­nută atunci ofi­cial de lide­rul PD Vlad Pla­ho­t­niuc. În plus, Dorin Drăguţanu, aflându-se în funcţia de guvernator al BNM, a contractat în februarie 2011 de la aceeaşi bancă un credit preferenţial, cu o dobândă de doar 0,5%, potrivit declaraţiei acestuia de avere.

Maşinile guvernatorului

În cadrul unei emisiuni TV, Drăguţanu a fost întrebat şi despre luxul de la BNM semnalat într-un raport al Curţii de Conturi, care arăta că angajaţii şi-au luat prime de milioane şi alte facilităţi. Reproducem un fragment din dialogul dintre prezentatoare şi fostul guvernator: „De ce aveţi nevoie de două maşini de serviciu?”. „Da’ dacă se strică una?” „Da’ dacă se strica ambele?” „Înseamnă că suntem în criză de maşini. Maşinile au fost cumpărate cu mult timp înainte. Nu sunt cheltuieli bugetare. Nu luăm bani de la buget. Am făcut profit.”

„Aţi cumpărat bilete la business class, şi nu la econom. De ce?” „La zboruri transatlantic şi în delegaţii oficiale se circulă la business class. Curtea de Conturi a căutat nouă luni informaţii picante şi interesante, încălcări. Nu a depistat nicio încălcare de lege. Da’ ministerele nu-şi organizează petreceri? Anul acesta, am dat 800 de milioane de lei la buget. Sunt 50 de oameni care merg la sală şi le achităm. Da, BNM achită terenul de fotbal pentru 30 de băieţi”, a specificat Drăguţanu.

„Furtul miliardului nu e… grav”

În timp ce comunitatea internaţională era stupefiată de miliardul furat, iar presa internaţională explica publicului său cât de mare este pierderea provocată de această fraudă, Drăguţanu a debitat altă enormitate: „Miliardul dispărut din cele trei bănci nu va avea impact catastrofal asupra bugetului. Dacă împrumutul acordat de către stat Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank nu va fi returnat, va fi stins în 15–20 de ani!”.

De altminteri, în urma publicării raportului Kroll la 4 mai 2015, care a demonstrat că, înainte de alegerile din noiembrie 2014, în numai trei zile, au fost scoşi din cele trei bănci 13,5 miliarde de lei, Drăguţanu a spus că Banca Naţională, instituţie ce supraveghează sistemul bancar, nu a ştiut despre aceste tranzacţii!

Veaceslav Negruţă, fostul ministru de finanţe, a refuzat să comenteze declaraţiile spicherului, subliniind că linia finală va fi trasă când vor fi finalizate şi alte lucruri, pe „care ar trebui să le facă instituţiile statului, nu acestea captive, ci altele. Într-o bună zi, acestea vor fi şi în Moldova. Asta contează mai mult decât bilanţul făcut de către unii actuali şefi provizorii şi în tranzit prin funcţii de stat. Acum este important ce va face noul guvernator. Ştim ce a fost, contează mult ce va fi”.