Degeaba au murit şi au fost schingiuţi oameni pe 7 aprilie. Degeaba. Comuniştii au revenit la putere. Nu-i credeţi pe bloggerii nobili şi televiziunile de propagandă. Comuniştii sunt peste tot şi în toate. Mi-e ciudă să văd că unioniştii nu realizează asta, dar o să-mi dea dreptate în curând… Paradoxal ştiţi ce e? Faptul că Partidul Comunist, pardon, Partidul Democrat este la putere nu datorită domnului Plahotniuc. Nu! Democomuniştii ne conduc astăzi şi ne otrăvesc vieţile datorită opoziţiei. Îmi cer scuze de la Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar, din punctul meu de vedere, domniile lor i-au adus la putere pe democomunişti. De fapt, indecizia, dezbinarea lor a făcut asta. Dacă erau oleacă mai tari, dacă erau un pic mai decişi. Dacă ieşeau la proteste mai decişi, în cazul Maiei Sandu. Dacă nu plecau din Parlament, în cazul lui Andrei Năstase – altfel arătau lucrurile astăzi. Oricum, trebuie de apreciat eforturile lor. Fără ei, puterea oligarhică era astăzi mult mai odioasă. Au fost singurii care s-au opus. Spre deosebire de vânduţii din Parlament.

Precizez că nu mă interesează Dodon – acest domn nu mai este demult în opoziţie. De Renato ce să zic? Are o atitudine urâtă faţă de oamenii pe care îi conduce. Am văzut de nenumărate ori cât de prost îi tratează, iar asta anulează complet carisma sa uriaşă.

Am spus-o şi repet. Guvernul democomunist Filip a fost votat cu încălcarea bunului simţ, al regulamentelor, al Constituţiei. A fost o palmă în obrazul firavei democraţii moldoveneşti. Lumea a simţit asta. Oameni în toată firea s-au adunat în faţa Parlamentului ca să-i scoată de acolo pe politicienii corupţi ca pe nişte şobolani. Opoziţia de dreapta a decis însă că trebuie să fie cuminte. Că trebuie să joace după regulile domnului Plahotniuc. Aşa că protestatarii nu au rămas în Parlament, s-au retras. Între timp, democomuniştii s-au repliat rapid, iar acum dictează jocul politic. Şi nu doar îl dictează – schimbă regulile după cum le pofteşte inima. Mai ales la Curtea Constituţională. Dezbinarea opoziţiei de dreapta este mană cerească pentru domnul Plahotniuc. Dacă politicienii din opoziţia de dreapta vrea să ne scape de democomunişti, ar trebui să se replieze. Trebuie să facă un front comun. Şi ar trebui să înceapă prin a găsi un candidat unic la alegerile Prezidenţiale. Un candidat puternic, care să nu cedeze, care să lupte, care să aibă mereu replica la el, care să rupă pe genunchi candidaţii democomuniştilor. Opoziţia de dreapta din Moldova este în faţa unui test uriaş. Dacă îl pică, domnul Plahotniuc a învins din nou.

Vitalie Cojocari