1. Nu este corect ca cei care deţin mijloace de transport cu plăcuţe străine să depăşească termenul de 180 zile. E normă internaţională. Cetăţenii unei ţări trebuie să ia o decizie – să înregistreze mijlocul de transport sau să se dezică de el, dacă s-a depăşit termenul de şedere de 180 zile.
Deci, pentru a rezolva prima problemă trebuie revenit la norma legală de până la 2014 şi de reintrodus termenul de 180 de zile pentru şederea mijlocului de transport pe teritoriul RM cu înregistrare în străinătate. Nimic nou. Normă legală existentă şi în alte ţări.

2. Nu este corect ca cetăţenii care au în posesie autovehicule cu plăcuţe străine să fie forţaţi să se dezică de ele. Oamenii, din considerente raţionale proprii, au folosit prevederile modificate în legislaţie din 2014 încoace.
Respectiv, tuturor celor care deja deţin în proprietate autovehicule cu plăcuţe străine (la data de 1 aprilie 2016, de exemplu) să li se permită înregistrarea acestora în modul stabilit, cu eliberarea plăcuţelor oficiale ale RM. Totodată, proprietarii să fie scutiţi de taxele de import (accizele), măsură unică, prin derogare de la prevederile legislaţiei fiscale.

3. Toţi posesorii de autovehicule, cetăţeni ai RM, trebuie să fie trataţi la fel, corect şi echitabil (din punct de vedere fiscal şi administrativ), începând cu data introducerii modificărilor necesare (1 aprilie, de exemplu).
Aceste modificări pot fi operate în contextul examinării „politicilor bugetar-fiscale” pentru anul 2016.
Costuri:

Statul va „pierde” (se va lipsi) de accizele neachitate în momentul înregistrării de posesorii deja existenţi a autovehiculelor lor (la 1 aprilie), accize pe care, de altfel, nici nu poate miza Statul în condiţiile dacă nu sunt operate modificări.

Posesorii de autovehicule cu plăcuţe străine, odată cu înregistrarea oficială şi obţinerea plăcuţelor RM, vor „pierde” din libertatea de a circula „neobservaţi” de sistemul de monitorizare şi asigurare a siguranţei circulaţiei rutiere.
Beneficii:

Statul va reintroduce norme universal acceptate în domeniu cu asigurarea ulterioară a echităţii şi securităţii, inclusiv în circulaţia rutieră.

Conducătorii auto, deja posesori de vehicule cu acte în regulă ale RM, nu vor mai fi deranjaţi de plata şi creşterea taxelor pentru vinietă (aplicată vehiculelor cu plăcuţe străine), de „vânarea” vehiculelor cu plăcuţe străine de
către agenţii de patrulare şi circulaţie.

Se va intra în regimul legal al RM de fiscalizare (accize la înregistrare) şi cel al taxelor rutiere, inclusiv penalizările, aplicat faţă de toţi cetăţenii RM posesori de vehicule.

Tărăgănarea modificării legislaţiei şi zădărnicirea revenirii la normalitate va costa mult mai mult ulterior. În materie de securitate, spirit civic de cetăţean, aplicabilitate a legilor, inclusiv cu caracter administrativ şi fiscal.