Ei şi? Acesta să fie răspunsul?

Oare mai există ţări în lume, unde iese în faţa presei un oarecare Şor şi declară cu seninătate că a luat din bancă 250 milioane de euro, dar nu i-a luat pentru el, ci ca să le dea altora. Iar procurorii, Centrul Anticorupţie şi toate celelalte organe abilitate se fac că plouă. Omul recunoaşte că e hoţ, o spune cu propria gură şi… Nimic.

Banca Naţională emite un comunicat oficial, prin care anunţă că anume cetăţeanul Şor este principalul bănuit în furtul milioanelor de euro (Şor a declarat doar că nu e vorba de un miliard, precum se vehiculează, ci numai de vreo 600 de mii de milioane), iar procurorii, Centrul Anticorupţie şi toate celelalte organe abilitate se fac din nou că plouă.

Dar ce mai zarvă se face când vreun sărman ţăran fură un sac-doi de cartofi sau mai ştiu eu ce. La dubală, ca să le fie de învăţătură şi altora!

Oare mai există ţări în lume, unde un personaj dubios, bănuit de furturi în proporţii deosebit de mari, este eliberat din arest (aşa e legea la noi!) şi candidează la funcţia de primar?

Oare mai există ţări în lume, unde mii de cetăţeni, fericiţi că sânt furaţi ziua în amiaza mare, merg cu voioşie la urne şi-şi aleg primar pe cel care tocmai fusese eliberat din arest?

Ei cum să-ţi mai fie milă de un asemenea popor? Cum să-ţi mai fie drag să trăieşti într-o asemenea ţară-unicat în lume?

Asta nu-i tot! Circul marca Şor continuă. La Orhei, moşia Şor-ului, se construiesc trotuare, drumuri, se amenajează parcuri, tot mai multe străzi sânt iluminate, se deschid magazine sociale… Da ce mai spectacole se dau! Vin artişti de peste mări şi ţări să le cânte orheienilor, iar oamenii de aici nu mai pot de bine.

Această situaţie îmi aminteşte de Roma Antică şi celebrul împărat nebun Nero, care a ucis-o până şi pe mama lui, care a incendiat Roma în nebunia sa. Pe vremea lui, se ştie, desfrâul a atins cote maxime. Ei bine, asta vedem acum pe moşia lui Şor şi nimeni nu vrea sau nu e în stare să pună capăt acestui dezmăţ.

Se pare că Şor convine guvernării. Credeţi că a mers cumva cineva din numeroasele instituţii de control de pe la noi să vadă de unde ia bani Şor pentru tot ce face, să-i ceară socoteală? Da de unde? Şor e vârful de lance al guvernării. Fricos, laş şi cu multiple frustrări, e gata să facă orice – cred că ar putea şi să omoare, dacă i s-ar comanda.

Articol semnat de Lucia Bacalu